Inedita idee a câștigat un concurs internațional de arhitectură.
Doi arhitecți români, Alexandru Oprița și Laurențiu Constantin, au fost desemnați câștigătorii concursului internațional de arhitectură The Unbelievable Challenge, organizat de Ruukki Construction. Proiectul, intitulat „Nothing is Impossible”, a fost ales, dintre 243 de propuneri înscrise în concurs (din 59 de țări).
Cum ar arăta „sediul” lui Moș Crăciun?
Deschisă tinerilor arhitecți și designeri din întreaga lume, în primăvara anului 2014, competiția The Unbelievable Challenge s-a desfășurat în perioada septembrie -noiembrie 2014. Provocarea lansată participanților a fost aceea de a elabora o soluție arhitecturală unică și creativă pentru noul centru logistic al lui… Moș Crăciun. „Cerințele impuneau ca proiectul să fie funcțional, să demonstreze valori arhitecturale de înaltă clasă și să contribuie la formarea peisajului urbanistic. În același timp, clădirea trebuia să ofere vizitatorilor o experiență de neuitat, să fie o soluție durabilă și eficientă din punct de vedere energetic, adaptată la condițiile exigente din Perävainio, zonă din orașul Oulu (Finlanda) și, nu în ultimul rând, să ridice la cel mai înalt nivel beneficiile sistemelor și produselor metalice Ruukki, ca parte integrantă din proiect”, explică reprezentanții Ruukki.
Fațadă cu efect de camuflaj
„Având în vedere și cultura orașului Oulu – puternic axată pe dezvoltări tehnologice, dar și situl propriu-zis, înconjurat de natură, soluția firească a fost materializarea conceptului «Nothing is impossible!» printr-o clădire capabilă să trezească aceeași uimire și bucurie pe care copiii o simt în seara de Crăciun, când iși așteaptă cadourile aduse de acest personaj fantastic: o clădire invizibilă. Practic, am gândit o fațadă specială (formată dintr-o membrană fotovoltaică și una cu strat dublu de oglinzi, ce reflectă mediul înconjurător, n.red.), capabilă să facă clădirea invizibilă în timpul zilei și vizibilă pe timpul nopții – asemenea lui Moș Crăciun”, explică Alexandru Oprița. „Cel mai important element în design este răspunsul la o provocare cu o idee. Ideea trebuie să poată fi utilizată în diverse situații. Punctul forte al acestui proiect este faptul că oferă posibilitatea de a fi surprins și învăluit de magia clădirii și simbolistica acesteia. Este un proiect realist și inovator, dar nu futurist. De asemenea, proiectul este bine gândit, de la utilizarea terenului pus la dispoziție, până la cele mai mici detalii”, consideră membrii jurului.
Concursul The Unbelievable Challenge a fost organizat de Ruukki în parteneriat cu Primăria orașului Oulu din Finlanda, Helsinki Design Week și biroul de arhitectură Snøhetta. Cei doi mari câștigători vor primi un stagiu plătit integral, timp de zece săptămâni, în cadrul renumitei companii de arhitectură și design Snøhetta din Oslo (Norvegia). Valoarea estimată a stagiului este de 25.000 euro, la care se adaugă un premiu în numerar în valoare de 1.000 euro.
Citește și: Amenințarea orașului asupra satului și cum poate fi salvată arhitectura tradițională