Dacă îți cauți în această perioadă o locuință, atunci ai auzit cu siguranță de nZEB. Dar ce înseamnă de fapt acest standard și cât de important este pentru tine în calitate de viitor proprietar?
Unii dintre dezvoltatori își promovează proiectele punând accent pe standardul nZEB pentru a demonsta calitatea construcției în fața potențialilor cumpărători. Adevărul este, însă, că nZEB nu este un reper atât de nou în privința eficienței energetice sau un beneficiu în plus adus viitorilor proprietari, ci un standard obligatoriu pentru toate clădirile noi și pentru cele care intră în lucrări majore de renovare încă de la începutul anului 2021.
Standardul nZEB este valabil atât în România, cât și în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE).
Ce înseamnă nZEB?
Abrevierea nZEB vine de la nearly-Zero Energy Building. Aceasta este o cerință introdusă în Directiva europeană 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor.
Standardul nZEB face referire la clădirile cu consum de energie aproape zero sau foarte scăzut și acoperit în proporție de cel puțin 30% cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de kilometri față de clădire.
Directiva 2010/31/UE este cea care stabilește cadrul pentru ca statele membre să reducă consumul global de energie al clădirilor din întreaga uniune. Acestea sunt responsabile, conform celor mai recente date, pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE, mai mult de jumătate din consumul de gaze al UE – în principal prin încălzire, răcire și apă caldă menajeră – și pentru 35% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie.
Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 75% din parcul imobiliar este ineficient din punct de vedere energetic, circa 35% din clădirile din UE au peste 50 de ani, iar rata medie anuală de renovare energetică este de doar 1%.
Directiva a fost revizuită în 2024 pentru ca pe parcursul următorilor ani să se facă tranziția de la nZEB la ZEB, zero-emission buildings (clădiri cu emisii zero).
În legislația națională, această directivă europeană a fost transpusă mai întâi în Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată în 2020. Aceasta a fost modificată și completată în vara anului în curs prin Legea nr. 238/2024.
Uneori, nZEB rămâne doar pe hârtie
Atunci când acest standard este folosit în promovarea unei locuințe din perspectiva unui așa-zis avantaj suplimentar adus viitorului proprietar “este ca și cum ai face reclamă unei mașini că are centură”, este de părere Sergiu Sârbu, auditor energetic și administrator Certific.ro.
“Este doar o normalitate. Ar trebui să existe pentru dezvoltatori și pentru construcțiile noi pe care le face statul român și, bineînțeles, pentru beneficiarii privați care își construiesc singuri o casă. Aici intervin instituțiile care în orașele mari au început să ceară acest standard. Din păcate, uneori la recepție se mai pierd unele dintre verificări. Dacă standardul s-ar implementa corect ar aduce un plus de valoare locuinței, dar și consumatorului final”, a mai explicat Sergiu Sârbu în cadrul webinarului “Întreabă Expertul”, organizat de Imobiliare.ro.
Pentru a nu pica în capcana unei simple strategii de marketing, auditorul energetic cu peste 10 ani de experiență, îi sfătuiește pe cumpărători să apeleze la un specialist extern sau să ceară concret documentele care atestă că se îndeplinește standardul nZEB. Doar așa pot fi siguri, în opinia sa, cumpărătorii că știu exact ce urmează să achiziționeze.
“În România avem lucrurile puse la punct ca și flux. Se face proiectul de arhitectură, se conformează energetic nZEB, se autorizează și se execută verificat de proiectantul de specialitate, beneficiar și de dirigintele de șantier. Dacă se pune totul în operă, ai șanse mari să fie nZEB. Uneori, sărind etapele acestea, actele tot se semnează, se face recepția și se face un certificat energetic nZEB, dar (n.r. standardul) s-ar putea să fie doar pe foaie”, a mai explicat invitatul webinarului.
Metodologia de calcul pentru performanța energetică a clădirilor poate fi consultată aici.
Află mai multe detalii despre standardul nZEB din video.
Dacă vrei să cumperi o locuință nouă, îți recomandăm să consulți și ghidul practic “Întreabă Expertul” care își oferă informații valoroase de la un avocat despre evitarea capcanelor din documentele semnate cu dezvoltatorul.