Deşi poate părea imposibil, românii care îşi doresc o reşedinţă secundară pot face o achiziţie şi cu un buget de doar 10.000 de euro.
De cele mai multe ori, ideea de a avea o casă de vacanţă este privită ca un lux accesibil doar celor care dispun de importante resurse financiare. După trei ani de recesiune însă, acest lucru nu mai este valabil. Acum, chiar şi un cumpărător care dispune de un buget maxim de 30.000 de euro poate aspira la o reşedinţă secundară – şi asta nu doar în ţară, ci şi în străinătate. www.imobiliare.ro a realizat o analiză a asupra celor mai accesibile oferte de locuinţe de vacanţă disponibile atât în România, cât şi în două ţări vecine luate adesea în considerare de către cumpărătorii români: Ungaria şi Bulgaria.
România: Proprietăţi încă scumpe, dar există şi oportunităţi
În ţara noastră, perioada de recesiune a adus ieftiniri considerabile pe segmentul caselor de vacanţă. Potrivit unei analize realizate recent pe baza ofertelor listate pe portal, locuinţele de acest tip sunt cu până la 52% mai ieftine decât la începutul anului 2008. Cu toate acestea, per ansamblu, preţurile pe acest segment rămân unele ridicate pentru majoritatea românilor. Asta pentru că, în momentul de faţă, mai mult de jumătate dintre anunţuri (51,6%) se referă la proprietăţi ce costă peste 150.000 de euro. Ponderea cea mai mică (14,2%) e deţinută de ofertele ce se încadrează între 100.000 şi 150.000 de euro, urmate de anunţurile cu un preţ de sub 60.000 de euro (16,7%). Nu în ultimul rând, proprietăţile ce se încadrează între 60.000 şi 100.000 de euro reprezintă 17,5% din totalul ofertelor.
Casa la ţară, ideală pentru un buget redus
În ciuda preponderenţei proprietăţilor scumpe de pe acest segment, există câteva oportunităţi şi pentru cei care dispun de un buget limitat. Cele mai accesibile sunt casele din zonele rurale ale câtorva judeţe cu potenţial turistic ale României – Constanţa, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea.
În momentul de faţă, cea mai ieftină locuinţă de vacanţă listată pe www.imobiliare.ro este o casă cu două camere, de 50 de metri pătraţi, din localitatea Tariverde, judeţul Constanţa, situată la 35 km de Tulcea. Construcţia a fost renovată recent şi este amplasată pe un teren de 2.000 de metri pătraţi cu pomi fructiferi. Dispune de toate utilităţile şi de încălzire cu teracotă.
În topul celor mai ieftine locuinţe de vacanţă din România se situează şi o casă cu trei camere din zona Iedera, în apropiere de Poiana Câmpina. Aceasta este scoasă la vânzare cu un preţ de 19.500 de euro. Proprietatea are o suprafaţă utilă de 81 de metri pătraţi, a fost construită în anul 1976, din cărămidă, dispune de toate utilităţile şi are un teren de 1.558 de metri pătraţi.
O altă ofertă accesibilă pentru cumpărătorii cu un buget mai mic de 30.000 de euro este o casă cu trei camere situată în localitatea Homoraciu, din judeţul Prahova. Aceasta are o suprafaţă utilă de 65 de metri pătraţi şi dispune de un teren adiacent de 400 de metri pătraţi, cu livadă. Locuinţa are acces la utilităţi.
Pe segmentul apartamentelor nou-construite, preţurile sunt ceva mai ridicate raportat la suprafaţă. Astfel, cu un buget de aproximativ 20.000 de euro poate fi achiziţionată doar o garsonieră în judeţul Prahova, în oraşe precum Ploieşti şi Azuga. Aceste locuinţe au însă suprafeţe utile mai mici de 25 de metri pătraţi. În oraşul Braşov însă, o garsonieră nou-construită, cu o suprafaţă utilă de 28 de metri pătraţi, costă 23.500 de euro. Locuinţa are bucătăria mobilată, este dotată cu parchet, gresie, faianţă şi dispune de o boxă.
Pe litoral, cele mai accesibile oferte pot fi găsite în oraşul Constanţa. Astfel, o garsonieră cu o suprafaţă utilă de 38 de metri pătraţi în complexul rezidenţial Compozitori are un preţ de 23.000 de euro. Locuinţa se află încă în construcţie şi va fi predată la gri, ansamblul având ca termen de finalizare luna decembrie a acestui an.
Ungaria: Românii, atraşi de preţurile mici
Comparativ cu ţara noastră, în Ungaria este mai uşor să găseşti o locuinţă de vacanţă cu un buget redus. Robert Lukacs, reprezentantul zonal al agenţiei imobiliare Tamas Epszol KFT din Ungaria (care deţine site-ul www.imobiliareungaria.ro), spune că, spre deosebire de piaţa imobiliară autohtonă, cea ungară este una mult mai stabilă, deprecierea preţurilor la locuinţele de vacanţă din 2008 încoace situându-se la circa 10%. Această rată redusă de scădere se explică prin faptul că ţara vecină nu a fost nici atât de afectată de boom-ul imobiliar precum a fost ţara noastră.
Lukacs estimează că, în perioada următoare, preţurile locuinţelor de vacanţă din ţara vecină se vor menţine relativ stabile, dat fiind că se situează deja la un nivel suficient de scăzut. Potrivit acestuia, cele mai multe case de vacanţă din portofoliul companiei se află în staţiunea balneoclimaterică Hajduszoboszlo, pe malul Canalului de Est, unde există şi cea mai mare cerere. Preţurile imobilelor din această zonă pornesc de la 7.000-8.000 de euro, pentru suprafeţe construite între 20 şi 80 de metri pătraţi şi terenuri de 300-450 de metri pătraţi. Potrivit lui Lukacs, interesul românilor pentru locuinţele din ţara vecină este unul ridicat, ei reprezentând o pondere de 90% din clienţii agenţiei.
Locuinţe de vacanţă ieftine pot fi găsite şi în alte zone ale ţării vecine. Potrivit datelor de pe www.imobiliareungaria.ro, o casă în oraşul Pocsaj din judeţul Hajdu-Bihar (situat la o distanţă de circa 22 km de graniţa cu România) poate fi cumpărată cu aproximativ 9.400 de euro. Locuinţa are o suprafaţă construită de 100 de metri pătraţi, este formată din două camere şi o bucătărie (dispune şi de un spaţiu pentru amenajarea băii) şi beneficiază de încălzire cu ajutorul unor convectoare pe gaz.
O casă cu specific unguresc din localitatea Hencida, judeţul Hajdu-Bihar, poate fi achiziţionată cu circa 6.000 de euro. Aceasta are o suprafaţă construită de 60 de metri pătraţi, este formată din două camere şi bucătărie şi dispune de un teren adiacent de 5.000 de metri pătraţi.
La un preţ ceva mai ridicat, respectiv aproximativ 12.000 de euro, poate fi cumpărată o casă bătrânească cu două camere şi baie în localitatea Nagykereki, din judeţul Hajdu-Bihar. Proprietatea are o suprafaţă de 70 de metri pătraţi este situată în apropierea unui castel patrimoniu naţional (Bocksai) şi are un teren aferent de 3.000 de metri pătraţi.
Bulgaria: 9.000 de euro, o garsonieră pe litoral
Şi în Bulgaria îţi poţi achiziţiona liniştit o locuinţă de vacanţă, chiar şi cu un buget de doar 10.000 de euro. Aici, cele mai multe oferte sunt pe segmentul apartamentelor nou-construite. Oksana Olkova, manager de vânzări în cadrul agenţiei locale Tabiti (care se ocupă cu vânzarea de locuinţe pe întregul litoral bulgăresc), spune că cea mai ieftină ofertă aflată în portofoliul companiei este o garsonieră cu o suprafaţă de 25 de metri pătraţi situată într-un complex rezidenţial închis, la 4 km distanţă de staţiunea Sunny Beach. Această proprietate poate fi achiziţionată cu 7.750 de euro fără finisaje şi cu 8.710 euro cu finisaje.
Olkova spune că, la începutul anului 2008, preţurile locuinţelor de vacanţă de pe segmentul low-cost erau aproape duble faţă de momentul actual – respectiv circa 600 de euro pe metru pătrat, faţă de 300-350 de euro pe metru pătrat în momentul de faţă. În opinia reprezentantei Tabiti, în momentul de faţă, preţurile locuinţelor de vacanţă de pe litoralul bulgăresc au ajuns momentan la un prag de stabilizare. Acest lucru este ilustrat şi de faptul că, faţă de anul trecut, pe acest segment nu s-au mai înregistrat ieftiniri notabile. Olkova spune că, faţă de anii trecuţi, interesul românilor pentru achiziţia de reşedinţe secundare pe litoralul bulgăresc a scăzut, aceştia reprezentând acum doar o pondere de 10% din totalul clienţilor. În general, românii caută să cumpere apartamente nou-construite ieftine, care să se încadreze într-un buget de 15.000-20.000 de euro. Cea mai căutată zonă este staţiunea Sunny Beach, unde se găsesc şi cele mai mici preţuri.
miron lucretia
da am vazut ca sint ieftine casele de vacanta in alte tari dar am pus si eu ocasa de vacanta in vinzare Calatani jud. Bihor construita in2008 care ma costat60.000euro acuma sint nevoita sa o vind si nu primesc nici 35000euro nu stiu cum sa fac sa ovind macar jumate suma cit am cheltuit, va multumesc