Noua lege a creditării, startul goanei după dobânzi mici?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite
Publicat pe: 18 Iunie 2010, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată a unui credit ar trebui să favorizeze apelul populaţiei la refinanţare

Pe 20 iunie intră în vigoare Ordonanţa de urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori. Scopul declarat al legii este de a încuraja mobilitatea debitorilor, prin mutarea acestora de la un creditor la altul în condiţii contractuale mai avantajoase, fără a plăti penalităţi excesive. „În condiţiile generate de criza economico-financiară, cu impact asupra veniturilor per familie, actul normativ creează cadrul necesar pentru relansarea acordării de credite în condiţii de transparenţă şi liberă concurenţă”, se arată în textul ordonanţei.

Aşa cum a fost concepută, noua lege ar trebui să favorizeze apelul debitorilor la o soluţie financiară ce suscită tot mai mult interes în actualul context economic: refinanţarea. Analistul financiar Bogdan Baltazar se îndoieşte însă că actul normativ va avea un impact major asupra pieţei de credite ipotecare.

Astfel, debitorii vor apela la refinanţare mai mult sau mai puţin ca şi până acum, în măsura în care dobânzile băncii la care au credit sunt mai mari decât în alte părţi. Ceea ce vor reuşi să facă noile reglementări va fi să creeze o concurenţă mai mare între bănci, instituţiile financiare de mari dimensiuni având în mod clar câştig de cauză în ochii consumatorilor.

O piaţă bancară mai dinamică, dar pe termen lung
La rândul său, Diana Ţăruş, analist financiar în cadrul FinZoom.ro, arată că, deşi în teorie lucrurile sună bine, în practică apar câteva diferenţe. „Este adevărat că aceste modificări legislative pregătesc terenul unei mobilităţi sporite a creditării; pe termen mediu, acest lucru va crea o piaţă mai dinamică, mai competitivă, mai profesionistă. Momentan însă, realitatea este alta”, subliniază Diana Ţăruş.

Astfel, veniturile consumatorilor au scăzut, locurile de muncă continuă să fie instabile, preţurile la proprietăţile imobiliare s-au diminuat şi ele. În acelaşi timp, calculele de eligibilitate ale băncilor au devenit mai dificile, iar mulţi clienţi au trecut deja prin perioade financiare delicate şi mulţi se regăsesc pe lista datornicilor. „Oricum, comisionul de rambursare în avans nu era/este singurul cost implicat de o refinanţare, iar celelalte cheltuieli implicate de solicitarea unui nou credit au rămas”, explică reprezentanta FinZoom.

Plafonarea comisionului şi pentru contractele în derulare
La modul general însă, există, în mod clar, o serie de avantaje aduse de actul legislativ. Diana Ţăruş spune că noile reglementări vor aduce debitorilor nu doar uşurinţa de a compara ofertele mai multor bănci de pe piaţă, ci şi o mobilitate crescută în trecerea de la un creditor la altul. De asemenea, legea va contribui la evitarea supraîndatorării consumatorului, prin obligaţia creditorilor de a evalua bonitatea acestuia.

Alte efecte constau în simplificarea grilei de comisioane, creşterea transparenţei produselor bancare şi intensificarea concurenţei dintre acestea, prin favorizarea libertăţii de alegere a clientului.
Principala prevedere a noii legi privind creditarea constă în eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi limitarea acestuia la 1% pentru împrumuturile cu dobândă fixă.

De asemenea, actul normativ prevede că debitorul se poate retrage din contractul de credit, fără a invoca motive, în termen de 14 zile calendaristice. În plus, înainte de semnarea oricărui contract de credit, consumatorii vor primi un formular standard care să cuprindă informaţii de bază despre ofertele de creditare din piaţă. Aceste prevederi se vor aplica inclusiv creditelor de credit aflate în derulare, băncile având obligaţia să modifice contractele respective prin acte adiţionale, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Părerile cititorilor
  • Despre refinantare, din prisma noii legi a creditarii

    […] Startul goanei dupa dobanzi mici […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe