Stabilizarea pieței determină tot mai mulți investitori să treacă la acțiune.
În perioada de boom a pieței imobiliare autohtone, zona de nord a Bucureștiului (atât cea cuprinsă în perimetrul orașului, cât și cea din afara acestuia) a reprezentat un important punct de atracție pentru dezvoltatorii de locuințe, datorită disponibilității terenurilor pentru construcții. Venirea crizei a temperat însă mult entuziasmul pentru construcția de proiecte rezidențiale în zonă.
(O excepție notabilă din acest punct de vedere este Cosmopolis, unul dintre cele mai mari ansambluri de locuințe din zona Capitalei: acesta a crescut chiar pe timp de recesiune, ajungând, în prezent, la circa 2.600 de unități locative finalizate, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro.)
Otopeni și Corbeanca, în top
Odată cu stabilizarea pieței rezidențiale autohtone însă, zona de nord tinde să recâștige tot mai mult din atractivitatea pierdută. Acest fapt este evidențiat și de organizatorii tIMOn, cel mai recent târg de profil derulat în Capitală. Potrivit acestora, nordul „suscită interesul tot mai multor investitori pentru construcția proiectelor rezidențiale, în special în localitățile aflate la cel mult 15 kilometri distanță de București”. Terenurile apropiate de Pipera (foto) sunt cele mai atractive, iar aici se conturează doi poli de locuințe accesibile, unde cererea a tot crescut în ultimii ani: Otopeni și Corbeanca.
„În zona de Nord a Capitalei s-au tot construit clădiri de birouri, iar acest lucru duce automat la creșterea cererii pentru locuințe în zonă. Dar nu toți cei care lucrează în partea de nord își permit să cumpere o locuință aici, astfel că aleg să iasă din oraș și să se mute la 10 minute distanță. Odată cu dezoltarea infrastructurii, durata pentru a ajunge de pe DN1 la intrare în București a scăzut considerabil. De fapt, faci mai puțin din Corbeanca sau Otopeni până în Băneasa decât din orice alt cartier din Capitală. În plus, aici locuinţele sunt și la jumătate de preț față de cele din București. Se creează astfel doi poli de locuințe accesibile, densitatea urmând să dicteze standardul de viață în anii viitori.”
Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn
Dezvoltatorii își recapătă curajul
În Otopeni, o bună parte dintre dezvoltatorii care achiziționaseră terenuri pentru construcții rezidențiale au decis să-și treacă planurile în așteptare după venirea crizei, în contextul scăderii drastice a cererii și, implicit, a prețurilor. Apetitul puternic pentru achiziții din ultima perioadă, în corelație cu revenirea prețurilor pe un curs ascendent reprezintă premisele unui context favorabil de piață. „Cei care au așteptat să se reîntoarcă perioada bună pentru investiție au decis că acum este cel mai bun moment pentru demararea construcțiilor, iar acestora li s-au adăugat și alți dezvoltatori noi”, punctează organizatorii tIMOn.
Ansamblurile de vile, pasăre rară
Potrivit unui studiu realizat recent de Imobiliare.ro, dezvoltările de apartamente sunt majoritare în toate marile orașe ale țării. La nivelul Capitalei, spre exemplu, doar 12% din cele 500 de proiecte existente sunt de case/vile.
În zona de nord, un ansamblu de vile lansat în cadrul tIMOn este Joya Residence. Situat între Tunari și Otopeni, acesta va fi compus din 71 de vile, ce vor atrage o investiție de opt milioane de euro. „Ideea de a construi vile în această zonă a venit ca urmare a evoluției pieței imobiliare. În zona Tunari-Pipera-Barbu Văcărescu-Băneasa este un adevărat centru de business, cu multe clădiri de birouri. Bineînțeles că angajații vor să se mute undeva pe aproape, să nu petreacă mult timp în trafic. Așa că aleg localitățile din imediata apropiere a Capitalei, astfel reduc considerabil timpul petrecut în trafic. În plus, cu banii pe care i-ai plăti pe o garsonieră în Băneasa, poți cumpăra o vilă în Otopeni sau Tunari”, subliniază Ștefan Cremene, reprezentantul companiei dezvoltatoare, Real Sol.