De la 1 ianuarie, statul acordă garanții diferențiate în funcție de tipul locuințelor achiziționate.
Pentru cei care locuiesc în chirie, dar au în vedere achiziția unei locuințe, programul Prima Casă rămâne una dintre cele mai atractive soluții de finanțare. Anul 2017 debutează însă cu o modificare importantă a condițiilor de acordare a unor astfel de împrumuturi.
Cum vrea statul vrea să stimuleze construcțiile
Potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate la finalul anului trecut, începând cu data de 1 ianuarie 2017 garanția statului pentru achiziția de apartamente vechi prin intermediul programului Prima Casă se reduce. Astfel, locuințele noi și cele consolidate vor beneficia în continuare de o cotă de garantare de 50%, în vreme ce proprietățile ce nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate în proporție de maximum 40%. „Prin diferențierea categoriilor de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul acestui program și individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuințelor achiziționate se urmărește crearea de condiţii favorabile atât pentru creșterea fondului locativ, cât și pentru îmbunătăţirea celui existent, în concordanță cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului «Prima Casă» pentru 2017-2021”, explică reprezentanții Executivului.
Conform actului normativ, în categoria „locuințelor noi” se încadrează imobilele recepționate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De o garanție de 50% vor beneficia și unitățile locative care au fost supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Cerere mai mare pentru locuințele noi
Rămâne de văzut dacă și cum își vor adapta băncile ofertele de creditare prin Prima Casă la noile condiții. Per ansamblu, consultanții imobiliari se așteaptă la o majorare a cererii de apartamente noi, în detrimentul celor vechi. Această creștere se poate reflecta și la nivelul prețurilor. „Este posibil și chiar de așteptat să vedem o curbă de creștere mai accentuată pe zona apartamentelor noi, ca urmare a garanțiilor diferențiate acordate acum prin Prima Casă – locuințe noi vs vechi”, este de părere Răzvan Cuc, președintele rețelei Re/Max România.
În perioada ianuarie-octombrie 2016, au fost acordate 30.044 de garanții Prima Casă, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei. De la lansarea programului, în vara lui 2009, și până la finele lui octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garanții, în valoare totală de 17,2 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei. Rata creditelor neperformante în rândul beneficiarilor Prima Casă este de 0,3 %, iar până în prezent au fost executate 508 garanții.
floarea cornelia
Am salariu minim pe economie. Pot face credit pentru Prima Casă?