Pe fondul majorării puterii de cumpărare, dezvoltatorii și-au recăpătat curajul de a investi în proiecte mai scumpe.
Unul dintre semnele clare de revenire a încrederii în piața imobiliară autohtonă constă în creșterea apetitului pentru achiziția de locuințe de lux. Astfel de tranzacții sunt atractive încă din faza de construcție, atât pentru cumpărătorii finali, cât și pentru investitori.
Compania de consultanță Crosspoint Real Estate, specializată pe segmentul rezidențial premium, a intermediat în primul trimestru din 2016 tranzacții în valoare cumulată de peste 3,5 milioane de euro, în cadrul unor proiecte imobiliare rezidențiale aflate în diferite etape de construcție. „Vânzările reprezintă contravaloarea de achiziție a unor pachete de apartamente în proiecte imobiliare noi, poziționate în zone rezidențiale din nordul, centrul și adiacent centrului Bucureștiului”, notează reprezentanții companiei. Potrivit acestora, clienții implicați în acest gen de achiziții sunt oameni de afaceri și manageri în cadrul unor companii multinaționale, atât români, cât și străini. Printre aceștia se numără și cumpărători individuali ai unor pachete de apartamente cu destinație investițională.
„Piata imobiliară este efervescentă, așa cum o arată numărul mare de noi dezvoltari rezidențiale înregistrat de la începutul anului. Proiectele cu diferențiator clar, cu strategii corecte de construcție și vânzare – raportate la nivelul cererii din piață și al obiceiurilor de consum ale clienților, se disting net pe piață. Nevoia de apartamente noi a rămas constantă în piață, însă este foarte importantă, în momentul unei noi dezvoltări rezidențiale, gândirea unor produse care să se reflecte în nivelul real de cerere din piață, pentru a fi absorbite cu succes.”
Mihai Dumitrescu, managing partner Crosspoint Real Estate
Proiecte de 1.000 de locuințe, în derulare
Potrivit unui studiu de piață realizat recent de compania de consultanță Coldwell Banker Affiliates of Romania, din cele 14.000 de unități locative ce urmează a fi livrate în acest an în Capitală și împrejurimi, o pondere majoritară, de 53,5%, se încadrează în categoria mass-market (locuințe accesibile, cu o localizare relativ bună și cu suprafețe similare cu cele din blocurile vechi). O atenție sporită este acordată însă și dezvoltărilor destinate celor cu venituri superioare. „Majorarea puterii de cumpărare a dus și la o dezvoltare a segmentului de locuințe premium, caracterizate în primul rând printr-un amplasament foarte bun și prin suprafețe și finisaje net superioare, peste 1.000 de unități premium și de lux urmând a fi finalizate în acest an în Capitală”, se arată în studiul citat. În opinia reprezentanților Coldwell Banker, stocul anunțat spre livrare pentru 2016 va înregistra rate bune de absorbție din partea persoanelor cu un venit familial de peste 4.000 de euro pe lună și care au amânat până acum o achiziție din pricina ofertei reduse.