Noul aeroport al Capitalei – amanat pe termen nedeterminat, statul nu are bani nici pentru studiu

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 6 Aprilie 2010, Ultima actualizare: 06 Aprilie 2010

Constructia unui nou aeroport care sa deserveasca Bucurestiul a fost amanata pentru o perioada nedeterminata, deoarece, in lipsa banilor, Executivul nu a lansat inca nici macar procedurile de elaborare a studiului de fezabilitate, la aproape doi ani de la aprobarea in Guvern a investitiei.

In august 2008, fostul Guvern a decis, “ca lucrare prioritara pentru dezvoltarea infrastructurii de transport”, realizarea unui nou aeroport in zona municipiului Bucuresti, ca urmare a cresterii traficului aerian, precizeaza Mediafax.

Conform deciziei Guvernului, programul de executare a lucrarilor urma sa fie stabilit pe baza unui studiu de fezabilitate, care va indica inclusiv amplasamentul noului aeroport, caracteristicile tehnice si valoarea investitiei.

Un document al Ministerului Transporturilor redactat la inceputul lunii martie 2010 releva insa ca, la aproape doi ani de la aceasta decizie, autoritatile nu au inceput inca nici macar elaborarea studiului de fezabilitate.

“Programul privind executarea lucrarilor se face in baza unui studiu de fezabilitate, elaborarea si finantarea acestuia cazand in sarcina Ministerului Transporturilor. Studiul in cauza nu a fost demarat pana in prezent, din cauza lipsei resurselor bugetare”, se arata in document.

In 2008, la momentul adoptarii deciziei de constructie a unui nou aeroport, Guvernul aprecia ca aeroportul va fi amplasat cel mai probabil in dreptul localitatii Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu, aflata la circa 20 de kilometri de Capitala.

La sfarsitul anului trecut, actualul ministru de resort, Radu Berceanu, a apreciat ca viitorul aeroport din apropierea Bucurestiului trebuie construit la Alexeni, langa Urziceni, in judetul Ialomita.

Din analizele si previziunile de trafic efectuate de Eurocontrol in 2008, la momentul avizarii investitiei, rezulta ca traficul aeroportuar in Romania va creste anual, in perioada 2008-2014, cu 6,9%, rata de majorare fiind mult mai ridicata in zona municipiului Bucuresti, urmand ca pana in 2018 sa se ajunga la un trafic de 20 milioane pasageri.

Anul trecut, aeroportul international Henri Coanda din Otopeni, cel mai mare aeroport din Romania, a inregistrat un trafic de 4,4 milioane pasageri, in scadere cu 11% fata de 2008, cand numarul calatorilor a fost de cinci milioane persoane.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe