Dezvoltatori şi investitori deopotrivă preferă să-şi păstreze măcar o parte din portofoliul rezidenţial în speranţa că piaţa îşi va reveni în trei-cinci ani.
Într-un interviu acordat recent www.imobiliare.ro, Mauricio Mesa Gomez, country managerul pe România al dezvoltatorului spaniol Hercesa, a relatat faptul că, anul acesta, compania pe care o conduce vrea să testeze varianta închirierii pentru câteva dintre apartamentele finalizate din cadrul ansamblului rezidenţial Vivenda. În acest scop, a fost pregătit deja un „pachet” de 20 de unităţi locative dintre cele 100 de locuinţe care nu au proprietari în momentul de faţă. Cea mai mare parte a apartamentelor alese au trei camere – dat fiind că majoritatea clienţilor care se orientează spre acest ansamblu sunt familii -, iar chiriile se situează în jur de 450-500 de euro, în funcţie de tipul de apartament.
De ce intenţionează developerul spaniol să aplice strategia închirierii, în condiţiile în care, în ultimii doi ani a atins un nivel rezonabil al vânzărilor – aproximativ 180 de locuinţe -, iar pentru anul în curs are un obiectiv similar? „Vrem să testăm piaţa, să vedem cum merge închirierea. Dacă există fonduri de investiţii dispuse să cumpere apartamente pentru a le revinde peste cinci ani de exemplu, aceasta poate fi o strategie şi pentru noi”, explică Mesa Gomez. Chiar dacă pentru 2012 şi 2013 acesta nu estimează că va avea loc o îmbunătăţire majoră a situaţiei din imobiliare, este de aşteptat totuşi ca după aceea lucrurile să se îmbunătăţească.
Mai multe detalii despre planurile Hercesa în România poţi afla de aici.
Au loc şi vânzări sub preţul de cost, dar nu fără limită
O logică asemănătoare are şi Andrew Prelea, CEO al Ozone Homes. După ce, sub umbrela companiei South Pacific, acesta a demarat în perioada de boom construcţia a trei ansambluri rezidenţiale pentru populaţia cu venituri superioare a Capitalei, acesta a început deja să pună în practică varianta închirierii pentru singurul proiect finalizat, Sydney Residence. Ultimele vânzări ale vilelor din cadrul complexului au fost realizate la un preţ de circa 800 de euro pe metru pătrat, mai puţin decât preţul efectiv de construcţie, ce s-a ridicat la circa 1.000 de euro pe metru pătrat. Omul de afaceri spune însă că nu vrea să lichideze toate locuinţele la un asemenea preţ, ci doar atâtea cât e nevoie pentru a-şi achita din datoria către bancă. Restul intenţionează să le închirieze până când piaţa îşi va reveni, iar anul trecut a reuşit deja să încheie astfel de contracte pentru 10-15 vile. „Încă mai cred că, pe termen lung, dacă păstrezi o proprietate acum, în trei-cinci ani va ajunge la un nivel mai ridicat decât acum – nu la cât era în 2007, dar mai mult decât acum”, explică Prelea. Acesta crede că, pe măsură ce economia şi salariile vor creşte, la fel se va întâmpla şi cu cererea de locuinţe, iar preţurile vor urma şi ele un curs ascendent. În momentul de faţă, în ansamblul Sydney Residence sunt disponibile spre vânzare şi închiriere aproximativ 60 de vile, cu preţuri cuprinse între 115.000 şi 160.000 de euro şi chirii de până la 600 de euro pe lună.
Aici poţi vedea cum a făcut omul de afaceri trecerea la construcţia de locuinţe ecologice şi accesibile.
Investitorii mari şi mici fac încă achiziţii
Închirierea nu este doar o soluţie de forţă majoră aplicată de către dezvoltatori în această perioadă dificilă din punct de vedere economic. Pe piaţă există şi investitori de talie mare care aleg să cumpere locuinţe noi cu scopul de a le închiria pe termen scurt şi mediu. În această situaţie se află fondul de investiţii canadian Benevo Capital, al cărui portofoliu de circa 300 de apartamente noi este orientat majoritar (într-o proporţie de circa 80%) spre închiriere. Compania a achiziţionat anul trecut 122 de unităţi locative în ansamblul rezidenţial Cosmopolis, iar până în 2013 intenţionează să-şi „rotunjească” portofoliul cu încă aproximativ 1.000 de apartamente noi.
De aici poţi afla ce alte planuri mai are Benevo pentru piaţa locală.
Astfel de achiziţii sunt considerate o afacere şi de către micii investitori străini. Un exemplu în acest sens este dat de agenţia imobiliară Premier Service, care a intermediat în luna ianuarie a acestui an achiziţia „la pachet” a zece unităţi locative într-un complex rezidenţial din Popeşti Leordeni. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 420.000 de euro, iar plata s-a făcut cu bani gheaţă. “Este un moment bun pentru investiţii, mai ales în condiţiile în care randamentul oferit de închirieri se situează în România la 7%, comparativ cu Grecia, unde vorbim de 1-2%, iar preţurile au ajuns, din evaluările noastre, la un minim istoric”, subliniază investitorul grec. “Indiferent dacă aceste apartamente vor fi sau nu închiriate, valoarea lor va creşte semnificativ în câţiva ani”, punctează şi Giulio Angheloiu, managerul Premier Service.
Sorin Tilimpea
Compania Hercesa vrea sa testeze varianta inchirierii pentru ca in acest moment nu exista alternativa. Consider ca este o decizie inteleapta la care se gandesc si alti dezvolatori. Orice estimare privind evolutia pietei imobiliare ia in considerare numai o parte a factorilor ce o influenteaza, asa incat o “lebada neagra” poate oricand sa dea peste cap orice prognoza.