Într-o suprafață restrânsă, separarea vizuală între zone cu diferite funcționalități aduce ordine și armonie.
În procesul de amenajare a unei locuințe, un spațiu redus reprezintă, nu de puține ori, un factor restrictiv – cel puțin la nivel mental. Că lucrurile nu trebuie să stea neapărat așa o demonstrează proprietatea din imagini, prezentată pe Freshome.com:
Amplasat într-o clădire istorică din Stockholm, Suedia, acest apartament dispune de o suprafață utilă de 34 de metri pătrați – perfect comparabilă cu cea a unei garsoniere confort 1 dintr-un bloc vechi românesc. Pe lângă interiorul profesionist amenajat, unul dintre punctele forte ale proprietății este reprezentat de balconul cu ieșire din living, perfect pentru lectură sau pentru savurarea unei cafele dimineața.
Interesant la această locuință este că, în loc să adopte un concept de amenajare cu accent pe multifuncțional – tendință extrem de populară la ora actuală pentru spațiile de mici dimensiuni –, designerii optează aici pentru o delimitare clară între zona de zi și cea dedicată odihnei nocturne. Ia naștere astfel, separat de living (ce include zona de dining și bucătăria), un mic dormitor – elegant și confortabil. Autorii proiectului obțin astfel un sentiment crescut de intimitate, evitând în același timp pericolul obturării spațiului, datorită peretelui parțial din sticlă.
Fapt specific designului scandinav, elementul cromatic predominant în această amenajare este albul – de la pereți la piese de mobilier, textile și decorațiuni. Pe lângă faptul că are un rol semnificativ în crearea unei atmosfere de pace și relaxare, această (non)culoare contribuie totodată la amplificarea senzației de spațiu, principiu atât de important în amenajarea locuințelor de mici dimensiuni. Contrastul cu negru, nuanțe deschise de gri și câteva piese din lemn conturează un ambient simplu, echilibrat, dar extrem de elegant. Integrarea unor elemente cu vădite conotații rustice (măsuța și taburetele din living, textilele cu motive tradiționale, șemineul) într-un decor altfel modern reprezintă o altă componentă esențială a acestui concept de design.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Viața într-o garsonieră: stil și funcționalitate, la feminin
Razvan
Pai si hainele unde intra? Sau probabil ca locatarii erau nudisti convinsi, caz care rezolva orice problema! Minunat design dar din pacate complet nefunctional!
chirac maria
super amenajata ,,si eu am un asemenea spatiu ,,,oare reusesc si eu sa o amenajez asa,,,,?
Crisan Maria
Imi place mult!
Luminoasa,calda,intima,mobilata cu mult bun gust.
niculae
Pai ori e rustic,ori moderna? E un fel de curat-murdar al lui nenea Iancu!