Montarea parchetului laminat cu sistem click- clack

scris de SOS Salvaţi-mi Casa! in categoria Home & Deco
Publicat pe: 25 Ianuarie 2010, Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

Materiale necesare pentru montare parchet:

Parchet laminat click-clack, Sapa autonivelanta (daca este cazul), O foarfeca, Folie de protectie, Banda adeziva, Adeziv de parchet, Foarfeca speciala pentru plinta sau ferastrau vertical (scula numita popular, soricel), Un creion.
Pasi necesari:

Pasul 1: Pregatirea podelei existente

Parchetul laminat poate fi pus pe orice suprafata plana, neteda atat timp cat aceasta este uscata, fixa si dreapta. Daca aveti o podea proapsat executata – sapa – aveti grija ca aceasta sa fie perfect uscata. Daca aveti o sapa veche, turnati sapa autonivelanta care trebuie lasata sa se usuce cel putin 24 de ore.
Puteti pune parchetul laminat peste podeaua veche de lemn atat timp cat aceasta este uscata, dreapta.

Pasul 2: Aplicarea foliei de protectie

Se intinde folia pe toata suprata ce urmeaza a fi imbracata in parchet laminat si se taie la margini folosind un cutit sau foarfece. Se fixeaza cu banda adeziva.

Pasul 3: Pregatirea parchetului

Parchetul laminat de acest tip presupune placi care au cleme mai lungi sau mai subtiri pe margini si la capete, care se imbina. Este foarte usor sa desfaceti podeaua daca se doreste a fi mutata. Pentru aclimatizare, inainte de a fi montate, placile se scot din ambalaj si se aseaza orizontal in camera unde urmeaza a fi montate, timp de 48 de ore.

Pasul 4: Montajul

Parchetul laminat se dilata/contracta in mod natural, asadar trebuie sa lasati un spatiu de 10mm intre placile de la margine si perete, folosind distantiere intre placi si perete.
Asezati placile incepand cu lungimea opusa sursei de lumina, inaintand spre sursa de lumina din camera. Puneti prima placa in coltul stang peste folie, capatul placii sa fie cu clema scurta inspre perete. Puneti distantierele la anumite intervale intre placa si perete dupa instructiunile fabricantului (de pe produs). Verificati ca placa sa faca unghi drept cu peretele.
Puneti urmatoarea placa cu clema scurta in clema lunga a primei placi, la un unghi de 30 de grade. Impingeti placa in jos pana cade in pozitia ei (click). Puneti mai multe placi respectand aceste reguli pana ajungeti la finalul randului unde cel mai probabil va trebui sa scurtati placa pentru a incapea.
Pentru a masura ultima placa rotiti-o la 180 de grade si puneti-o langa cea dinaintea ei. Desenati o linie de-a lungul ultimei placi de la capatul celei de dinainte. Taiati si pozitionati-o pentru a completa primul rand.
Pentru a incepe urmatorul rand inclinati placa inspre placa din randul precedent astfel incat marginile sa fie in pozitie de prindere. Apasati pentru ca placile sa se inchida pe latura lunga.
Puneti marginea scurta in unghi inclinat fata de cea de dinainte avand grija ca placa sa fie cu marginea potrivita pentru inchidere atat la marginea scurta cat si la marginea care trebuie sa se prinda de randul precedent. Inclinati placile la 30 de grade si impingeti in randul precedent. Cand placile sunt unite impingeti-le in jos.
Pentru ultimul rand se pune placa peste cea din randul precedent. Se plaseaza o a treia placa peste cea din ultimul rand cu clema care sa atinga peretele si se foloseste marginea acesteia pentru a trasa linia unde trebuie taiata placa de dedesubt. Se taie placa la dimensiunea corespunzatoare si se pune pe pozitie scotand distantierele.

Pasul 5: Fixarea plintei

Odata ce podeaua a fost montata se pot indeparta distantierele si acoperi gaurile din jurul marginilor cu plinta, asortata culorii parchetului. Plinta se fixeaza de perete nu de podea cu ajutorul unui adeziv special sau cu bormasina.
Masurati distantele si taiati la dimensiunea plintei. Pentru un aspect deosebit folositi foarfecele speciale pentru plinta, care taie drept sau in unghi pentru colturile camerei. Puteti folosi de asemenea ferastraul vertical (denumit popular, soricelul).
Aplicati adeziv pe spatele plintei, pe mijlocul acesteia, nu la baza, ca sa fiti sigur ca plinta se va lipi de perete si nu de parchet.
Presati plinta si daca este nevoie puneti greutati pe pozitie ca sa fiti sigur ca se va fixa corespunzator pana la uscarea adezivului.

Mai multe informaţii poţi găsi pe soscasa.ro

Părerile cititorilor
3 păreri
  • DOBRE DUMITRU

    Am montat un parchet laminat cu simplu clic exact cum am văzut intr-un videoclip de profesioniști. A ieșit bine,nu i-am mai pus plinte, deși i-am lăsat spațiu de dilatare de jur împrejur. După două luni de zile a început să se depărteze plăcile de parchet laminat,le-am pus la loc cu o surubelnită dar după un timp iar mi se îndepărtează.
    Ce pot să fac ca să nu mi se mai creeze spațiu intre plăci și să nu mi se mai îndepărteze?
    Aștept răspuns urgent. Mulțumesc anticipat!!!

  • Horia

    Daca este sa ne referim la denumiri “populare” exista fierastrau coada de soarece si coada de vulpe, primul are lama libera aproximativ triunghiulara si nu mai lata de 30-35 mm la baza (langa maner), cel de-al doilea are lama libera trapezoidala cu latimea de circa 30 mm la varf si 90 mm la baza.

  • dorobantu

    m-a ajutat foarte mult. informatii pretioase. multumesc.m-ar interesa,cum se face ca o oglinda sa aibe marginile tesite la aprox. 1 cm.(sau daca stiti in buzau pe cineva care produce asa ceva)

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe