În ciuda unor pusee de creştere, dezvoltarea de unităţi locative a cunoscut anul trecut o accentuare a ritmului de scădere comparativ cu 2011.
2012 a fost un an de relativă stabilitate pentru piaţa autohtonă a construcţiilor. Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), în 2012 volumul lucrărilor de profil a scăzut cu 0,2%, ca serie brută, comparativ cu anul precedent. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate însă, acest indicator a raportat o creştere de 1,6%. Spre comparaţie, în 2011 sectorul construcţiilor a consemnat un avans de 2,8% – ca serie brută – şi de 1,1% – ca serie ajustată – faţă de anul precedent.
Adio stabilizare în 2012
La o analiză mai atentă a evoluţiei acestui segment economic, reiese că un singur segment este „vinovat” de faptul că, încă o dată, construcţiile au bătut pasul pe loc. Astfel, în ciuda tendinţei generale de uşoară creştere, segmentul rezidenţial a resimţit, dimpotrivă, o accentuare a ritmului de scădere comparativ cu anul precedent. Astfel, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii la clădiri de locuinţe a scăzut în 2012 cu 15,4% faţă de 2011. Ca serie ajustată, declinul a fost şi mai mare, respectiv 16,7%. (Comparativ, anul trecut a avut loc o scădere a lucrărilor pentru clădiri rezidenţiale de 2,3%, ca serie brută, şi de 3,3%, ca serie ajustată, faţă de 2010.) Pe de altă parte, volumul lucrărilor de profil la proiecte inginereşti şi clădiri nerezidenţiale a crescut cu 2,9% şi, respectiv, cu 2,1%, ca serie brută, în vreme ce, ca serie ajustată, a avut loc un avans de 9,7% şi o scădere uşoară, de 0,2%.
Efectul disputelor politice
Trendul general descendent al construcţiilor rezidenţiale s-a menţinut anul trecut în ciuda unor momente de creştere. Spre exemplu, în luna mai din 2012 sectorul rezidenţial a consemnat cel mai mare avans dintre toate cele trei segmente analizate: 36,3%, ca serie brută, şi 25,7%, ca serie ajustată. Potrivit jucătorilor din domeniu, disputele politice au fost cele care au ţinut anul acesta în frâu creşterea sectorului construcţiilor per ansamblu. “Chiar dacă trendul a fost unul pozitiv până la jumătatea anului, disputele şi tensiunile politice au avut un impact negativ în dezvoltarea pieţei. Un reviriment poate fi posibil dacă băncile decid să relaxeze sistemele de creditare şi, în acelaşi timp, investitorii străini vor fi din nou încurajaţi să investească în România – toate acestea într-un context politic şi economic stabil”, notează Ileana Nicolae, directorul general al Sika România, companie producătoare de materiale chimice pentru construcţii.
Autorizaţii mai puţine, lucrări mai puţine
Potrivit datelor disponibile la ora actuală, anul în curs nu se anunţă cu mult diferit faţă de 2012. Asta pentru că, în conformitate cu tendinţa ultimilor ani, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a continuat să scadă. Astfel, anul trecut au fost emise la nivel naţional 37.863 de astfel de avize, în scădere cu 4% faţă de volumul de 39.424 de avize consemnat în 2011 – an care, la rândul său, a marcat atingerea unui declin de 6,6% comparativ cu 2010. Ca număr efectiv de locuinţe, clădirile ce au primit autorizaţie anul trecut cuprindeau 49.835 de unităţi locative. Spre comparaţie, în perioada de boom a pieţei (anul 2008), la nivel naţional primeau autorizaţii 61.092 de clădiri, cu un total de 118.643 de locuinţe.