În Bucureşti, diferenţa de preţ dintre o locuinţă amplasată într-un bloc cu opt etaje sau într-un imobil cu zece nivele poate ajunge până la 20%.
Într-o tranzacţie de vânzare-cumpărare a unei locuinţe, există câţiva factori ce influenţează mai mult sau mai puţin atât preţul cerut, cât şi cel final. Unul dintre aceşti factori este şi numărul de etaje ale blocului din care face parte respectiva unitate locativă, după cum reiese dintr-o analiză realizată de www.imobiliare.ro. Potrivit datelor listate pe portal, cele mai scumpe apartamente cu două camere din cinci mari oraşe ale ţării sunt cele din blocurile cu opt etaje. Diferenţele de preţ faţă de imobilele cu patru şi zece nivele pot ajunge până la 20%.
Unirii, Vitan şi Dristor, cele mai multe clădiri cu opt nivele
În Bucureşti, preţul mediu afişat pentru un apartament cu două camere dintr-un bloc cu opt etaje construit după anul 1977 este de 1.390 euro pe metru pătrat, cu 7% mai mult faţă de o locuinţă similară dintr-un bloc cu patru etaje (1.298 euro pe metru pătrat) şi cu 20% mai mult comparativ cu o unitate locativă situată într-un imobil cu zece etaje (1.159 euro pe metru pătrat). Blocurile cu opt etaje au cele mai mari preţuri şi în cazul imobilelor construite înainte de 1977. Preţul mediu afişat pentru o locuinţă dintr-un astfel de bloc este de 1.225 euro pe metru pătrat, cu 6% mai mult faţă de o unitate locativă similară dintr-un bloc cu patru etaje (1.155 euro pe metru pătrat) şi cu 11,5% mai decât un apartament cu două camere dintr-un imobil cu zece nivele (1.099 euro pe metru pătrat). “Zonele cu cele mai multe anunţuri de vânzare în imobile cu opt etaje sunt Unirii (408 oferte), Vitan Mall (159) şi Dristor (156). Acestea sunt zone care beneficiază de acces facil către centrul oraşului, iar blocurile nu sunt foarte vechi”, spune Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.
Valori apropiate la Cluj
În Cluj-Napoca, preţul mediu afişat pentru o unitate locativă cu două camere dintr-un bloc cu opt etaje este de 1.034 euro pe metru pătrat, cu 3,5% peste preţul locuinţelor din imobilele cu patru etaje (999 euro pe metru pătrat) şi cu 3,9% mai mult comparativ cu blocurile cu zece nivele (995 euro pe metru pătrat).
În Braşov, preţul mediu afişat pentru apartamentele cu două camere din blocurile cu opt etaje este de 973 euro pe metru pătrat, cu 10,8% mai mult decât pentru cele din imobilele cu patru etaje (878 euro pe metru pătrat), dar şi cu 10% peste preţurile practicate pentru locuinţele din blocurile cu zece etaje (885 euro pe metru pătrat).
Timişoara, pe locul doi la cele mai mari diferenţe de preţ
În vestul ţării, în Timişoara, preţul mediu afişat pentru o locuinţă cu două camere amplasată într-un imobil cu opt niveluri este de 911 euro pe metru pătrat. Această sumă este cu 16,2% mai mare faţă de preţul unui apartament dintr-un imobil cu patru etaje (784 euro pe metru pătrat) şi cu 14,9% mai ridicată comparativ cu o unitate locativă dintr-un imobil cu zece nivele (793 euro pe metru pătrat).
Pe litoral, în Constanţa, preţul cerut pentru un apartament cu două camere dintr-un bloc cu opt etaje este de 1.003 euro pe metru pătrat, cu 5,2% mai mult faţă de o locuinţă similară dintr-un imobil cu patru nivele (953 euro pe metru pătrat) şi cu 10,9% peste preţul unei unităţi locative dintr-un bloc cu zece etaje (904 euro pe metru pătrat).