Conceptul este prezentat ca o soluție similară din punct de vedere financiar, dar superioară ca suprafață și facilități, la locuințele cu 4 camere din blocurile noi.
Săptămâna trecută, Ordinul Arhitecților București a premiat, în cadrul Anualei de Arhitectură 2017, cele mai bune proiecte de profil de pe piața locală. În cadrul secțiunii „Arhitectura locuinței” au fost desemnate două lucrări câștigătoare: o casă individuală din Sectorul 5 al Capitalei (foto), pe de o parte, și o clădire rezidențială din cartierul Dorobanți (Londra Housing), pe de altă parte.
Interesant de menționat este că cel dintâi proiect este prezentat ca o alternativă viabilă din punct de vedere financiar la apartamentele cu patru camere din „noua generație” de ansambluri rezidențiale. Imobiliare.ro îți prezintă detalii despre acest concept, premiat de către arhitecți:
Soluție pentru parcelele mici și înguste ale orașului
Este vorba despre o locuință ridicată pe un lot de dimensiuni reduse dintr-o „mahala” a Capitalei, clădirea fiind structurată pe parter (78 de metri pătrați) și etaj (58 de metri pătrați). Autorul proiectului, arh. Mihai Duțescu, și-a dorit ca, prin această lucrare, să „recupereze tipologia specific bucureşteană de casă-vagon – un tip de casă dezvoltat din adaptarea casei rurale la parcelele mici şi înguste ale oraşului”. „Un amănunt esenţial: costul unei astfel de case (inclusiv terenul) este relativ acelaşi cu al unui apartament de patru camere, dar cu o suprafaţă şi cu facilităţi mult mai reduse, situat într-unul din noile ansambluri imobiliare răspândite ubicuu prin Bucureşti”, punctează arhitectul.
„Această casă de dimensiuni reduse a fost construită pe un teren de 160 de metri pătrați într-una din mahalalele tipice ale Bucureştiului; mai exact, într-un cartier cu locuinţe individuale caracterizat printr-o densitate semnificativă, fără niciun fel de calităţi arhitecturale, însă cu un anumit farmec şi cu o populaţie multi-etnică ce încă păstrează în bună măsură un stil de viaţă pitoresc şi liniştit, undeva între rural şi urban.”
Arh. Mihai Duțescu
Construcția lasă loc și de curte/grădină
Ce este, mai exact, o casă tip vagon? Amplasată pe un teren dreptunghiular, o asemenea locuință este lipită, de regulă, de una dintre laturile lungi ale terenului – şi, câteodată, de spatele casei vecine, se arată în descrierea proiectului în discuție. O astfel de clădire se desfăşoară în profunzimea lotului şi păstrează o curte/grădină lungă şi îngustă, de-a lungul faţadei principale (care e, în mod normal, şi cea mai însorită). Nu în ultimul rând, o casă-vagon are, de obicei, ferestre pe cel mult două laturi.
Enache
Asa cum au spus si ceilalti aici: casa ‘greoaie’, emana disconfort, facuta la repezeala,.. Daca asa ceva a putut fi premiat !!,.. oare ce ‘arhitecturi’! emanate de ‘noua generatie de ‘arhitecti’ !, ne rezerva viitorul ??!
Ana-Maria Bacalu
Serios?? O casa cu scari fara balustrada premiata?! Unde este siguranta, unde sunt normele aici?
Diana
Foarte reusita!
dragos
Prea multa casa! Arata greoi vazuta din afara. Despre interior nu prea pot spune mai nimic….. Vad un livingoi, scari neprotejate….. ceva nu e in regula cu spatialitatea casei! Pare a fi facuta din containere…. . Mai multe amanunte se pot da?
Elena S.
Cred ca partea superioara putea avea un balcon deschis, transparent cu usa si geam care dadea in fiecare camera. Astfel curtea nu era afectata. Nu aduce noutate aceasta casa, nici confort familiei. Putea avea acoperisul gen piramida din sticla unde se putea amenaja o gradina si minipiscina. Dar garajul unde este plasat nu se vede. Este posibil sub imobil.
Aura
Obositoare scara, oare ce latime si cat de inalte sunt treptele? Pentru mine scara interioara e o piesa de rezistenta, placuta, armonioasa si sa ofere siguranta totodata!!!
Danut Munteanu
N-as scoate nici 40.000 € din buzunar. E o casa de mahala, fără niciun confort (dacă ții cont de tip vagon), in care n-as locui niciodată. Încercați sa învățați de la arhitectii portughezi CUM SE CONSTRUIEȘTE CALITATIV (la nivel A++) pt izolare și finisaj, la preț de 1.000 €/mp.
Dragos
Principala caracteristica a unei case “vagon” este ca se trece distr-o camera intr-alta. Casa fiind ingusta nu mai exista spatiu pentru un hol in lungul casei care sa permita intrari separate la fiecare camera. Binenteles ca ferestrele sunt pe 3 laturi (nu 2a), a 4a latura a casei fiind f. aproape (sub 1m) sau chiar la limita proprietatii cu vecinii
Andrei
La treptele si balustrada lipsa sigur nu au copii 🙂
Vali
Terasa casei ar putea fi amenajata ca si spatiu de recreere cu zona verde.