Noi măsuri pentru protejarea cumpărătorilor în tranzacțiile imobiliare. Asistența juridică ar putea deveni obligatorie

scris de Corina Sfia in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 11 Februarie 2025, Ultima actualizare: 11 Februarie 2025

Un nou proiect de lege ce urmărește să protejeze cumpărătorii în tranzacțiile imobiliare prin impunerea unor condiții mai stricte a fost depus la Senat. Proiectul introduce obligativitatea asistenței juridice la semnarea promisiunilor de vânzare imobiliară iar „Încălcarea acestei prevederi se sancționează cu nulitatea absolută a actului, numai la cererea beneficiarului promisiunii de vânzare”.

Inițiatorii proiectului au transpus în lege propunerile UNBR, transmise autorităților prin memoriul din 20 octombrie 2024, prin care solicitau introducerea obligativității asistenței juridice a persoanelor fizice în tranzacțiile imobiliare încă din faza negocierilor.

Noua propunerea legislativă, înregistrată la Senat în 4 februarie 2025, subliniază responsabilitatea contractuală și răspunderea financiară în promisiunile de vânzare încheiate cu dezvoltatori imobiliari precum și modificarea și completarea Legii nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale. Această măsură este menită să ofere o transparență mai mare și să protejeze cumpărătorii în cazul unor acte dezavantajoase, mai ales în situațiile în care aceștia nu înțeleg conținutul documentelor, termenii utilizați sau efectele clauzelor stipulate.

„Această inițiativă legislativă răspunde necesității de a reglementa mai strict această sferă de activitate, în scopul protejării drepturilor cumpărătorilor și al asigurării unui cadru contractual echitabil și previzibil. În prezent, lipsa transparenței și insuficiența garanțiilor oferite cumpărătorilor în cadrul promisiunilor de vânzare au condus la situații de abuz, prejudicii financiare și litigii judiciare”, a declarat senatorul Cristian Tâgârlaș.

„Actualmente, din cazuistica actuală, atât de abundentă  în mass-media, observăm că, de regulă, dezvoltatorul impune un contract tipizat și abuziv, care diminuează considerabil șansele de reușită în cazul unei eventuale dispute generate de nemulțumiri ale beneficiarului promisiunii de vânzare. Astfel, reiese necesitatea introducerii unei garanții suplimentare care să reinstituie echilibrul contractual dintre profesionistul-dezvoltator imobiliar și consumatorul-persoană fizică (în spiritul Directivei 2011/83), a declarat Daniel Fenechiu, vicepreședinte UNBR.

Citește și: Cu avocatul la dezvoltator de la primele negocieri. O nouă inițiativă legislativă propune asistență juridică în tranzacțile imobiliare pentru cumpărători

Citește și: Citește și: Ghiduri imobiliare pentru cumpărător. Formalități legale.

Corina Sfia, jurnalist de profesie, are o experiență de peste 16 ani în audio-vizual, comunicare și content marketing. S-a alăturat echipei Imobiliare.ro în anul 2021, iar în prezent este Video Content Manager și MC for events.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Andreea

    Una dintre probleme este ce se intampla cu avansul primit de la client. Daca avansul nu este intr-un cont protejat, dezvoltatorul poate fugi cu banii.
    Daca asistenta juridica devine obligatorie la semnare, adaugam si mai multe hartii si cam atat. Si in cazul Nordis, promisiunile de vanzare erau semnate in fata notarului.

  • George busuioceanu

    Problema principala este ca omul persoana fizica cand vrea sa achiziționeze un apartament de la dezvoltatori , nu există o firma mama ca emag , prin care produsele sa fie filtrate si cumpărătorul ia produsul numit apartament de la dezvoltator prin emag imobiliar care prezintă in detaliu specificatiile produsului dezvoltatorului si îl vinde, luandu-si raspunderea privind calitatea specificată si termenele de livrare.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
padurea faget, cluj potentiala victima a politicianismului si intereselor imobiliare

Padurea Faget, arie protejata (Natura 2000), este acum in mijlocul unei dispute intre autoritati, si interesele de grup reprezentate asa cum s-a „impamintenit” chiar de membri in CL Cluj...

citește mai departe
Prima casa, efecte si defecte

Programul “prima casa” este un subiect din topul barfelor imobiliare,  contine “impaunari” sau din contra critici care pornesc din sfera …

Citeşte mai departe

citește mai departe
concubinaj: urbanism politica = ghiveci imobiliar

Finalul de an va cuprinde o trilogie retrospectiva a componentelor macroimobiliare referitoare la urbanism si politica, infrastructura,  proiecte si banii …Citeşte mai departe

citește mai departe
UNE(V)AR si/sau unificarea centurilor: ANEVAR, CECCAR, CETR …

Sambata, 19 noiembrie 2011 are loc Conferinta, (mai bine zis Adunarea Generala de constituire a Uniunii Nationale a Evaluatorilor), prin care …Citeşte mai departe

citește mai departe
investii, amplasamente si ambitii personale

Subiectul este inspirat de modul in care investitori sau oameni politici pun degetul adeseori haotic pe harta si decid care …Citeşte mai departe

citește mai departe