Deşi Guvernul şi-a trasat obiective îndrăzneţe la început de an, doar o mică parte dintre acestea au fost duse la îndeplinire.
Alegerile electorale şi tensiunile din plan politic au frânat în 2012 creşterea economică a României. Acest lucru se vede şi în sectorul construcţiilor, unde avansul consemnat a fost mult sub potenţial. Un exemplu în acest sens este dat chiar de un sector „patronat” de către stat – reabilitarea blocurilor de locuinţe, unde mai puţin de 10% dintre obiectivele declarate au fost şi realizate.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în 2012 au fost incluse în programul naţional de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe un număr de 1.153 de clădiri din 35 de judeţe ale ţării (incluzând aici şi Capitala, împreună cu judeţul Ilfov). Zona cu cele mai multe imobile programate pentru reabilitare anul trecut a fost Bucureştiul, alături de judeţul Ilfov – cu 373 şi, respectiv, 80 de blocuri de locuinţe. Pe locuri fruntaşe s-au situat şi judeţele Dâmboviţa, cu 92 de imobile, Vrancea, cu 72 de blocuri, dar şi Braşovul şi Clujul, cu 51 şi, respectiv, 49 de clădiri.
63 de blocuri anvelopate… din peste 1.000
La început de 2013, lista lucrărilor finalizate în anul precedent arată mult mai modest comparativ cu cea anunţată. Astfel, în întreaga ţară au fost reabilitate doar 63 de blocuri, repartizate în doar şase judeţe (incluzând Bucureştiul împreună cu judeţul Ilfov). Astfel, în Capitală şi împrejurimi au fost finalizate 35 de blocuri de locuinţe (dintre care nouă blocuri în Ilfov, în trei localităţi: 1 Decembrie, Pantelimon şi Bragadiru). Pe de altă parte, în Vrancea au fost executate lucrările de anvelopare pentru doar nouă clădiri de locuit, în timp ce în Dâmboviţa, Braşov sau Cluj nu a fost finalizat niciun astfel de proiect. În categoria judeţelor cu niciun bloc termoizolat se mai înscriu şi Timiş, Suceava, Prahova, Olt, Neamţ sau Mehedinţi, deşi toate acestea se aflau pe lista unităţilor administrativ-teritoriale incluse în programul derulat de către stat. Neîndeplinirea obiectivelor anunţate de către autorităţi a fost resimţită în mod negativ în piaţa de profil. „Ne aşteptam ca 2012 să fie un an de creştere majoră pe lucrările de reabilitare termică. Acest lucru, din păcate, nu s-a întâmplat. La începutul lui 2012 au fost anunţate multe lucrări de reabilitare, s-au început destul de multe lucrări în primăvară dar, din păcate, destul de puţine s-au şi finalizat”, subliniază Gabriel Constantin, manager B2B în cadrul companiei producătoare de materiale de construcţii Duraziv.
Vânzări consistente de materiale, dar pentru lucrări din 2011
Interesant este că, dincolo de lista lungă de obiective nerealizate, datele producătorilor din construcţii arată că anul trecut a fost vândut totuşi un volum important de materii prime pentru termoizolarea blocurilor. Duraziv, spre exemplu, a înregistrat un avans de 45% al veniturilor pe segmentul vopselelor şi tencuielilor decorative, până la o valoare de trei milioane de euro; estimativ, aceste produse au putut fi aplicate pe o suprafaţă de un milion de metri pătraţi, ceea ce echivalează cu circa 450 de blocuri de mici dimensiuni. Majoritatea materialelor cumpărate anul trecut nu au fost folosite însă pentru obiectivele programate pentru 2012. „Suprafeţele prezentate s-au realizat în cea mai mare parte pe lucrări începute în toamna lui 2011 şi finalizate până în alegerile din vara trecută, chiar şi după. Ţinând cont de faptul că în anul precedent cele mai multe blocuri reabilitate în Capitală au fost cele cu patru etaje şi două-trei scări, înseamnă o suprafaţă medie de 2.200 de metri pătraţi de tencuială decorativă pe bloc”, explică Gabriel Constantin.