În ultimele 12 luni, pretențiile vânzătorilor din acest mare centru regional s-au majorat cu 11,7%.
Acest oraș are o populație de aproape șase ori mai mică decât Bucureștiul, însă influxul masiv de forță de muncă specializată, în special în domeniul IT, ca și numărul ridicat de studenți, face ca cererea de locuințe să fie poate chiar mai acută decât în București – raportat, desigur, la oferta disponibilă. Acest lucru se simte din plin la capitolul prețuri, atât de vânzare, cât și de închiriere.
Așa se face că, de aproape doi ani încoace (din a doua jumătate a lui 2015, mai exact), Cluj-Napoca se distinge, la nivel național, ca orașul cu cel mai mare preț mediu cerut pentru un apartament, depășind astfel Capitala (unde se găsesc însă, desigur, cele mai mari valori absolute). Potrivit unui studiu realizat recent de Analize Imobiliare – platformă lansată și susținută de Imobiliare.ro –, pretențiile vânzătorilor au ajuns, în al doilea trimestru din 2017, la o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat în orașul de pe Someș, după un avans de 11,7% în ultimul an. Spre comparație, așteptările bucureștenilor s-au situat, în aprilie-iunie 2017, la o medie de 1.240 de euro pe metru pătrat util, ocupând astfel locul al doilea în clasamentul național al celor mai mari prețuri. De menționat este însă că distanța dintre cele două mari orașe ale țării s-a mai diminuat în ultimul an, dată fiind marja mai mare de creștere consemnată în București, respectiv 12,9% la 12 luni.
Clujul, cel mai mare avans trimestrial
Raportat doar la cel de-al doilea trimestru al anului în curs, Cluj-Napoca a înregistrat cel mai mare avans al prețurilor dintre cele mai mari șase orașe ale țării, respectiv 4,9%. Constanța se înscrie pe poziția secundă în topul creșterilor, cu un plus de 4% (până a 1.020 de euro pe metru pătrat util), orașul de la malul mării fiind urmat de Timișoara (+3,5%, până la 1.080 de euro pe metru pătrat util), București (+3,4%), Iași (+2,4%, până la 920 de euro pe metru pătrat util) și Brașov (+1,8%, până la 950 de euro pe metru pătrat util). În mod interesant, foarte aproape de pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util se situează acum Craiova – după un salt de 8% în ultimul trimestru, capitala Olteniei a ajuns la o medie de 980 de euro pe metru pătrat, reușind astfel să depășească Brașovul și Iașiul.
Florești și Baciu, prețuri sub 1.000 euro/mp
Spre deosebire de Capitală, unde plaja prețurilor solicitate pentru apartamente este mult mai largă, distanța dintre cartierele cu cele mai scumpe și cele mai ieftine locuințe este considerabil mai mică în Cluj-Napoca. Astfel, așteptările vânzătorilor ajung la cel mai ridicat nivel, de 1.530 de euro pe metru pătrat util, în zona centrală și cea ultracentrală, pe următoarele locuri situându-se zonele Plopilor (1.460 de euro pe metru pătrat util) și Gheorgheni-Andrei Mureșanu (1.440 de euro pe metru pătrat util). Pe de altă parte însă, cele mai accesibile locuințe pot fi găsite în Florești (750 de euro pe metru pătrat util), localitate ce s-a conturat în ultimii ani ca un adevărat cartier al orașului de pe Someș, deși nu face tehnic parte din acesta; în oraș, cele mai accesibile prețuri, de 950 de euro pe metru pătrat util, sunt practicate în Baciu.
În ceea ce privește evoluția prețurilor pe cartiere, cele mai mari scumpiri au avut loc, în trimestrul al doilea, în zona centrală și cea ultracentrală (+6%), dar și în Florești (5,6%) și în arealul Bună Ziua–Europa–Calea Turzii (+5,1%). În aceeași perioadă însă, zona Someșeni a fost caracterizată, pentru al doilea trimestru consecutiv, de o stagnare a prețurilor, în vreme ce în Plopilor a avut loc, practic, cel mai mic avans de pe piața locală, respectiv 2,1%.