Românii ar putea fi mai protejați în viitorul apropiat, dacă aleg să cumpere o locuință aflată în construcție. O nouă propunere legislativă are ca obiectiv limitarea avansului cerut de către dezvoltatori și plata acestuia într-un cont care poate fi utilizat doar pentru proiectul în care se află proprietatea respectivă.
Propunerea pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții a fost înregistrată la Senat pentru dezbateri.
“La încheierea promisiunii de vânzare dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din prețul total al imobilului supus tranzacției. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din prețul total al imobilului, în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare, în vederea protejării investiției, cu una dintre societățile de asigurare, în condițiile legii. Sumele plătite cu titlul de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, și pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, conform proiectului.
Adoptarea acestei inițiative va aduce multiple beneficii atât pentru cumpărători, cât și pentru piața imobiliară în ansamblu, se menționează în expunerea de motive care o însoțește. Iată care sunt acestea:
- Protecția cumpărătorilor – limitarea avansului oferă o protecție imediată consumatorilor, reducând riscul de pierdere a unor sume mari de bani în cazul în care imobilul nu este livrat conform contractului. De asemenea, introducerea poliței de asigurare va oferi o plasă de siguranță în cazuri extreme.
- Stabilitate și încredere în piața imobiliară – prin reducerea riscurilor asociate tranzacțiilor, acest proiect de lege va contribui la consolidarea încrederii în tranzacțiile imobiliare, facilitând un mediu de tranzacționare mai sigur și mai previzibil pentru toate părțile implicate.
- Stimularea responsabilității dezvoltatorilor – limitarea avansului și introducerea polițelor de asigurare vor încuraja dezvoltatorii să adopte practici comerciale mai transparente și să colaboreze cu societăți de asigurare pentru a garanta livrarea imobilelor în condițiile asumate.
Citește și: Patru pași pe care este indicat să-i parcurgi când cumperi o locuință aflată în construcție
Ce poți să faci dacă dezvoltatorul intră în insolvență după ce ai dat avansul?
În cazul în care dezvoltatorul intră în insolvență, recuperarea avansului poate fi făcută prin înscrierea la masa credată. Aflați mai multe detalii despre procedură din webinarul “Întreabă Expertul”.