În ciuda (sau poate tocmai din cauza) atmosferei de nesiguranță din piață, mulți români decid să facă acest pas important.
Dacă ești chiriaș, dar iei în calcul (fie și la modul teoretic) achiziția unei case, probabil că ai urmărit cu interes discuțiile legate de așa-numita lege „a dării în plată”. Potrivit oponenților săi, principalul efect negativ al aprobării acestei iniíative legislative ar fi restricționarea drastică a accesului la creditare – o măsură ce i-ar lovi puternic pe potențialii cumpărători de locuințe, inclusiv pe tine.
În condițiile în care controversele continuă, chiar mai aprinse ca niciodată, mulți dintre cei care își doresc o casă trec „la fapte”. „Într-un moment în care piața rezidențială din România se luptă cu presupusele efecte ale legii dării în plată, apetitul pentru achizițiile imobiliare crește în rândul consumatorilor”, sunt de părere organizatorii Târgului Imobiliar Național (tIMOn), desfășurat între 24 și 27 martie (Piața Constituției, București).
„Anul acesta a debutat bine, în ciuda incertitudinilor din piață, cu o cerere în creștere și menținere a numărului de tranzacții, în contextul unei oferte tot mai variate și a stabilizării prețurilor și îmbunătățirii ofertelor de creditare.”
Andrei Sârbu, vicepreședinte Coldwell Banker Affiliates of Romania
Interesant este că, pe fondul majorării numărului de ansambluri rezidențiale nou-construite, cei care decid să achiziționeze acum o casă au la dispoziție semnificativ mai multe oportunități de achiziție comparativ cu anii trecuți. În cadrul tIMOn, spre exemplu, au fost lansate și promovate în premieră (și în exclusivitate) un număr de 20 de proiecte rezidențiale noi, cu un total de peste 1.500 de locuințe. Potrivit organizatorilor, aceste ansambluri cumulează investiții de peste 200 de milioane de euro și sunt dezvoltate atât de investitori noi, cât și de jucători deja consacrați pe piața locală. „Noile proiecte sunt localizate în toate zonele din București, venind cu o paletă extrem de diversificată de locuințe. Piața nu mai este atât de polarizată ca în urmă cu 1-2 ani, când noile dezvoltări erau fie în zone foarte scumpe, fie în cele mai ieftine. Dezvoltatorii au prins curaj și mizează acum pe clasa de mijloc a populației, care reprezintă cererea sustenabilă”, spune Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.