Ca și în cazul achiziției unei locuințe, pretențiile „afișate” ale proprietarilor nu trebuie privite ca „bătute în cuie”. Cel puțin la modul teoretic, întotdeauna e loc de puțină negociere. Cu răbdare și o atitudine potrivită, poți obține un preț mai bun.
Iată cum:
1. Studiază bine piața în prealabil
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci înainte de a stabili o întâlnire cu proprietarul este să studiezi piața, respectiv prețurile practicate în prezent pentru locuințele similare din zona în care locuiești. Per ansamblu vorbind, în ultimii ani chiriile au înregistrat o tendință general descendentă, însă este important să ai o idee cât mai clară despre nivelul la care se situează acestea în prezent, pentru a fi astfel în măsură să faci o solicitare cât mai realistă. Ca termen de comparație, poți lua în calcul și alte zone ale orașului, mai ales dacă ești dispus să te muți pentru a economisi la plata chiriei. Fă-ți o listă cât mai relevantă cu ofertele la care te raportezi pentru a le prezenta proprietarului. Acesta va fi principalul tău argument în procesul de (re)negociere și este indicat să fie sprijinit pe mai mult decât niște „vorbe”.
2. Dovedește că ești o persoană de încredere!
Ce crezi că își dorește cel mai mult un proprietar dornic să închirieze? Un preț cât mai bun? Deși prețul se află, cu siguranță, pe lista priorităților sale, mai importantă este încrederea pe care o poate avea în persoana care va locui în casa sa (lucru cât se poate de firesc, de altfel, având în vedere faptul că îți lasă în folosință nu doar imobilul în sine, ci și o serie de bunuri). De aceea, este important să dovedești că ești o persoană de încredere. Prima impresie contează mult aici – și vei vedea că proprietarul va fi interesat de stabilitatea locului tău de muncă și stilul tău de viață; ulterior, el își va putea da seama mai mult de „caracterul” chiriașului său.
3. Fii respectuos!
Încrederea pe care ți-o poate acorda o persoană este strâns legată de considerația pe care i-o vei arăta, la rândul tău. De aceea, fii respectuos atât în negociere, cât și în relația ulterioară cu proprietarul. În încercarea de a obține un preț mai bun, evită capcana „șantajelor emoționale”, dar și pe cea a desconsiderării celeilalte părți.
4. Stabilește-ți așteptări realiste
Asigură-te că prețul de contraofertă oferit este unul realist, în conformitate cu tendințele pieței, și nu o „jignire” la adresa proprietarului. Dacă situația ta financiară te obligă să ceri o reducere a chiriei, prezintă-ți motivele în mod onest și nu încerca să-ți justifici cererea printr-o analiză de piață „cosmetizată”. Poți avea surpriza ca încrederea și simpatia pe care ți le poartă proprietarul să cântărească mai mult decât niște date de piață „reci”.