2018 a început sub auspicii cât se poate de pozitive pentru piața imobiliară autohtonă, atât din punctul de vedere al apetitului pentru achiziții, cât și, implicit, din cel al perspectivelor pentru construcția de noi proiecte. Iată însă că alte provocări se profilează la orizont.
Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS a lansat săptămâna trecută o serie de semnale de alarmă în ceea ce privește situația actuală a pieței autohtone. În centrul motivelor de îngrijorare semnalate de reprezentanții asociației se află intenția Băncii Naționale a României (BNR) de a limita gradul maxim de îndatorare acceptat de către bănci atât pentru creditele de consum, cât și pentru cele ipotecare – măsură ce ar urma să fie implementată începând cu data de 1 iulie 2018. Asta ar însemna, practic, ca gradul maxim de îndatorare pentru cele din urmă să scadă de la un maximum de 65%, la cât ajunge în prezent, la 40-45%, a explicat, pentru Imobiliare.ro, Cătălin Grigore, general manager Sud Rezidențial și reprezentant al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS. O asemenea măsură ar avea un puternic impact asupra puterii de cumpărare a românilor, în condițiile în care aceasta este deja lovită și de alte probleme. „Sper ca acest set de măsuri să nu fie aplicat sau să fi fost înțeles greșit”, spune Grigore.
O încercare de evitare a crizei
Situația actuală nu poate să nu amintească de ceea ce s-a întâmplat în 2008, când a avut loc, de asemenea, o înăsprire a condițiilor de creditare, pe fondul crizei economice internaționale. Ce părere are despre aceasta un economist? Daniel Boca, Managing Partner The Money Advisor, punctează că, dacă măsurile din 2008 au fost luate după ce criza izbucnise deja, cele actuale sunt menite tocmai să prevină o asemenea eventualitate. Astfel, în momentul de față, banca centrală vrea să se asigure că creșterea inflației și a ROBOR-ului nu va lovi puternic economia pe termen scurt. Din punctul de vedere al populației, schimbarea va readuce, practic, puterea de cumpărare în situația de dinaintea creșterilor salariale acordate bugetarilor – impactul major urmând a fi resimțit, însă, de către cei din mediul privat.
„Mai intâi, acest proiect nu este încă publicat în dezbatere publică. Luând în calcul totuși această idee, limitarea gradului de îndatorare până la 40% pentru dobânda variabilă și până la aproximativ 50% pentru dobânda fixă arată că BNR-ul și-a învățat lecția din 2008. Această propunere face parte din măsurile macroprudențiale ale băncii centrale și contracarează oarecum creșterile salariale succesive acordate de guvern către bugetari. Putem spune, deci, că situația se va afla oarecum ca înaintea majorărilor salariale, cu mențiunea că cei care lucrează în mediul privat vor avea de suferit.”
Daniel Boca, managing partner The Money Advisor
„Sunt destule probleme în piață, nervii sunt întinși la maximum”
Cătălin Grigore a adus de asemenea în discuție o serie de alți factori ce afectează deja puterea de cumpărare a populației în materie de locuințe. „Sunt destule probleme în piață, nervii sunt întinși la maximum”, precizează reprezentantul Sud Rezidențial. Una dintre aceste probleme este reprezentată de creșterea puternică a indicelui ROBOR, care a ajuns luna aceasta la aproape 3% (2,9% la trei luni și 3,02% la șase luni), de la sub 2% anul trecut. În condițiile în care, pe segmentul mediu al pieței rezidențiale noi (apartamente cu prețuri cuprinse între 1.000 și 1.500 de euro pe metru pătrat), antecontractele se semnează din faza de proiect sau din timpul construcției, iar tranzacțiile se finalizează și peste 7-8 luni, asta înseamnă că mulți dintre cei care au dat deja avansul pentru o casă nu își mai permit să împrumute de la bancă cât scontau inițial.
Scumpiri la euro și la costurile de construcție
Un alt aspect ce se resimte în buzunarul românului care vrea să-și cumpere o casă este creșterea euro, care s-a situat în ultimele luni peste pragul de 4,6 lei, potrivit datelor BNR. Astfel, chiar dacă majoritatea creditelor pentru achiziția de locuințe se dau în lei, cele nou-construite au prețurile în euro, astfel încât cumpărătorii trebuie să scoată mai mult din buzunar pentru a suporta diferența de curs valutar dintre suma împrumutată și cea folosită pentru achitarea apartamentului.
De luat în seamă este și majorarea costurilor de construcție pentru locuințele noi, generată de două aspecte: scumpirea materialelor, pe de o parte, și cea a forței de muncă, pe de altă parte. „În ultimele câteva luni, am văzut o creștere dramatică a prețurilor pentru materialele de construcție de bază, precum cimentul, fierul beton sau chiar tabla. Toate acestea au un preț crescut cu peste 30%”, spun reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS. Aceștia estimează că majorări similare se anunță pentru toate tipurile de materiale, de la finisaje (un plus de 20%), la instalații (15-20%). „Creșterea salariului minim a dus la o creștere de 25-30% a costului forței de muncă, iar mâna de lucru calificată a devenit o raritate”, completează oficialii asociației.
Alte limitări la Prima Casă?
Nu în ultimul rând, Grigore aduce în discuție precauția exagerată în ceea ce privește programul Prima Casă, care a intrat în vizorul Fondului Monetar Internațional, fiind considerat un risc la adresa stabilităţii sistemului bancar. Acesta este motivul pentru care oficialii FMI recomandă încetinirea programului, precum şi impunerea unei noi limitări a gradului de îndatorare. În opinia lui Cătălin Grigore, motivele de îngrijorare legate de Prima Casă sunt nefondate, întrucât statisticile oficiale arată că rata de default a programului este extrem de scăzută, ceea ce înseamnă că românii își plătesc ratele cu „o precizie nemțească”. De fapt, chiar reprezentanții Fondului Național de Garantare a Credotelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) consideră Prima Casă ca fiind unul dintre cele mai de succes programe ale statului.
Andreea
Interesant sa recitesc acest articol dupa 3 luni. Cererea, ca volum, structura și nivel al cerințelor se schimbă de la o perioadă sau alta, având, deci are un caracter dinamic. Principalii factori de care depinde dinamica cererii sunt: nevoile, venitul si prețul. Considerand ca nevoile sunt aceleasi, raportate la situatia actuala (cresterea veniturilor, cresterea cheltuielilor, cresterea monedei euro, cresterea Robor, scaderea gradului de indatorare si nu in ultimul rand pretul exagerat al locuintelor) rezulta un dezechilibru in piata. Consider ca oferta este mai mare decat cererea in momentul de fata (puterea de cumparare a clientului) care sa acopere nevoile actuale(spatiu mai mare de locuit, conditii mai bune, zona mai buna).
O locuință de 50-60 mp nu este lăcomie, nici fală, ci o necesitate – RomEval
[…] dar și a românilor în general – se menține la un nivel ridicat în 2018, în ciuda problemelor din piață. O dovadă clară în acest sens este reprezentată de faptul că, pe segmentul mediu al pieței […]
Silviu Daniel
In orice economie de piata functionala intr-o societate democratica exista regula de baza “raportul intre cerere si oferta” care ghici ce ?!…face ca pretul sa varieze. Asadar, ce se intampla pe piata imobiliara legat de preturi nu este decat o consecinta a cererii ridicate de locuinte. Sunt reguli foarte simple si nu e nimic deplasat in acest sens. Trebuie amintit aici si rolul agentiilor imobiliare ( acelea care se respecta si care isi fac treaba cu profesionalism) care de fapt echilibreaza aceasta balanta dintre cerere si oferta prin tot volumul de munca depus. In primul rand o oferta de imobil care trece prin filtrul unei agentii imobiliare este “adusa la realitate”, va pot spune din experienta personala ca de fapt menirea agentiilor in primul rand este sa-si educe clientela. Deopotriva vanzatori si cumparatori. Aberatii precum ca agentiile ridica preturile imobilelor nu pot fi digerate de oameni rationali. Scopul agentiei este sa-si vanda oferta (o oferta nu se poate vinde in timp util decat daca este aliniata la un pret de piata normal si nu supraevaluat) si sa-si calauzeasca acei clienti cumparatori catre oferte realiste din piata. Cum poti incasa un comision din vanzare daca NU VINZI ?!!! Cum poti vinde daca ai preturi mai mari decat media din piata ? Nu e asa ca lucrurile nu prea au logica. Peste tot in lume unde exista economie capitalista sau socialdemocrata exista si agentii imobiliare, care de fapt sunt agenti economici pana la urma, niste catalizatori care incearca sa faca o ordine intr-o piata haotica asa cum este definita o piata imobiliara. Aduceti-va aminte cum stateau lucrurile in anii ’90 cand preturile erau cerute dupa ureche, fara o evaluare realista si cand tepele imobiliare erau la tot pasul ( juridic vorbind). In ziua de azi ai toata informatia la indemana. Cine nu te lasa sa consulti un specialist atunci cand vrei sa-ti cumperi o locuinta ?
Cineva spunea mai sus ca ar trebui eliminate toate agentiile imobiliare printr-o hotarare data de autoritati. Eu i-as sugera sa se mute in Coreea de Nord, acolo cu siguranta va gasi acest climat economic.
Spor la investitii, cumparati constient si invatati sa anticipati momentele nefavorabile din piata !
emilia
Problemele blocurilor vechi sunt ireductibile dar sunt total ignorate (subsolul, ventilatia mecanica a apartamentului care nu e proiectata sau e zidita, instalatiile electrice subdimensionate), problema centralelor individuale de apartament, pretul mare al termoficarii, repartitia costurilor, absenta contractelor individuale pentru utilitati (apa, caldura) si necesitatea existentei unui asociati de locatari, administrator ce genereaza costuri, arhitectura interioara incomoda, necesitatea amenajarii ulterioare, terenul de sub bloc in folosinta si nu in proprietate, probleme care fac de neinteles pretul actual al apartamentelor inafara speculei imobiliare, foarte agreata pare-se de clasa politica.
Vânzările de locuințe în 2018: se acutizează sensibilitatea la preț a cumpărătorilor!
[…] în momentul de față, de „o atenție și o circumspecție din partea cumpărătorilor și o îngrijorare legat de ce se va intâmpla”. Sensibilitatea la preț a clienților dornici să achiziționeze o locuință – o […]
cata
Primul lucru cu adevarat bun pe care l-ar putea face autoritatile este sa elimine intermediarii de orice tip din piata. Aici ma refer in special la asa zisele agentii imobiliare. Ar trebui o lege care sa asigure tranzactiile numai intre proprietar si cumparator. Dupa aia vorbim de restul.
augustin_ciprian
Orice tanar asteapta scaderea preturile. sunt penibile preturile la orice tip de apartament (nou/vechi) + calitatea execrabila.
Cristi
Calitatea constructiilor si a imprejurimilor este indoielnica.Educatia financiara a victimelor acestor credite lasa de dorit si dezvoltatorii profita de naivitatea lor.Autoritatile emit autorizatii de construire la limita legalitatii si bunului simt.Locuinte fara grad de insorire corespunzator,betoane nelasate 28zile sau cat e minim necesar sa aiba proprietatile de rezistenta necesare,totul este facut in graba,fara contracte de utilitati…am auzit povestea cand omul a avut butelia ingropata in curte si teava de gaz nu era racaodata la ……Engie…decat ca sa-l pacaleasca pe cumparator.Cablurile electrice au doar terminatiile vizibile de cupru….si alte pacaleli …
Totusi Primariile sunt mai atente la receptii si nu mai semneaza orice ca inainte de 2009.
Proprietatile nu pot fi intabulate si deci vandute…in rest golaneala maxima!!
Marian
Lucrez la o multinaționala in domeniul inst electrice și la începutul anului am făcut o corecție de+3.5% fațade lista din 2017. Toți distribuitorii noștri au avut un profit net mediu de cca 4% și caută variante ieftine din China , Bulgaria… . Concurenta directa tăcut și ea o majorare de cca 5%.
Proiectele sunt tratate separat și se negociază la sange, pe primele 5 lunilarja de profit este sub cea din 2017 ac. perioada, la fel și la distribuitori?
Cum le-a rezultat creștere la mat. el. de 30%?
Prețul pe mp. construit a crescut ca Făt Frumos in ultimul an și se construiește iar pe orice petic de teren… In zona Calea Călărașilor se cere 1800 -2000 euro/ mp in condițiile in care terenurile s-auacizitionat prin 2010 – 2014?
Trageți voi concluziile!!??
iosana martinov
Programul Prima casa face ca pretul oricarei locuinte sa inceapa de la 60000.
Astfel avem pe piata apartamente de 3 camere la 56mp, cu bucatarii de 6 mp si bai de 3mp., unde luxul maxim este unicul loc de parcare si acela sub dimensionat. Ca sa nu mai mentionam ca blocul se afla pe o strada de maxim 6 m fara trotuare!
Nici pe vremea de trista amintire nu s-a pomenti asa ceva
imobiliare
Prima casa trebuia sa fie la nivel de garsoniera pt cei nevoiasi, dar IRESPONSABILII au influentat piata in mod continuu sau mai bine spus manipulat ordinar prin:
– anunturi ca nu o sa mai fie bani, nu se stie daca mai continua,
– cei care au luat ajutor Prima Casa au fost cei cu bani care au luat pentru a da in chirie. Adica noi, contribuabili, le dam credite ca apoi apartamentele sa fie date in chirie???? Ai mai auzit asa nebunie??
-au dat banii asa de multi ca au influentat toate segmentele imobiliare 1, 2, 3, 4 camere etc.
Este ff greu sa opresti romanul care nu se uita la TV sau citeste presa. Pana la o noua criza nu se vor opri sa cumpere oricat va fi pretul.
Eu as pune impozite ff mari pt cei care au o a doua locuinta. Este clar ca au luat pt a produce bani neimpozitabili din chirii. Setea asta a romanilor care cumpara imobiliare si prin astea devin profitabile ar trebui sa se termine si sa fie ceva normal. A verificat cineva cei care au multe apartamente doar pt chirii la negru???
Stefan
Cred ca masurile trebuiau luate de la mijlocul anului trecut!!! Preturile imobiliarelor s-au ridicat fata de nivelul anului 2014 cu un procent cuprins intre 25-35%. Ori, salariile romanilor nu cred ca au crescut atat de mult, nici macar in mediul public..
Sa nu mai spun ca la aceasta crestere artificiala contribuie din plin in primul rand agentiile imobiliare!!! Exemplu concret: in urma unui anunt postat de un PROPRIETAR am vizionat un apartament – pret 73 mii euro (nu mi s-a parut ca ar face banii). Ulterior, vad ca apare acelasi apartament in anunturi poatate de AGENTII IMOBILIARE- pret 75 mii, 77 mii si 78 mii!!!!!!!! In conditiile in care mai cer si comision de 3%. Cine ridica preturile?
„O locuință de 50-60 mp nu este lăcomie, nici fală, ci o necesitate!”
[…] dar și a românilor în general – se menține la un nivel ridicat în 2018, în ciuda problemelor din piață. O dovadă clară în acest sens este reprezentată de faptul că, pe segmentul mediu al pieței […]