Zona aflată sub acoperișul unei clădiri poate funcționa ca dormitor, birou sau, de ce nu, o cameră dedicată hobby-urilor și relaxării.
Deși în mod tradițional reticenți la ideea de a locui într-o (casă cu) mansardă, în momentul de față tot mai mulți români iau în considerare această posibilitate, urmând astfel exemplul popoarelor vestice.
Înainte de a alege un concept de design interior, o atenție deosebită trebuie acordată unui aspect de natură tehnică: izolația mansardei. Reprezentanții retailerului de materiale de construcții și grădinărit Hornbach oferă o serie de recomandări în această privință, scopul unei asemenea lucrări fiind cela de a evita degradarea acoperișului, apariția mucegaiului și pierderile de căldură (și, implicit, costurile ridicate la încălzire) pe timp de iarnă.
Idei de amenajare pentru un astfel de spațiu găsești aici!
„Cel mai important risc în cazul unei termo sau hidroizolări defectuoase este degradarea ireversibilă a șarpantei din lemn și acoperișului casei. Urmează apoi apariția mucegaiului pe suprafața interioară a placării acoperișului, care poate amenința sănătatea celor care locuiesc în interiorul casei. În plus, o izolare incorect realizată nu va permite reducerea costurilor de încălzire pe perioada iernii.”
Mugurel-Horia Rusu, directorul general Hornbach România
Potrivit lui Mugurel-Horia Rusu, pentru a evita pierderea de căldură se impune utilizarea unui produs termoizolant potrivit, elastic și compresibil, care să umple complet spațiile neregulate din interiorul șarpantei – prin acoperirea perfectă a acestora, consumul de energie termică pe timpul iernii se reduce semnificativ, fiind prevenită, totodată, și apariția umidității. Astfel, pentru o termoizolare eficientă a spațiului mansardat, reprezentanții Hornbach recomandă produsele din vată minerală de sticlă semirigide, care prezintă o conductivitate termică mică. O atenție deosebită trebuie acordată și protecției lemnului împotriva umidității, prin intermediul unor membrane de control cu permeabilitate variabilă.
Apelează la ajutorul unui profesionist!
Pe lângă calitatea metarialelor folosite, un aspect important în realizarea unei lucrări eficiente ține de calitatea manoperei. „Sfatul nostru este ca procesul de izolație să fie supervizat de către un constructor profesionist, care cunoaște instrucțiunile de instalare furnizate de către producător și este capabil să aleagă corect cele mai eficiente produse pentru un astfel de proiect”, spune Mugurel-Horia Rusu.
Pe parcursul lunii iulie, cei interesați de termoizolarea mansardei vor putea primi sfaturi din partea producătorilor de vată minerală (și alte produse specifice termoizolării) prezenți în toate unitățile din rețeaua Hornbach. Fiecare magazin va avea, totodată, o zonă special amenajată unde vor fi prezentate detalii despre produsele de profil.
Budulan Daniela
Ma intereseaza detalii: costul unei mansarde, perioada de construire a acesteia, etc…
Intr-un cuvant, o oferta.