Piesele de mobilier și decorațiunile moderne se pot integra foarte bine într-un decor ce amintește de epocile trecute.
La modul ideal, cu toții ne-am dori să locuim într-o casă confortabilă, dar elegantă totodată. Stilul modern poate fi perfect pentru atingerea ambelor obiective, însă, pentru a crea un decor cu adevărat sofisticat, putem apela cu încredere și la soluții sau influențe de design din secolele trecute. O idee pentru o astfel de „combinație” este prezentată pe Freshome.com:
Situat în Kiev, Ucraina, apartamentul din imagini are o suprafață utilă de 128 de metri pătrați și este compus din trei camere – living (cu zonă de dining și bucătărie deschisă) și două dormitoare. Proprietatea se distinge printr-o amenajare elegantă, realizată de designerul Sergey Makhno; acesta reușește să îmbine în mod armonios stilul modern cu câteva elemente vechi de design. Rezultatul este un ambient confortabil, dar sofisticat totodată.
„Inima” casei este, în mod evident, zona de zi, care ocupă și cea mai generoasă suprafață. Din punct de vedere cromatic, amenajarea livingului și bucătăriei are o bază neutră (cu diverse combinații de negru, alb și multiple tonuri de gri), „îndulcită” însă de prezența maroului în diferite nuanțe. Deși reunește o serie de piese de mobilier (dar și decorațiuni) specific moderne (de la mobila de bucătărie până la sofaua din living), înclinația spre vechi a întregului decor este limpede: pereții îmbrăcați în cărămidă recreează imaginea unei vechi cetăți, contrastând într-un mod reușit cu peretele și tavanul cu aspect „cimentuit”. Ferestrele înalte, cu boltă, protejate de draperii lungi, dau un aer aristocratic întregii încăperi, în vreme ce parchetul din lemn masiv, într-o nuanță închisă de maro, aduce o notă suplimentară de eleganță.
În dormitorul matrimonial, designerul recurge la aceeași paletă cromatică ca și în living – însă cu o pondere mai mare acordată albului și tonurilor deschise. Se remarcă înclinația spre o simplitate minimalistă aproape; puținele decorațiuni și piese de mobilier alese au fie un design nonconformist (corpurile de iluminat, noptierele, măsuța de cafea etc.), fie unul de inspirație clasică (patul simplu, cu tablie capitonată, fotoliul). Baia modernă, separată printr-un perete de sticlă de restul camerei, dă un aer excentric întregului decor; aceasta contrastează cu „prelungirea” sa amenajată pe terasă. Și aici, pereții placați cu cărămidă se dovedesc deosebit de inspirați, conturând cadrul perfect pentru o baie relaxantă.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Un altfel de apartament cu două camere: soluții originale de design, într-un decor primitor, cu note “vintage”