Lansarea programului Noua Casă 2024 este așteptată în curând. Iată ce locuințe pot cumpăra românii și ce condiții de eligibilitate trebuie să îndeplinescă cei interesați de un astfel de împrumut.
“Programul Noua Casă, ediția 2024, nu va suferi nicio modificare, condițiile de accesare vor fi menținute, atât în ceea ce privește eligibilitatea beneficiarilor, precum și a condițiilor de acordare a garanțiilor guvernamentale”, ne-a declarat Dumitru Nancu, Director General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Plafonul de garantare pentru anul 2024 este așteptat să fie de 1 miliard de lei, potrivit reprezentantului FNGCIMM.
Astfel, poți lua un credit Noua Casă în 2024 dacă:
- nu ai în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită
- ai în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă/Noua Casă.
Poți beneficia de Noua Casă 2024 pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este:
- 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de cel mult 70.000 euro, avansul solicitat fiind în acest caz de 5%
- 119.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de cel mult 140.000 euro, caz în care avansul solicitat este de 15%.
Poți cumpăra locuințe vechi, dar și locuințe noi, inclusiv din rândul celor construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
În plus, pot fi achiziționate și proprietăți cu valori ce depășesc 70.000 de euro, respectiv 140.000 de euro, cu condiția să achiți diferența de bani din surse proprii.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de IRCC la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%, iar durata maximă a creditelor aprobate este de 30 de ani.
Ce trebuie să mai știi dacă vrei să iei un credit Noua Casă în 2024
Nu există o limită de vârstă pentru cei care vor să beneficieze de Noua Casă 2024. Programul poate fi accesat fie pe cont propriu, fie împreună cu partenerul de viață, dacă amândoi îndepliniți criteriile de eligibilitate.
Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplinește condiția legală de accesare a unei singure locuințe în cadrul programului și care va avea calitate de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/coplătitor.
Garantul este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co-proprietar al locuinței cumpărate, își asumă toate obligațiile și are aceleași drepturi ca și beneficiarul.
Cei care vor să obțină un credit Noua Casă trebuie să îndeplinească, în plus, condițiile de eligibilitate cerute de banca alături de care au decis să lucreze.
Accesând programul Noua Casă 2024, ai calitate de împrumutat în raport cu finanțatorul și trebuie să dispui de avansul minim obligatoriu și de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului și nepurtător de dobândă. Suma reprezintă echivalentul a trei rate de dobândă.
Dacă imobilul nu este finalizat sau nu te-ai hotărât asupra locuinței pe care vrei să o cumperi poți utiliza creditul Noua Casă optând pentru o promisiune unilaterală de creditare, emisă de bancă, completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Valabilitatea promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.
Pe lângă plata taxelor notariale pentru cumpărarea locuinței și prima de asigurare a imobilului, ai de plătit și un comision anual de garantare către FNGCIMM, de 0,3%, stabilit anual de Ministerul Finanțelor Publice și calculat la sold. Pentru locuințele de până la 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele cu prețuri de peste 70.000 de euro comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
Din momentul lansării în anul 2009, sub denumirea Prima Casă, și până la finele lui 2023 au fost acordate 333.219 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei prin intermediul acestui program, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.