Efectul scaderii preturilor de pe piata imobiliara din Romania exprimate in euro a fost temperat sau chiar anulat de devalorizarea monedei nationle, potrivit unui potrivit unui studiu realizat de BNP Paribas Real Estate, preluat de NewsIn.
“In perioada ianuarie-iunie 2009 rata de schimb a variat intre 4,02 lei/Euro si 4,20 RON/Euro, cu un varf de 4,31 lei/Euro in primul trimestru.
Comparativ cu rata de schimb inregistrata la sfarsitul semestrului I 2008, cand raportul lei/Euro era de 3,64, devalorizarea leului a fost semnificativa.
Astfel, efectul scaderii preturilor exprimate in euro a fost temperat sau chiar anulat in unele cazuri de devalorizare a monedei nationale”, se arata in studiul BNP Paribas Real Estate.
Costul ridicat al finantarii a restrans foarte mult numarul clientilor eligibili pentru acordarea de credite ipotecare, fiind reflectat in ritmul de crestere a valorii creditelor acordate pentru achizitionarea de imobile.
“Potrivit BNR, rata medie a dobanzii anuale efective pentru credite ipotecare la sfarsitul semestrului era de 11,89% pentru credite acordate in lei si de 9% pentru cele acordate in euro.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea dobanzilor este semnificativa, insa cel mai inalt varf de crestere s-a inregistrat in ianuarie 2009″, se mai spune in documentul citat.
Un alt efect al cresterii costurilor de finantare il constituie reducerea numarului de precontracte de vanzare-cumparare ce se vor finaliza si, implicit, cresterea numarului de apartamente disponibile oferite de dezvoltatori.
“In prezent piata rezidentiala este favorabila cumparatorilor prin prisma reducerilor de pret si a flexibilitatii dezvoltatorilor, potentialii clienti fiind, aproape in exclusivitate, interesati de locuintele aflate in stadii avansate de constructie.
Ansamblurile aflate in stadiul de proiect se confrunta cu lipsa de interes a cumparatorilor, aceasta fiind cauzata de intarzierile in finalizarea unora dintre proiectele anuntate si de mediatizarea unor neintelegeri intre dezvoltatori si clientii finali cu privire la calitatea finisajelor, aparitia unor costuri suplimentare, etc”, potrivit BNP Paribas Real Estate.
De asemenea, in studiu se precizeza ca noile conditii de pe piata rezidentiala au determinat modificari majore in structura cererii comparativ cu 2008.
In prezent, pe segmentul locuintelor noi, cererea efectiva solvabila provine in principal din partea populatiei tinere (intre 30 si 40 de ani) cu venituri lunare de peste 2.500 Euro pe gospodarie, necesare pentru obtinerea creditelor ipotecare.
“Totusi, comparativ cu ceilalti ani, a crescut numarul cumparatorilor care platesc intreaga suma fara finantare bancara sau platesc un avans mai consistent pentru a evita ratele lunare mai mari.
Mai mult, tranzactiile sunt realizate aproape in exclusivitate de catre clientii care au deja o locuinta si doresc imbunatatirea conditiilor de locuit.
De asemenea, o parte reprezentativa din familiile cu venituri lunare de peste 1.000 – 1.500 euro/luna si care nu se incadreaza pentru obtinerea unui credit ipotecar dar care pot sustine plata unei chirii medii lunare de minim 400- 600 Euro sau a unei rate direct catre dezvoltator, pot reprezenta cererea efectiva pe piata rezidentiala”, conform datelor BNP Paribas Real Estate.
Expertii imobiliari BNP Paribas Real Estate considera ca in lunile ce vor urma nu se asteapta modificari semnificative ale conditiilor de piata comparativ cu situatia actuala.
Chiar daca vor fi implementate unele masuri pentru stimularea si sustinerea directa a cererii, efectele acestor actiuni nu se vor resimti imediat in piata.
Cei mai importanti factori care actioneaza direct asupra segmentului rezidential sunt raportul venituri-cheltuieli per gospodarie, reflectat in nivelul veniturilor disponibile pentru achizitia de bunuri cu folosinta indelungata precum bunurile imobiliare, structura cheltuielilor gospodariilor, cursul de schimb euro-leu, politica fiscala si, nu in ultimul rand, factorul psihologic determinat de incertitudinea cu privire la obtinerea unor venituri stabile pentru o perioada mai indelungata.
De asemenea, cererea nu va inregistra o noua crestere in conditiile in care exista discrepante intre puterea de cumparare a populatiei si nivelul preturilor solicitate, dublate de o diferenta majora intre asteptarile clientilor si oferta dezvoltatorilor.
Potrivit BNP Paribas Real Estate, investitorii privati si alti jucatori din domeniul imobiliar doresc in prezent sa isi vanda portofoliile, creand premizele pentru dezvoltarea pietei secundare.
Ca o consecinta se estimeaza ca numarul total de unitati oferite spre vanzare si inchiriere pe piata secundara vor compensa o parte din numarul de locuinte care nu vor mai fi finalizate de catre dezvoltatori.
Articol preluat de pe bloombiz.ro
ION
Buna ziua, ma numesc Ion Marian, sunt contrariat de faptul ca toata lumea cauta apartamente pentru Programul – Prima Casa – acestea fiind la preturi f. mari eu detin in proprietate un ansamblu rezidential alexandraresidence.ro in Comuna Tunari -Ilfov, am incercat sa ma asociez cu mai multi dezvoltatori si asocierea cu acestia nu facea decat sa creasca pretul final. Asa ca am hotarat sa devin prprietar de teren si dezvoltator, am contactat 4 firme de constructii, am negociat preturile/mp de constructie la cheie am adaugat pretul terenului si al utilitatiilor si a rezultat:
1. CASA PE STRUCTURA DE LEMN-100 MP LA CHEIE +GRADINA 185 MP + 52,6 MP SERVITUTE +UTILITATI + COMUNITATE(GRADINITA,CAFE RESTAURANT, CLUB, MARKET)=60.000 EURO TVA INCLUS http://WWW.ALEXANDRARESIDENCE.RO;
2. CASA PE STRUCTURA DE METAL-100 MP LA CHEIE +GRADINA 185 MP + 52,6 MP SERVITUTE +UTILITATI + COMUNITATE(GRADINITA,CAFE RESTAURANT, CLUB, MARKET)=65.000 EURO TVA INCLUS http://WWW.ALEXANDRARESIDENCE.RO;
3. CASA PE STRUCTURA DE ZIDARIE-100 MP LA CHEIE +GRADINA 185 MP + 52,6 MP SERVITUTE +UTILITATI + COMUNITATE(GRADINITA,CAFE RESTAURANT, CLUB, MARKET)=75.000 EURO TVA INCLUS http://WWW.ALEXANDRARESIDENCE.RO;
4. CASA PE STRUCTURA MIXTA PARTER ZIDARIE SI ETAJ DE LEMN-100 MP LA CHEIE +GRADINA 185 MP + 52,6 MP SERVITUTE +UTILITATI + COMUNITATE(GRADINITA,CAFE RESTAURANT, CLUB, MARKET)=68.000 EURO TVA INCLUS http://WWW.ALEXANDRARESIDENCE.RO;
SI ACUM FACETI SI VOI SOCOTELA CE SE MERITA LA PRETURILE ACESTEA CASA SAU APARTAMENT, poateca unii rau intentionati vor spune ca este distanta mare, da sunt 14 km pana in Bucuresti pe soseaua Pipera- Tunari-Dimieni dar sunt microbuze si autobuze sunt cai de acces catre munte,mare, centrul comercial baneasa, catre cele doua aeroporturi, sunt dua pasarele una la calea ferata de la Porche-Nord aproape finalizata si una la calea ferata de la centura Bucurestiului la intrare in Tunari care estein curs de executie se poate ajunge la noua autostrada Buc.-Bv- 3 km, se va face intrare la Aeroportul Otopeni prin Tunari la numai 800 m de cartier.Deci trageti voi concluziile.