Piața autohtonă dă semne de maturizare și de trecere la o nouă etapă de dezvoltare.
După șocul primit odată cu declanșarea crizei, piața locală a construcțiilor de locuințe nu a murit, ci s-a adaptat, ușor-ușor, la noile condiții de piață. A apărut astfel o nouă generație de locuințe noi, similare ca suprafață și preț cu apartamentele din blocurile vechi, dar amplasate, de regulă, în zone periferice ale marilor orașe. Iată însă că în rezidențialul autohton se simte, din nou, vântul schimbării.
„Oferta s-a diversificat mult”
Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul companiei de consultanță Esop Consulting, consideră că oferta de locuințe noi (din Capitală, dar nu numai, putem spune) s-a diversificat mult în ultimii ani. De părere că „lucrurile s-au schimbat într-un ritm rapid în ultimii ani” este și Silviu Grigorescu, directorul general al Hanner România (compania dezvoltatoare a ansamblului The Park Apartments din București). Potrivit acestuia, numărul dezvoltatorilor cu experiență din piață a crescut, fapt ce a dus la o îmbunătățire a calității, dar și a amplasării proiectelor livrate.
„Acum se construiesc ansambluri rezidențiale pe toate palierele de preț, suprafață și finisaje, în aproape toate zonele Capitalei: în zona premium de lângă noul Business District din zona Barbu Văcărescu – Floreasca, în zone centrale sau în inelul numărul 1, precum Grozăvești, Tineretului, Carol, Vitan și mai apoi următorul inel, precum Titan, Militari, Drumul Taberei etc. Există chiar și o diversificare a tipurilor de locuințe, în afară de ansambluri de apartamente, apar și ansambluri de case înșiruite în interiorul orașului.”
Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting
Locuințe de lux versus blocuri la periferie
Spre comparație, în perioada de criză, opțiunile cumpărătorilor interesați de piața rezidențială nouă erau puține, spune reprezentantul Esop; acestea constau, de regulă, fie în apartamente periferice, grupate doar în câteva zone periurbane, fără conexiuni bune la mijloacele de transport, fie în locuințe scumpe, amplasate în „zone de lux”.
„Acum doar patru-cinci ani, majoritatea dezvoltatorilor de pe segmentul rezidențial erau persoane fizice sau firme mici autohtone aflate la primul proiect sau cu o experiență redusă care au construit pentru un singur segment de public: clienții programului Prima Casă. Pragul acestui program, de circa 60.000 de euro, suprapus cu o cerere mare pentru apartamentele de două și trei camere, au condus la anumite compromisuri fie privind calitatea construcției, fie localizarea proiectelor. Pur și simplu, nu pot fi construite apartamente de trei camere de calitate în centrul Bucureștiului la doar 60.000 de euro.”
Silviu Grigorescu, director general Hanner România
Această concentrare pe factorul preț – a cumpărătorilor și, implicit, a dezvoltatorilor – a dus, în perioada de criză, la apariția unei abundențe de ansambluri rezidențiale amplasate la periferia marilor orașe, în special în zonele limitrofe ale Capitalei, punctează reprezentantul Hanner. Potrivit acestuia, (unii dintre) acești dezvoltatori au renunțat însă la o serie de beneficii normale pentru un ansamblu rezidențial – cum ar fi locuri de parcare, spații verzi, locuri de joacă etc. „Mulți fie nu au avut know-how-ul necesar, fie au fost limitați financiar sau au dorit pur și simplu o marjă de profit mai mare”, explică Grigorescu.
Apartamente mai accesibile
Reprezentantul Hanner recunoaște însă că, la început de 2017, lucrurile arată diferit. „Oferta este mult mai variată acum. Piața s-a maturizat în ultimii ani. Apartamentele sunt mai accesibile comparativ cu alte perioade, având în vedere că prețurile au stagnat sau evoluat foarte ușor, iar salariile medii au crescut constant. Clienții pot alege apartamente în proiecte cu o calitate crescută a serviciilor sau a lucrărilor de construcție”, spune acesta. În opinia lui Alexandru Petrescu, trendul ascendent al ofertei va continua în perioada următoare: „se va construi mult, vor începe proiecte noi, vor intra dezvoltatori noi pe piață, iar băncile vor fi deschise la acordarea de credite imobiliare, încurajând achizițiile de locuințe noi”. Pentru toate acestea se impune însă o condiție: dacă nu vor exista cutremure majore în economia locală sau europeană, conchide oficialul Esop.
Ionel Suciu
Marina are dreptate. Urmaresc acest site de peste 5 ani, iar acum ma simt discriminat. Astept stiri si din provincie, cel putin resedintele de judet.
C. Munteanu
In 2014 pretul cerut in zona verde de langa Padurea Baneasa era peste 2000 euro/mp. In noiembrie, in ansamblul rezidential Greenfield pretul afisat era 680 iar cel real 960. Reclama imobiliara ne spune ca “piata duduie”. Pai duduia…s-a ieftinit rau!
Zamfir Magdalena
Dupa experienta pe care o aveti, as dori sa ma informati cum vedeti evolutia pretului pentru un apartament, de-a lungul anului 2017, mai precis dupa luna martie, cand Guvernul a decis scoaterea TVA si impozit. Exista sansa de scadere a pretului? Pun aceasta intrebare deoarece sunt interesata in a achizitiona un imobil in Bucuresti.
Multumesc!
Marina
Atat timp cat discutia se poarta doar pt. Bucuresti, nu are rost. Noi, provincialii, avem alte valori, dorinte, etc.