Până în 2008, majorarea chiriilor în marile oraşe odată cu începerea anului universitar devenise o obişnuinţă pentru proprietari. În 2009 însă, primul an propriu-zis de criză, trendul general a fost unul de stagnare, în ciuda afluxului de studenţi din toamnă. Anul acesta, creşterea chiriilor, deşi nu este total exclusă, reprezintă totuşi o excepţie de la regulă.
Mai mult ca niciodată, criza va face ca familiile studenţilor să fie mai cumpătate în alegerea unei chirii şi tocmai de aceea proprietarii trebuie să-şi alinieze aşteptările la nivelul bugetului actual al studentului român. Sigur că vor exista proprietari care vor încerca să speculeze revenirea studenţilor în marile oraşe universitare, însă mulţi studenţi au început deja să caute o chirie, deoarece preferă să nu fie presaţi de timp şi să negocieze”, explică Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.
Confort mai ridicat, la acelaşi preţ
La nivelul Capitalei, trendul de stagnare iniţiat anul trecut are toate şansele să se menţină. „Nu cred că vor mai exista creşteri ale chiriilor prea curând”, spune Cătălin Simion, consilier în cadrul agenţiei bucureştene Victoria Consult. Asta şi pentru că, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009, oferta de închiriere a mai crescut, iar clienţii au de unde alege. Un trend vizibil pe piaţă la ora actuală este creşterea gradului de confort al apartamentelor aflate pe piaţă. Clienţii sunt acum mai educaţi, au mai multe pretenţii când dau nişte bani, iar proprietarii sunt nevoiţi să ofere mai mult pentru a obţine preţul de anul trecut.
Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, între 10 martie şi 10 august 2010, preţul solicitat pentru închirierea garsonierelor din Bucureşti a scăzut cu 7%, în timp ce, pentru apartamentele cu două şi trei camere, declinul a fost de peste 10%. Astfel, la ora actuală, o garsonieră poate fi găsită cu un preţ începând de la 170 de euro pe lună în zone precum Drumul Taberei, 1 Mai, Titan, Militari, Vitan sau Dristor. În acelaşi timp, un apartament de la 250 de euro pe lună poate fi găsit în zonele Tei, Fizicienilor, Brâncoveanu, Morarilor sau Kogălniceanu. Potrivit lui Simion, cele mai populare cartiere în rândul studenţilor sunt Militari, Titan sau Dristor, acolo unde există destule mijloace de transport în comun.
Excepţia de la regulă
Ceva mai diferit faţă de restul ţării stau lucrurile în Cluj. Potrivit analizei www.imobiliare.ro, aici panta de scădere a chiriilor în perioada de primăvară-vară a fost cea mai lină. Astfel, preţul cerut pentru închirierea garsonierelor şi apartamentelor cu trei camere a scăzut cu puţin peste 6%, iar pentru cele cu două camere cu 3%.
Clujul dă semne că va avea o evoluţie diferită şi când vine vorba de evoluţia chiriilor în toamnă. Doru Lupeanu, Senior Consultant&Partner în cadrul companiei Fix Up Marketing, estimează că, în luna septembrie, se vor înregistra creşteri uşoare ale chiriilor – de 5-10% -, însă doar la acele tipuri de locuinţe cele mai căutate de către studenţi, respectiv garsoniere şi apartamente cu două camere. Asta după ce, anul trecut, Clujul s-a încadrat şi el în trendul general de stagnare a preţurilor.
Chiriile clujene capătă imunitate la criză
Ce are totuşi deosebit anul 2010 comparativ cu 2009? Un singur lucru, potrivit lui Lupeanu. Lumea s-a obişnuit cu perioada de criză, spune el, şi nu mai există o presiune atât de mare pe scădere. La modul general, închirierile nu au fost atât de afectate de recesiune ca celelalte, scăderile înregistrate fiind mai line. Lupeanu estimează că, anual, în Cluj vin circa 60.000 de studenţi, dintre care doar 15% au locuri de cazare asigurate de către universităţi. Această cerere generează o presiune considerabilă asupra preţurilor.
Lupeanu spune că o parte dintre studenţi au început deja să caute chirii convenabile. El arată că un nivel acceptabil pentru piaţă în momentul de faţă – unul la care se încheie tranzacţii – este de circa 120 de euro pe cameră. Există şi oferte mai mici, şi mai mari, dar acesta este, în medie, punctul în care se întâlnesc cererea şi oferta. Cele mai căutate cartiere sunt Mănăştur, Mărăşti, Gheorgheni, Zorilor, Grigorescu, datorită reţelelor bune de transport şi accesului facil către universităţi.