Mai puține locuințe disponibile pe piața din Cluj-Napoca. În ce zone găsești apartamente ieftine?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 29 Ianuarie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Cererea pentru achiziția de locuințe a crescut semnificativ pe piața rezidențială din Cluj-Napoca, în paralel cu o scădere alarmantă a ofertei, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro. Află cum au evoluat prețurile și ce tendințe au mai fost identificate, în ultima perioadă, pe plan local.

Aproximativ 8.800 de potențiali cumpărători și-au arătat interesul pentru locuințele din Cluj-Napoca la finele anului trecut, cu 22% mai mulți decât în trimestrul IV 2022. Cererea s-a concentrat, în principal, pe segmentul locuințelor vechi, dar un avans cu aproape 30% a fost înregistrat și în interesul pentru locuințele noi.

Oferta, în schimb, aproape s-a înjumătățit. Au fost disponibile pe plan local 9.000 de locuințe la vânzare în trimestrul IV al anului trecut.

Cumpărătorii plătesc cele mai mari prețuri pentru apartamentele din Cluj-Napoca. Am încheiat 2023 cu un preț mediu de 2.535 euro/mp util pe piața rezidențială locală, cu 4% mai ridicat față de finele lui 2022 și cu aproape 20% peste nivelul înregistrat acum doi ani.

În ultima parte a anului trecut aveai nevoie de 102 zile pentru a găsi un cumpărător pentru un apartament. Așteptarea s-a redus cu mai bine de trei săptămâni față de sfârșitul lui 2022.

Proprietarii din Cluj-Napoca negociază cel mai puțin prețurile apartamentelor scoase la vânzare. Indicatorul a ajuns la 2,5% în trimestrul IV 2023 de la 3,7% în intervalul similar al anului precedent.

La nivelul județului Cluj s-au vândut aproape 8.700 de imobile în ultimele trei luni ale anului trecut, în creștere cu 10% față de sfârșitul anului 2022, arată datele ANCPI.  Din total, circa 2.800 au fost unități individuale.

Află aici care sunt cele 10 tendințe identificate de Imobiliare.ro la nivelul pieței rezindențiale din România.

Aproximativ 5.700 de potențiali chiriași și-au căutat, în același timp, o casă sau un apartament în Cluj-Napoca pe Imobiliare.ro, numărul lor fiind în ușoară scădere față de cel înregistrat la sfârșitul lui 2022. Aceasta a fost, de altfel, și singura reducere a interesului la închiriere înregistrată în rândul centrelor regionale majore analizate. 

Trebuie menționat, însă, că oferta a avut de suferit puternic pe plan local. Cei interesați de închirierea unei locuințe în Cluj-Napoca au avut de ales din 4.600 de case și apartamente, cu 27% mai puține decât în intervalul octombrie – decembrie 2022, aceasta fiind a doua cea mai puternică scădere înregistrată în rândul marilor centre regionale din țară.

Cluj-Napoca este, totodată, cel mai scump oraș pentru chiriași. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere ajunge la 340 euro/lună, iar cel aferent unui apartament cu 2 camere la 550 euro/lună.

Cea mai scumpă zonă din oraș pentru chiriași este Andrei Mureșanu, unde proprietarii solicită, în medie, 750 euro/lună pentru un apartament.

Descarcă aici gratuit raportul integral “Piața imobiliară rezidențială, T4 2023”.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cu avocatul la dezvoltator de la primele negocieri. O nouă inițiativă legislativă propune asistență juridică în tranzacțile imobiliare pentru cumpărători

Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) au trimis un memoriu, adoptat de Comisia Permanentă, către Guvern, Senat și Camera Deputaților, care argumentează că se impune o modificare...

citește mai departe
Cum identifici o clauză abuzivă în promisiunea de vânzare-cumpărare? Avocatul te învață tot ce trebuie să știi

Ce este, de fapt, o clauză abuzivă și cum poate fi identificată aceasta într-o promisiune de vânzare-cumpărare? Mulți cumpărători ajung în punctul în care urmează să semneze un astfel...

citește mai departe
Cumpără locuința doar după ce ai verificat aceste trei lucruri esențiale, dacă vrei să nu regreți în scurt timp banii dați

O achiziție imobiliară trebuie să fie tratată cu multă seriozitate, indiferent dacă vrei o locuință pentru familia ta sau dacă faci acest pas cu scop investițional. Pe termen lung,...

citește mai departe
Vreau să cumpăr o casă. Cum mă asigur că nu iau țeapă? Avocatul te învață ce să verifici – VIDEO

Atunci când faci o investiție într-o casă trebuie să verifici o serie de aspecte pentru a te asigura că entuziasmul tău pentru proprietatea pe care vrei să o cumperi...

citește mai departe
Ce proprietăți caută românii în 2024? Tendințe pe piața imobiliară la început de an

Piața imobiliară a suferit șocuri succesive în ultimii ani – declanșarea pandemiei COVID-19, începerea războiului din Ucraina, creșterea puternică a inflației și a dobânzilor. Evenimentele care au influențat comportamentul...

citește mai departe