Locuinţe noi mai proaste decât cele vechi! Cum le eviţi?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 28 Iulie 2010, Ultima actualizare: 28 Iulie 2010

Apelarea la un specialist în domeniu este de neevitat la achiziţionarea unei case proaspăt construite

Dacă te afli în căutarea unui apartament nou, calitatea locuirii este probabil esenţială pentru tine. Nu întotdeauna însă contractarea unei locuinţe construite în ultimii trei ani reprezintă o garanţie că vei şi beneficia de standardul spre care aspiri. De multe ori, defecte grave de construcţie te pot face ca, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare, să realizezi că mai bine îţi aruncai banii pe apa Sâmbetei. „Sunt tot felul de greşeli. Una este în proiect, alta este ce găseşti în execuţie”, avertizează Florentin Ilie, inginer constructor în cadrul firmei Tafy International.

Defectele ascunse provoacă pagube mari în timp
Acesta arată că „greşelile” de construcţie se împart în două categorii: defectele evidente, vizibile cu ochiul liber, ce ţin de finisaje şi alte lucrări exterioare, şi o serie de neconformităţi ascunse. În prima categorie se încadrează fisurile, crăpăturile în tencuială, infiltraţiile, tot ce înseamnă finisaje aplicate incorect.

Acestea nu reprezintă o atât de mare problemă, pentru că pot fi îndreptate fără un prea mare efort. Cu totul altfel stau însă lucrurile cu defectele ascunse ale locuinţelor noi. Ele ţin de structura de rezistenţă a construcţiei, de zidărie, de hidroizolaţie etc. „Toate acestea nu se văd, însă în timp pot provoca pagube mult mai mari decât defectele vizibile”, subliniază Florentin Ilie.

Astfel, la prima ploaie, te poţi trezi că apa îţi intră în casă sau, într-un an-doi, poţi constata că pereţii încep să se crape. O atenţie deosebită trebuie acordată structurii de rezistenţă – pentru că, dacă alte neconformităţi pot fi reparate, nu acelaşi lucru se poate spune şi aici. Orice inadvertenţe la acest capitol pot avea urmări grave în caz de cutremur.

Finisajele «cosmetizează» faţa casei tale
Cum poţi evita astfel de locuinţe construite defectuos? Un prim pas ar fi apelarea la consultanţă de specialitate. „Cel mai simplu este ca un cumpărător să-şi ia cu el un inginer constructor, un inginer structurist sau un arhitect”, spune Cristi Cocioba, arhitect şi director executiv BICAU (Banca de Informaţii în Construcţii, Arhitectură şi Urbanism).

Cocioba arată că doar o persoană de profesie poate face diferenţa dintre un defect de suprafaţă şi unul de profunzime. Astfel, ceea ce pentru un ochi neantrenat pare doar o crăpătură în tencuială, pentru un specialist se poate dovedi o fisură în zidărie, care în timp se va agrava. În plus, cea mai mare parte dintre cei care vând o locuinţă nouă o «cosmetizează», observă Cocioba. Aşa se face că, în momentul în care se pune gips-carton la interior, sunt ascunse orice defecte de execuţie.

Solicită cartea de construcţie!
Pentru a te informa cu privire la calitatea construcţiei imobilului de care eşti interesat, nu este suficient să faci un tur al apartamentului. Un pas absolut esenţial este să ceri dezvoltatorului cartea construcţiei imobilului, ce trebuie verificată apoi de specialistul la care ai apelat. Acest document cuprinde toate etapele de realizare a respectivei clădiri, de la autorizaţie şi proiect până la procesele-verbale de executare a anumitor lucrări. „Fiecare client are dreptul să ceară şi să vadă cum a fost construită locuinţa respectivă. Dacă cumpăr un apartament la etajul 12, mă interesează nu numai cum arată apartamentul, ci şi dacă structura de rezistenţă corespunde”, spune Florentin Ilie. Printre lucrările care trebuie verificate cu atenţie sunt hidroizolaţia, instalaţiile electrice, sanitare etc.

Cristi Cocioba observă că, în momentul de faţă, nu sunt mulţi dezvoltatori care acceptă să arate cartea construcţiei la cererea unui potenţial cumpărător. Marea problemă nu este însă aceasta, ci că majoritatea clienţilor sunt dispuşi să treacă cu vederea acest fapt, acceptând să achiziţioneze un apartament despre care nu ştiu cum a fost construit. „Românii nu au experienţa cumpărării unei case noi. Abia după ce a achiziţionat un apartament, proprietarul începe să vadă pe ce dă banii”, spune directorul BICAU.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe