Mai mult de 10 unități locative au fost contractate deja în cadrul ansamblului.
În alte țări, clădirile vechi, cu valoare istorică, atrag nu doar atenția iubitorilor de arhitectură, ci și dezvoltatorilor imobiliari. Aceștia din urmă se arată adesea interesați de preluarea unor asemenea active, pentru a le transforma apoi în proiecte rezidențiale adaptate cerințelor moderne de confort. La noi, acest fenomen se află de-abia la început. Una dintre primele inițiative de acest gen este ansamblul rezidențial Popa Nan 21 (foto), dezvoltat de un joint-venture între omul de afaceri român Răzvan Ivănică și compania spaniolă Imomadrid (care este și proprietara terenului, în suprafață de 1.862 de metri pătrați).
Lucrările la proiect au început în toamna anului trecut, pe baza unui concept realizat de biroul de arhitectură KXL. Prima fază presupune consolidarea și modernizarea unei clădiri cu cinci etaje, datând din perioada interbelică. Având ca termen de finalizare luna mai 2015, aceasta va cuprinde 32 de apartamente (cu una, două, trei și patru camere, precum și duplexuri cu două camere). În a doua etapă, clădirii inițiale i se va alătura o nouă construcție, astfel încât ansamblul va ajunge la un total de 56 de apartamente și o investiție de peste 5 milioane de euro, potrivit estimărilor inițiale. Prețurile pornesc de la 46.000 de euro pentru garsoniere, de la 57.000 de euro pentru o locuință bicamerală, în vreme ce una cu trei sau patru camere poate fi achiziționată cu 110.000 de euro, respectiv 133.000 de euro (la toate valorile se adaugă TVA) „Clădirea îndeplinește acum, în urma consolidării, normele actuale cele mai stricte în ceea ce privește riscul seismic”, precizează reprezentanții companiei dezvoltatoare. Până în momentul de față, în cadrul proiectului au fost contractate mai mult de 10 unități locative.
„Am descoperit o clădire cu o structură de rezistență de excepție și cu un potențial uriaș. Am îmbrăcat această structură în haine moderne, păstrând însă accentele Art Deco, pentru a conserva vraja acestei clădiri deosebite. Alături de finisaje de foarte bună calitate și multiple alte lucrări de modernizare și consolidare, am obținut ceea ce numim noi luxul accesibil – locație centrală, clădire impunătoare, plină de șarm și eleganță, interioare moderne ce păstrează însă și pun în valoare detaliile eleganței de altădată – tavane înalte, ferestre înalte și decoruri tipice în spațiile comune. Proiectul se adresează persoanelor cu venituri medii care apreciază eleganța stilului Art Deco, dar își doresc confortul contemporan și o locație centrală.”
Răzvan Ivănică, dezvoltator
Clădirea va fi dotată cu faţadă ventilată, având ca finisaj exterior plăci de fibro-ciment, pentru a proteja împotriva acţiunii combinate a vântului şi a ploii. Un alt efect al acesteia constă în reducerea costurilor de climatizare la interior, atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă. Imobilul va dispune de centrală termică comună, iar fiecare unitate locativă va avea contoare individuale pentru căldură, gaz, electricitate și apă. Apartamentele vor fi predate complet finisate, iar compartimentarea acestora a fost gândită astfel încât atât suprafața utilă, cât şi spatiul alocat dulapurilor/depozitării să fie maxim optimizate, precizează dezvoltatorii.
Pe termen lung, joint-venture-ul dintre Răzvan Ivănică și Imomadrid are în plan și dezvoltarea altor proiecte în București. Terenurile sunt deja în proprietatea unor investitori spanioli, care mizează pe zone rezidențiale consolidate și intenționează să ofere prețuri accesibile pentru cumpărători. Printre noile proiecte se numără un bloc de mici dimensiuni pe strada Jean Luis Calderon, ce va atrage o investiție de trei milioane de euro, dar și unul de opt milioane de euro, în zona Tineretului.
Citește și: Am întâlnit și case… fericite! Povestea unui „palat” vechi de peste un secol: cum și-a recăpătat strălucirea