Deşi cererea a fost marcată de o creştere vizibilă anul trecut, finalizările de noi spaţii office au fost puţine.
Blocajul a numeroase proiecte imobiliare în perioada de criză şi reticenţa dezvoltatorilor de a lansa unele noi îşi arată din plin efectele pe piaţa office a Capitalei. Potrivit celui mai recent raport realizat de compania de consultanţă CBRE, anul trecut a fost finalizată în Bucureşti o suprafaţă totală de birouri de 125.000 de metri pătraţi, volum cu 55% mai redus faţă de 2010, când pe piaţă au intrat 275.000 de metri pătraţi de astfel de spaţii. Volumul livrat în 2011 este cel mai scăzut din ultimii şase ani, se arată şi într-un studiu al Jones Lang LaSalle. Previziunile pentru anul în curs, dar şi pentru cel viitor, sunt şi ele modeste. În prezent, la nivelul Capitalei se află momentan în construcţie doar 170.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, până la finele acestui an fiind programaţi spre livrare circa 130.000 de metri pătraţi.
Cel mai bun an pentru închirieri de la izbucnirea crizei
În contrapunct cu ritmul lent de creştere a ofertei, în 2011 a fost înregistrat cel mai ridicat nivel de tranzacţionare din ultimii trei ani, spaţii cu o suprafaţă totală de 262.000 de metri pătraţi făcând obiectul unor contracte de închiriere (inclusiv renegocieri şi relocări). “Cererea pentru piaţa de birouri în Bucureşti se află într-o continuă expansiune, fapt explicat şi prin creşterea economiei româneşti estimate la 2,5% pe 2011, peste nivelul de 1,5% prevăzut iniţial. Predicţiile pentru 2012 privitoare la performanţele pieţei spaţiilor de birouri în Bucureşti nu pot fi foarte precise, din cauza nesiguranţei din zona Euro. Însă creşterea economică prognozată pentru 2012 ne ajută să estimăm că cererea pe piaţa de birouri din acest an în Bucureşti va rămâne cel puţin la acelaşi nivel ca şi în 2011”, spune Răzvan Iorgu, director general al CBRE România.
Clădirile bucureştene, tot mai populate
Dată fiind această discrepanţă între evoluţia cererii şi a ofertei, anul trecut a fost marcat de o scădere semnificativă a ratei de neocupare pentru birourile din Capitală. Astfel, potrivit datelor CBRE, acest indicator a scăzut de la 17% la începutul anului până la o valoare de 14,14% la finele acestuia. În prezent, sunt disponibili spre închiriere aproximativ 300.000 de metri pătraţi, dintr-un stoc total de peste 2,1 milioane de metri pătraţi în clădiri de clasa A şi B. “Tendinţa de scădere a ratei de neocupare pe segmentul de spaţii de birouri va persista şi chiar se va accentua în acest an, putând să se ajungă până la un nivel de 12-13%. Acest lucru se datorează gradului scăzut de livrări noi şi cererii constante din ultimele trimestre ale anului trecut”, este de părere Cătălina Jigman, director al departamentului de birouri din cadrul CBRE.
Creşterile de preţuri nu sunt excluse
În acest context, reprezentanţii companiei se aşteaptă ca, în prima parte din 2012, nivelul chiriilor prime (pentru clădiri de clasa A) să rămână stabil, urmând ca în a doua jumătate a anului să existe o presiune ascendentă asupra preţurilor, în special în centrul Capitalei. „Pentru anul 2012 se previzonează o tendinţă uşor crescătoare a chiriilor având în vedere limitarea ofertei de calitate, atât în zona centrală de afaceri cât şi din alte zone de interes ale Bucureştiului”, notează şi reprezentanţii JLL.