Mirajul închirierii în regim hotelier: venituri triple decât pe termen lung! 6 lucruri de care să ții cont

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii
Publicat pe: 3 Iulie 2013, Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

În București, o garsonieră situată într-o zonă centrală poate aduce încasări de 450-600 de euro pe lună.

Dacă ai cumpărat cândva un apartament ca investiție imobiliară, cu siguranță știi că acum nu este cel mai bun moment pentru a încerca o valorificare a investiției prin (re)vânzare. Cererea se situează la un nivel mai scăzut comparativ cu oferta, prețurile sunt încă în scădere, iar puterea de negociere aparține cumpărătorilor.

În această situație, o altă variantă pe care o ai la dispoziție este închirierea. În ultimii ani, pe fondul crizei, a câștigat în popularitate o soluție mai ingenioasă pe acest segment. Închirierea de apartamente în regim hotelier este practicată cu succes în orașe cu potențial turistic – de afaceri sau de plăcere (București, Cluj, Brașov, Iași, Timișoara, Constanța etc.). La prima vedere, această variantă pare cât se poate de atractivă, promițând câștiguri net superioare față de cea clasică.

cameracosydehotel

1.000 euro/lună, câștigul pentru 3 camere în Capitală

Luând exemplul Bucureștiului, în condițiile unui grad de ocupare de 50%, o garsonieră situată într-o zonă centrală poate aduce venituri de 450-600 de euro pe lună (la un tarif de 30-40 de euro pe noapte), un apartament cu două camere poate ajunge la 750 de euro pe lună (la 50 de euro pe noapte), iar unul cu trei camere poate urca la 900-1.000 de euro pe lună (pentru 60-70 de euro pe noapte). Spre comparație, în varianta închirierii clasice, prețurile pentru o garsonieră situată central pornesc, potrivit datelor Imobiliare.ro, de la circa 200 de euro pe lună. Pe de altă parte, un apartament cu două camere cu o poziționare similară pornește de 300 de euro pe lună, în timp ce unul cu trei camere, de la circa 350 de euro pe lună.

Grad de ocupare mai mare la munte și la mare

În orașele potrivite ca destinații pentru vacanță, ca Brașov sau Constanța, tarifele practicate pentru apartamentele în regim hotelier sunt ceva mai mici – fapt compensat însă de gradul mai mare de ocupare, cel puțin în perioada sezonului estival: 100 de lei pentru o garsonieră, 150 de lei pentru două camere și 200 de lei pentru trei camere. Luând în considerare un grad de ocupare de circa 70% pe timp de vară, rezultă venituri de circa 470 de euro pentru o garsonieră, 770 de euro pentru un apartament cu două camere și aproape 950 de euro pentru o unitate locativă cu trei camere. Spre comparație, potrivit datelor Imobiliare.ro, chiriile pe termen lung pornesc, pe litoral, de la 170-200 de euro pentru o garsonieră, de la 200-230 de euro pentru două camere și de la 200-250 de euro pentru trei camere. În Brașov, tarifele practicate de proprietari pornesc de la 150 de euro pe lună pentru unitățile monocamerale, de la 180 de euro pe lună pentru două camere și de la 200-220 de euro pe lună pentru trei camere.

Pornind de la aceste date, nu este de mirare că închirierea în regim hotelier sună atât de bine. În teorie. În practică însă, lucrurile sunt ceva mai complicate. Dacă te numeri printre cei care iau în considerare această soluție, Imobiliare.ro îți prezintă câțiva factori de care ar trebui să ții cont înainte de a lua o decizie:

1. Aspectele legale:

Pentru a avea o afacere în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să faci lucrurile în mod legal. Asta înseamnă că nu-ți poți închiria proprietatea pur și simplu, „la negru”. Asta cu atât mai mult cu cât, probabil, o bună parte din clienții pe care îi vei avea pot fi oameni de afaceri sau persoane juridice, care vor solicita o dovadă a cheltuielilor de cazare. “Ca să fie într-adevăr o afacere, trebuie să existe o firmă, care să poată emite o factură”, spune Eugen Cărăruș, directorul unei firme din Capitală, ce are în portofoliu mai multe apartamente în regim hotelier.

2. Zona:

Nu orice proprietate se pretează închirierii în regim hotelier. În special în orașele mari, cu potențial în turismul de afaceri, sunt căutate îndeosebi apartamentele din zonele centrale, ce pot concura la modul real cu localizarea hotelurilor. În Capitală, de exemplu, populare sunt atât zonele Unirii, Romană, Universitate, Victoriei, cât și Dorobanți sau Primăverii, ultimele dintre acestea fiind cunoscute în mod deosebir rândul oamenilor de afaceri străini.

3. Amenajare și dotări:

La fel de importantă ca localizarea apartamentului este și felul în care arată acesta. Spre deosebire de chiriașii pe termen lung, care se pot mulțumi cu o mobilă mai veche sau cu dotări mai modeste, atât timp cât locuința este bine întreținută, nu același lucru este valabil și pentru clienții în regim hotelier. Aceștia din urmă sunt dispuși să plătească mai mult, dar de banii aceștia vor aștepta condiții ca de hotel. Asta înseamnă că, înainte de a porni o astfel de „afacere”, va trebui să faci o investiție importantă în renovarea și amenajarea locuinței. Marius Georgescu, administratorul firmei Rent for Comfort din București, apreciază că o asemenea investiție se poate ridica la 5.000 de euro; cu toate acestea, bugetul necesar poate depăși cu ușurință această sumă.

4. Servicii de curățenie:

Pentru a oferi condiții decente, un apartament scos la închiriere va necesita o întreținere adecvată: curățenie după fiecare client în parte, înlocuirea consumabilelor, mici reparații etc. Atunci când ai o firmă cu un portofoliu de mai multe astfel de proprietăți, spune Eugen Cărăruș, lucrurile sunt mai simple, pentru că ai deja oameni specializați care se ocupă de astfel de lucruri.

5. Timpul:

Dacă în varianta închirierii clasice, odată cu predarea cheilor puteai sta mai mult sau mai puțin liniștit, cea în regim hotelier necesită mult mai mult timp (și efort). Mai mult timp alocat discuțiilor și întâlnirilor cu clienții, promovării sau rezolvării diverselor probleme ce pot apărea legat de respectiva proprietate.

6. Promovare:

Pentru că închirierea în regim hotelier presupune să ai un flux constant de clienți, promovarea proprietății devine mult mai importantă. Dacă în timp vei reuși poate să-ți faci o rețea de „oaspeți” fideli, la început lucrurile se vor mișca mai greu și va trebui să le atragi cumva atenția. Internetul este astăzi cea mai bună modalitate de promovare, spune Eugen Cărăruș. Îți poți posta oferta pe un site specializat sau, în cazul în care ai mai multe oferte de cazare, îți poți face și un site propriu.

Opinia specialistului:– Închirierea în regim hotelier înseamnă bătaie de cap: trebuie să fii permanent disponibil pentru clienți, inclusiv noaptea, în caz de nevoie.

– Dacă vrei să faci lucrurile pe cont propriu, ar trebui să ai un portofoliu destul de mare ca să merite efortul. Eu fără 20 de proprietăți, proprii sau în administrare, nu m-aș apuca de un asemenea business.

– Dacă ai un singur apartament pe care vrei să-l închiriezi în regim hotelier, poți apela la o firmă specializată, cu mai multe astfel de proprietăți. Poți încheia fie un contract de administrare, fie unul de închiriere cu clauză de subînchiriere. În cea din urmă variantă, vei primi o chirie fixă, stabilită prin contract, uneori chiar în avans pe tot anul. Față de varianta închirierii clasice, aceasta prezintă o siguranță sporită și un venit garantat pe termen mai lung.

Claudiu Hațegan, directorul agenției Klauss & Partners

Părerile cititorilor
9 păreri
  • Anca

    Închirierea în regim hotelier prin intermediul firmelor este o mare țeapa.Pt proprietar riscurile sunt mult mai mari, dar și castigurile.,că să nu mai vorbim de posibilele.Exista și varianta că firma să nu onoreze plățile cu scuza că nu a avut clienți în anumite perioade.De asemenea nu se face o selecție a clienților nu toți sunt oameni de afaceri sau afacerile nu tocmai curate……….

  • Razvan Ionescu

    Incredibil gradul de degradare a limbii romane la care s-a ajuns!
    Sa citesti intr-un titlu de articol “venituri triple pe termen lung” mi se pare inadmisibil. Eu unul am avut problme in a intelege sensul frazei. Oare cand vom reveni la folosirea corecta a lui “decat” pentru situatii comparative: “este mai bine la mare decat la munte”, cerul albastru este mai frumos decat cel negru” etc.

  • Sergiu

    Doresc sa ofer spre închiriere in regim hotelier un ap 2 camere. Rog o firma specializata căreia să mă adresez. Cu stima!

  • florea

    Daca casa a fost cumparata initial in baza legii 112 ce risc eu, ca si cumparator? Multumesc!

  • Camelia

    As dori sa inchiriez garsoniera pe care o detin in București, unei firme care sa o subînchirieze in regim hotelier. Imi puteti spune o firma care se acupa cu asta?

  • constantin

    Cum ma asigur ca un client nu pleaca cu televizor,sau alt utilaj scump din apartament cu regim hotelier? E de ajuns sa faci poza la buletin, ca bani garantie nu vrea sa dea nimeni? Multumesc!

  • Ion Popescu

    In cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, daca acestea sunt in cadrul unor asociatii de proprietari, este necesar acordul proprietarilor de pe orizontala si verticala din blocul de locuinte.
    Comportamentul chiriasilor poate fi o problema pentru locatari, din punct de vedere al folosirii si intretinerii spatiilor comune, al vizitatorilor la acesti chiriasi, al linistii si ordinii, al taxelor catre asociatie, etc.

  • calancea calin

    Foarte bun articolul si de actualitate,eu detin un apartament la casa ,central,in Brasov si caut o firma sa-l administreze in regim hotelier .Ma puteti ajuta cu o informatie in acest sens ?

  • Gigi Godeanu

    Este interesanta aceasta propunere. Consider ca pentru a ajuta tinerii care dispun de spatiu de inchiriat in regim hotelier, ar fi necesare si cateva adrese cu firme specializate care doresc ca preia spatial. Cu stima

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe