Nu doar localizarea unei locuințe, ci și amenajarea ei contribuie la conturarea unei atmosfere pitorești.
Atunci când se gândesc la vacanță sau chiar la o schimbare radicală a modului de viață, mulți dintre noi visează la evadări în natură. Cu toate acestea, nu toți sunt dispuși să renunțe la beneficiile vieții de la oraș pentru a face o “cură” de aer curat, la țară. Există însă și modalități de a îmbina, într-un mod fericit, ruralul cu urbanul. Locuința de mai jos, prezentată pe Freshome.com, reprezintă un exemplu sugestiv:
Localizată în Suedia, proprietatea din imagini este amplasată pe un teren de 2,2 hectare, ce include și o zonă de pădure și una de pajiști. Locuința a fost construită în anul 1909, însă a fost renovată în 2007 pentru a oferi toate beneficiile unei vieți moderne. Tot atunci a fost recondiționat și vechiul hambar, căruia i s-a dat o nouă utilizare: spațiul amplu, deschis, este perfect pentru primirea oaspeților, pentru organizarea de petreceri sau de reuniuni restrânse, în familie. Un aer cu totul deosebit este dat de expunerea elementelor constructive originale, din lemn; aceasta este completată de integrarea câtorva piese de mobilier și decorațiuni din același material.
Străjuită de o terasă pavată cu lemn, casa propriu-zisă păstrează aerul pitoresc al zonei, însă într-o manieră stilizată, „înmuiată” de facilitățile vieții moderne. Cea mai mare parte a locuinței este ocupată de livingul amplu, ce se continuă cu bucătăria deschisă și cu zona de dining. Zona de zi a casei este luminată din abundență, datorită multitudinii ferestrelor, efect sporit de pereții zugrăviți în alb imaculat. Aspectul rustic este dat de elemente precum grinzile aparente, cuptorul tradițional vopsit în alb, obiectele realizate din lemn, unele cu un aer de vechi (cufărul folosit pe post de măsuță de cafea, dulăpiorul de la intrare etc.). Interesant este modul fericit în care toate aceste elemente reușesc să se îmbine cu piese moderne, cum ar fi mobila de bucătărie, cea din zona de dining sau canapeaua cu fotolii din living.
Pe lângă zona de zi, locuința mai include un dormitor și două băi. Camera de noapte se conturează ca o prelungire firească a livingului: și aici lemnul joacă un rol important în amenajare, în combinație cu obiecte cu aspect antic (fotoliul și măsuța de toaletă) sau cu decorațiuni cu motive tradiționale (covorul în culori vii). Încăperea este bine luminată, prin suprafețele vitrate amplasate pe cele două laturi.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Între aerul rustic și confortul modern: o casă ca-n povești
Drăgoi Florin
Cât costă o astfel de frumoasă casă?
Budeanu
cat ar costa o astfel de gospodarie ?
Ionescu
Minunat, dar hambarul (cu acele roti) mi-a amintit de versurile: “Horia, Closca si Crisan au fost trasi pe roata de dusmani”!
Nadasdy Andreas
Frumos