Cererea scazuta de locuinte, precum si dificultatile in accesarea de credite fac ca numarul tranzactiilor imobiliare sa se mentina scazut. Chiar daca multi dintre consultantii imobiliari anunta scaderi de preturi la locuinte, un raport realizat de Jones Lang LaSalle arata ca in ultimul trimestru din acest an s-au observat modificari minore ale preturilor de comercializare.
“Totusi, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in primul semestru din 2009 pretul de vanzare a suferit o corectie vizibila. In cadrul negocierilor individuale se pot obtine reduceri suplimentare ale preturilor de vanzare.
In prezent, nivelul pretului de vanzare este superior acelui nivel care este considerat acceptabil de potentialii cumparatori. Tendinta de diminuare a pretului de vanzare poate revigora activitatea de tranzactionare in cea de-a doua parte a anului 2010″, se mentioneaza in raportul citat.
Potrivit acestuia, dezechilibrul dintre cerere si oferta va contribui la scaderea pretului de vanzare. In plus, tendinta de scadere va fi de asemenea sustinuta de nevoia dezvoltatorilor de a atrage capital de la potentialii clienti.
Raportul LaSalle arata ca prima jumatate a anului a adus pe piata un numar record de noi unitati locative. Numarul locuintelor finalizate a fost cu 25% mai mare fata de primul semestru din 2008, ca rezultat al intensei activitati de contructie din perioada 2006-2007. In comparatie cu alte capitale din zona central si est europeana, numarul locuintelor finalizate este mic.
“Pe piata s-a resimtit o scadere a ofertei de unitati locative, cu toate ca numarul unitatilor complet finalizate a crescut. Cele mai vandute locuinte sunt cele cu preturi mici de comercializare, dar chiar si acestea pot fi usor influentate de conditiile viitoare ale pietei”, arata documentul mentionat.
Potrivit acestuia starea in care se gaseste economia romaneasca ii descurajeaza pe potentialii cumparatori in luarea deciziei de cumparare. In ultimele 12 luni, cererea a fost generata de cumparatorii locali, a caror putere de cumparare s-a redus, ca urmare a crizei financiare.
Pentru revenirea pietei rezidentiale, este important ca alimentarea cererii sa fie sustinuta de accesul facil al cumparatorilor locali la surse de finantare. Pana in prezent, s-au efectuat foarte putine schimbari care insa nu pot genera cresteri imediate ale pietei rezidentiale.
Articol preluat de pe bloombiz.ro