Valoarea arhitecturală a unor asemenea proprietăți atrage investitori români, dar și străini.
Dincolo de construcțiile noi, masive și îndrăznețe, vilele vechi ale Bucureștiului ne „povestesc” în tăcere despre orașul de altădată – mai așezat, mai molcom. Pentru cunoscători, acestea din urmă nu și-au pierdut nici farmecul și nici utilitatea.
Potrivit datelor Esop Consulting, în București există un total de 2.058 de clădiri înscrise pe lista monumentelor istorice, a căror suprafață însumată ajunge la circa 926.100 de metri pătrați. În ultimii trei ani, o serie de investitori – străini, dar şi români – au achiziționat asemenea proprietăţi vechi, ultracentale, în renovarea cărora au investit peste 100 milioane de euro. La ora actuală, aproximativ o treime dintre imobilele-monument istoric (cu o suprafaţă totală de 277.830 de metri pătrați) sunt renovate sau în curs de renovare şi au potenţial comercial, estimează reprezentanții Esop.
„O proprietate ultracentrală, cu o arhitectură valoroasă, reprezintă o investiţie pe termen mediu şi lung, care își păstrează valoarea în timp sau există șanse destul de mari de creștere a valorii acestor proprietăți. Promovată la o chirie adaptată pieţei, oricând îşi va găsi clienţi, fie din domeniul office, retail sau hotelier.”
Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International
Ultima proprietate de acest gen intrată pe piaţă este cea a grupului FF Group Romania, situată în zona Magheru-Universitate, cu o suprafaţă totală construită de 4.858 de metri pătrați şi cu o suprafaţă închiriabilă de 2.160 de metri pătrați. Spaţiile interioare sunt luminoase, cu o înălţime de circa trei metri, specifică vilelor vechi.
Un alt investitor de calibru este şi grupul S+B Gruppe, care a renovat recent o clădire istorică de pe Bulevardul Magheru (cu o investiţie de 20 milioane de euro), transformând-o într-un ansamblu mixt, de birouri şi spaţii comerciale. Numit Magheru One, centrul are o suprafaţă închiriabilă de 3.828 de metri pătrați, la un regim de înălţime de şase etaje, plus un etaj retras. Clădirea dispune de 80 locuri de parcare subterane.
Global Vision a investit de asemenea într-un centru de afaceri rezultat din renovarea unei clădiri vechi din zona ultracentrală (Universitate). Clădirea are o suprafaţă închiriabilă totală de 2.285 de metri pătrați, dispusă pe S+P+4E+M. Spaţiile de birouri de închiriat aici sunt amenajate modern, sub formă de open space partiţionat, iar clădirea beneficiază de toate facilităţile moderne.
Proiectul NEPI, din zona Piaţa Victoriei, are ca termen de finalizare trimestrul al treilea al acestui an, când va fi livrat complexul Aviatorilor 8, cu un total de 9142 de metri pătrați, din care 8.400 de metri pătrați de spaţii de birouri. Aviatorilor 8 are ca centru arhitectural o clădire istorică interbelică, cunoscută drept „vila Oromolu”. Proiectul, ce va totaliza o investiție de 37 milioane de euro, va dispune şi de o parcare subterană de 204 locuri.
Pionier pe piața renovărilor de clădiri-monument istoric a fost investitorul român Ion Lazăr. Acesta a renovat fosta Fabrică de Glucoză, din zona de nord a Capitalei, transformând-o în spaţii de birouri încă de acum 20 de ani. „Primul chiriaş pentru spaţiile de birouri din Complexul Caro, rezultat în urma renovări, a fost compania multinaţională Unilever, care a semnat un contract cu o durată de 15 ani de la acea dată. Complexul a fost extins de mai multe ori în timp”, explică reprezentanții Esop.
În 2008, investitorul austriac Soravia a inaugurat un centru mixt (11.000 de metri pătrați de birouri, spații comerciale la parter și un aparthotel), rezultat tot din renovarea unei clădiri istorice. În perioada 2013-2014, aparthotelul a fost transformat tot în birouri, datorită cererii mari de pe acest segment.
Grupul spaniol Hercesa a renovat fostul Hotel Cişmigiu (foto 1 și jos), construit în 1912, în urma unei investiţii de circa 15 milioane de euro. Clădirea a fost transformată într-un frumos complex de birouri, cu un total de 10.000 de metri pătrați, unde chiriaş principal este Institutul Cervantes.
O altă clădire veche din zona Cişmigiu, construită în 1929, a fost cumpărată şi renovată de un alt investitor spaniol, compania Iberia. Imobilul dispune în prezent de circa 1.700 de metri pătrați de birouri.