La ce să fii atent când semnezi un antecontract prin Prima Casă

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştirea zilei, Cumpărători
Publicat pe: 22 Septembrie 2010, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Prin achitarea unui avans, promisiunea de vânzare-cumpărare a unei locuinţe reprezintă un pas important pentru ambele părţi implicate într-o tranzacţie.

Semnarea antecontractului este o etapă esenţială în achiziţionarea unei locuinţe. Acesta reprezintă dovada achitării unui avans şi, totodată, îţi oferă garanţia că proprietarul nu va înstrăina locuinţa până când tu nu vei avea dosarul de credit aprobat.

Înainte de semnarea unui precontract însă, orice cumpărător ar trebui să-şi ia anumite măsuri de precauţie. Ionuţ Butoi, director de dezvoltare în cadrul Bursei Române de Creanţe, spune că, mai întâi de toate, clientul interesat trebuie să se asigure că proprietarul locuinţei dispune de toate actele necesare la notar (acte de proprietate, cadastru, intabulare). Asta pentru că, dacă aceste documente nu sunt în regulă, până la rezolvarea problemelor potenţialul cumpărător poate pierde finanţarea. O altă dovadă pe care proprietarul trebuie să o prezinte ţine de faptul că imobilul respectiv nu este grevat de sarcini (ipoteci). În caz contrar, în ciuda achitării unui avans, o astfel de locuinţă nu poate fi vândută de proprietar (cu excepţia în care acesta dispune de acordul băncii).

Nu face chitanţe de mână, mergi la notariat!
Ionuţ Butoi precizează că este extrem de important ca orice promisiune de vânzare să fie încheiată prin notariat. În acest fel, documentul este înregistrat la Cartea Funciară, iar proprietarul nu mai poate încheia în mod legal niciun alt antecontract până la expirarea celui aflat în vigoare. În această situaţie, în cazul în care proprietarul se răzgândeşte şi nu vrea să restituie banii de avans (sau suma stabilită prin antecontract), se pune sechestru pe casă şi se trece la lichidarea imobilului. „Cu chitanţă de mână, proprietarul poate vinde casa de zece ori până să poţi dovedi ceva”, subliniază Butoi.

În ceea ce priveşte clauzele ce ar trebui incluse efectiv în antecontract, Florian Petrache, broker în cadrul Indoors Real Estate Grup, spune că una dintre cele mai importante este reprezentată de perioada stabilită pentru achitarea integrală a locuinţei. „Este bine să se ia un termen acoperitor de o lună şi jumătate-două. Aşa este cel mai bine, pentru că aprobarea unui dosar prin Prima Casă durează cam o lună”, subliniază Petrache. La rândul său, Ionuţ Butoi recomandă un termen şi mai mare, de circa trei luni de zile pentru un antecontract, pentru a avea o deplină siguranţă cu privire la încheierea tranzacţiei.

Obligatorie: clauza de restituire a avansului
O altă clauză absolut necesară prevede obligaţia de restituire a avansului plătit în cazul în care vânzătorul se răzgândeşte sau în alte situaţii ce nu depind de cumpărător. „Există posibilitatea ca FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM) să respingă dosarul”, spune Florian Petrache. În astfel de cazuri, promitentul-cumpărător trebuie să se asigure că-şi va primi integral banii înapoi. O astfel de clauză poate funcţiona şi în sens invers. Astfel, şi vânzătorul poate avea garanţia că va păstra banii plătiţi ca avans în cazul în care clientul renunţă la tranzacţie din motive subiective (cum ar fi faptul că a găsit o altă proprietate).

La modul general, o recomandare pe care reprezentantul Băncii Române de Creanţe o face cumpărătorilor prin Prima Casă este să nu achite un avans prea mare, de ordinul a câteva mii de euro. „N-are rost să dai prea mulţi bani, pentru că îi poţi pierde”, subliniază Butoi. Acesta estimează că un avans de 500-1.000 de euro este suficient pentru securizarea unei proprietăţi în actualul context economic.

Părerile cititorilor
37 păreri
  • Urmatorul Miti Miti Miti Matei Bibi si Valerica

    Vecinul, tatal meu, nu stiu cum sa va zic, doar dati-mi voie, deci, daca tatal meu doreste sa imi cumpere o casa, trebuie sa fac eu plata catre vanzator din contul meu? Sau o poate face el din contul lui si e trecuta pe numele meu? Corect, dar sunt pe un drum. Multumesc Adriana

  • Vendetta

    Nu va convine sa restituiti avansul oamenilor, in cazul in care banca respinge creditul? Ce vina au oamenii ca li se respinge creditarea din varii motive? Vi se pare ca asta e renuntare voita si/sau rea-intentie din partea cumparatorului?

  • Denisa

    Bună ziua!
    Doresc un sfat! Cumpăr un apartament care are valoare de 52.000 euro.28.000 euro imprumut prima casă iar restul de 24.000 euro proprietarul dorește să-i dau in momentul semnării antecontractului.E legal?La ce consecințe mă pot aștepta?
    Mulțumesc!

  • Grebenita Monica

    Buna, am depus dosarul pentru un credit de 10.000 euro ptr o locuinta. Doamna de la care trebuie sa cumparam vrea un avans de 1000 euro. Noi deocamdata nu suntem siguri ca banca ne aproba creditul, ce sa fac sa merg sa-i dau avansul doamnei cu casa sau nu? Cum e mai bine, va rog, raspundeti-mi. Multumesc!

  • Ioana

    Problema grava este la banci ca nu da cumparatorului nimic scris daca are bonitate sau nu , ce sanse are sa obtina aprobare de la Fondul de garantare si ce conditii trebuie sa indeplineasca apartamentul pe care trebuie sa-l cumpere.
    Am lucrat o viata intreaga cu legea in mana si nu am sa inteleg niciodata cum trebuie sa cred pe cuvant cumparatorul ca are bonitate si ca Banca i-a promis ca poate obtine creditul la Prima casa. Am mers pe incredere si m-am trezit dupa 6 luni cu precontract ca acel cumparator nu avea bonitate. Cum sa-i dau avansul inapoi, in ce baza ???

  • CRINA C

    AM FACUT UN PRECONTRACT CU UN CUMPARATOR.
    A VENIT IN CASA, S-A STABILIT (VERBAL), NU SUNT IMBUNATATIRI NIMIC.
    AU FOST DE ACORD CA EI SE RACORDEAZA LA GAS SA-SI PUNA CENTRALA, ETC.(VERBAL).
    Acest lucru s-a intamplat intr-o singura ora (vorbit, vizionat casa). Pe urma precontractul. Ei se grabeau cu Prima Casa.
    INTRE TIMP (CAM 10 ZILE), M-AU SUNAT CA EI AU AFLAT CA NU-S BRANSAT LA GAS (TEAVA COMUNA )PTR. CA DISTRIGAZ FACE CONTROALE DE RUTINA SI DACA NU TE GASESTE ACASA INCHIDE NORMAL GAZU SI VII S-AI DAI DRUMUL IN CASA LA CONTROL, NORMAL SI ASTA-
    PROBELMA MEA ESTE CA ACEL APARTAMENT ESTE DE VACANTA, EU LOCUIESC IN STRAINATATE SI EFECTIV NU AM STIUT CA ESTE INTRERUPT GAZUL DIN CONTORUL DE PE SCARI(ERAM LA PAUSAL NOI RAMASI).
    CUMPARATORU ACUM IMI CERE SA-I BRANSEZ GAZUL IMEDIAT LA TEAVA PRIVATA CU CONTOR LA USA(ASTA INSEAMNA CHELTUIELI, TIMP, ASTEPTARI, AVIZE DEVIZE)!
    EU NU POT LOCUI IN ACEL APARTAMENT ACUM IN IARNA CA ESTE GER SI NU ESTE CALDURA SI NICI TIMP FIZIC NU AVEM PENTRU ACEST LUCRU-
    EL IMI CONDITIONEAZA ASTA, SA FAC SCRIERE EU LA NOTAR CA FAC GAZUL, SA INTRE IN CASA INTR-UN TERMEN DACA NU S-AI PLATESC DAUNE!
    ESTE NORMAL ASA CEVA?? BANI PIEDUTI DIN PARTEA MEA PE ACTE FACUTE CU REGIM DE URGENTA, UTILITATI INCHISE, CONTRACTE (APA SI CURENT) DEJA CARE DACA NU SE VINDE TOT EU TREBUIE SA-MI PLATESC REDESCHIDERILE PENTRU CA M-A PRESAT CA PIERDE PRIMA CASA.
    CUM POT REZOLAVA ACUM ACESTA PROBLEMA =?DUPA CE MAU U PE DRUMURI CU BILETE LA URGENTA DE AVIN LUATE,CU ZILE DE SERVICI PIERDUTE!
    ESTE CULPA MEA CA EI NU AU INTREBAT EXACT TOT LA INCEPUT SI NU AU CONTROLAT TOT IN CASA?
    ADICA EU SUNT SI CU BANI PIERDUTI SI IN IMPAS DE JUDECATA CU EI??
    DOAMNE CE MI SE INTAMPLA NU POT SA CRED.
    CUM SE POATE RENUNTA LA PRECONTRACT FARA DESPAGUBIRI DIN ACEST IMPEDIMENT ACUM? SAU CE TREBUIE FACUT?
    VA MULTUMESC!

  • matei elena

    Buna ziua, eu trebuie sa rezerv peste o sapt un apartament la suma de 500 de euro.Ce documente trebuie sa cer constructorului, proprietarului, pentru a fi in regula? Multumesc!

  • valerica

    buna, am si eu o intrebare, stie cineva la cat timp se pot scoate banii din cont dupa ce au fost virati si la ce taxe si impozite mai opreste banca inainte de ai putea retrage?

  • doina

    Buna seara. fiica mea a semnat un antecontract in vederea achizitionarii unui apartament prin programul prima casa in valoare de 8000 euro. Dosarul a fost finalizat si urma ca a 2 zi sa fie trimis la fondul national de garantare a creditelor, dar banca nu a putut sa-l mai trimita deoarece s-a sistat programul prima casa. Dezvoltatorul a pus clauza ca restituie doar 5000 euro, restul se considera penalitati. E CORECT?

  • stefan piron

    Am platit o rezervare de vinzare-cumparare a unui apartament la un bloc in constructie -500euro.Peste o luna sunt invitat sa incheiem un precontract de vinzare-cumparare, in conditile in care nu s-a avansat prea mult la terminarea constructiei.Ce sfat imi dati,cum sa procedez ? Pentru ca blocul nu are cadastru, nu e intabulat,nu e inscris in cartea funiciara; dezvoltatorul imi cere avans. Cum sa procedez?

  • Mihai

    Buna ziua, am vandut un apartament prin prima casa. Am semnat contractul de vanzare cumparare, s-a facut intabularea pe numele noului propietar, problema este ca banca nu a virat banii in cont (au trecut 14 zile) pt ca zic ca au gasit o greseala in actele notariale (in intabulare se specifica undeva ca anumite costuri sunt suportate 50 la suta de stat 50 de banca si in aceea hartie ar scrie ca este suportata 100 la suta de stat, asta ar fi greseala). Ce pot face? Imi cer scuze daca nu am explicat cum trebuie.

  • ADRIAN

    Buna ziua,
    as avea si eu nevoie de raspunsul unui specialist la urmatoarele intrebari:
    S-a achizitionat de la un dezvoltator imobiliar Persoana Juridica un apartament de catre o Persoana Fizica in baza unui Antecontract de vanzare-cumparare prin care s-a achitat integral pretul imobilului. S-a finalizat constructia, au iesit CF-urile, iar Persoana Fizica care a cumparat apartamentul nu mai doreste incheierea unui Contract Autentic de vanzare-cumparare cu dezvoltatorul imobiliar care este proprietar in CF, ci doreste sa-l vanda. A gasit un cumparator care doreste sa-l cumpere prin Programul Prima Casa. Cum trebuie sa procedeze pt. ca suma de bani acordata prin credit de catre Banca cumparatorului sa fie virata in contul Persoanei fizice care are Antecontract de v-c si nu in contul dezvoltatorului imobiliar? Se poate face inca un Antecontract de v-c intre Persoana Fizica si noul cumparator cu Prima Casa, dupa care Contractul Autentic in baza caruia se va acorda creditul sa se faca intre dezvoltatorul imobiliar si noul cumparator, sau deoarece dezvoltatorul imob.este proprietar in CF trebuie facut obligatoriu Contractul Autentic cu Persoana Fizica, intabulat pe aceasta dupa care sa-l vanda mai departe ca si proprietar in CF cumparatorului cu Prima Casa.
    In speranta ca am fost destul de explicit, rugamintea mea este sa ma lamuriti cum trebuie procedat in aceasta situatie?
    Va multumesc anticipat!

  • marius

    EU SANT VANZATOR A UNUI IMOBIL
    EU AM FACUT UN ANTE CONTRACT DE PROMISIUUNIE BILATERALA
    VANZAREA IMOBIL CERT ESTE CA CUMPATATORI NU LE APROBE CREDIT PRIN PRIMA CASA DAR EI AU DAT UN AVANS 1500 EURO SI ANTE CONTRACT ESTE VALABIL 2 LUNI CE SA INTNPLA DAC CONTRACTUL A AJUS LA FINAL SI VANZATORU NU MAI ARE DE UNDE A DAT NAPOI AVANS
    INCASAT LA DATA CONTRACTULUI
    CE POT SA FACA CUMPARTORI IN CAZUL ACESTA DACA BANK NU LE ACORDAT CREDIT SI CONTRACTUL A AJUNS LA FINAL

  • Mihalcea

    Citind părerile multora de aici îmi dau seama că românul e interesat doar de manțocăreli. Cum să-i dai omului avansul înapoi? Păi uite așa bine, il dai pentru că legea nu-ți permite să te îmbogățești fără un temei. Clauza de înapoiere a avnsului prevede și situația aferentă, respectiv refuzul băncii de a acorda creditul. Ce vină are cumpărătorul că banca nu vrea să de creditul, că imobilul e cu probleme? Dar o asemenea clauză nu este aplicabilă dacă cumpărătorul nu mai vrea să achiziționeze. În cazul ăsta își asumă obligația de a despăgubi vânzătorul pentru comportamentul său necorspunzător. Apoi contractul reprezintă voința părților. Nu trebuie să scrie în lege că trebuie să restitui ceva ci important e ce scrie în contract. Ce om întreg la cap ar da un avans de 5 mii de euro știind că există o mică posibilitate ca banca să nu-i aprobe creditul și să piardă respectiv sumă?. Din cauza gandirii asteia medievale nici nu există o piață imobiliară în România ci doar haos caracterizat de zicala „prost nu e ăla care cere, prost e ăla care dă”.

  • marangoci gheorghita

    buna ziua.doresc sa cumpar un apartament in rate DE LA O PERSOANA FIZICA in valoare de 40 000 e in conditiile urmatoare:un avans de 20 000 e iar restul pretului stabilit in rate.proprietarul doreste sa nu platim taxele notariale atat de mari si tocmai de aceea declaram doar suma platita in rete. mai clar, avansul sa il dau direct vanzatorului (la negru).dar daca vanzatorul se razgandeste sa i-mi mai vanda locuinta, eu nu raman pagubit de acea suma de bani, adica avansul?

  • Pop

    Daca Vanzatorii nu sunt de acord cu restituirea avansului, au posibilitatea legala de a nu accepta realizarea unui antecontract cu astfel de clauze, Dar se pune intrebarea atunci cui mai vand, ca putin probabil sa gaseasca cumparatori cu bani chash.

  • bla-bla

    Vanzatorii astia abereaza. Scot la vanzare apartamente cu preturi mult umflate, au niste pretentii absurde. In Cluj s-a construit mult in ultimii ani, asa ca lasati-i in plata lor cu mizeriile lor de apartamente. Luati-va de la constructor!!!

  • Mihaela

    Obligatorie: clauza de restituire a avansului

    D-le Butoi dar interesanta idee mai aveti.
    eu sunt vanzator cu Prima Casa…am luat avans pe antecontract si il dau mai departe ca sa-mi rezerv si eu alt imobil ..da?? unde scrie clar ca daca eu ma razgandesc pierd avansul si rezervarea…..si ai mai dau si cumparatorului inapoi suma Adica eu pierd de doua ori imi blochez si imobilul ,..egal cat dar il blochez ,daca vine cineva in aceasta perioada cu banii cash eu trebuie sa-l pierd ca nu pot face ctr ca sunt obligata sa-i dau celui cu prima casa dublul sumei inapoi …da s-au nu????
    Adica eu pe casa mea nu pot sa hotarasc nimic cert ca banca face si drege…asta este clauza abuziva si sfatuiesc pe toti vanzatorii care vand prin prima casa sa nu o accepte….daca eu imi asum ceva asta sa faca si cumparatorul ,…e treaba lui ce face el cu banca….si cum isi rezolva ploile acolo…pana la urma ei lucreaza cu banii statului pe munca noastra ca noi nu avem casele cumparate cu bani de la stat am muncit sa le facem si sa le platim si vin astia cu legi de cacat sa faca ei ordinea….PE CASELE NOASTRE NOI HOTARAM NU CLIENTUL SAU BANCA…..ASA CA NU ACCEPTATI SA DATI AVANSUL INAPOI.

  • mircea

    am incheiat un antecontract de vanzare cumpararea .eu sânt cumpărătorul si am dat avans 5% si antecontractul e valabil pana pe 8 dec.banca a aprobat dosarul. vânzătorul nu mai vrea sa vanda,pentru, ca spune ca eu trebe sa platesc 2%la notar.ce facem in situatia asta?va multumesc

  • bogdan

    Care este avansul care trebuie dat intre cumparator si vanzator?

  • adrian

    da sigur si mie ami convine vreo 4 sau cinci avansuri de cite 0 mie de euro si am si apartamentu care probabil e inchiriat singura buba sunt evaluatori

  • daniel

    De ce il vinzi tu peste trei luni mai ieftin?Scuteste lumea cu explicatiile tale aberante.

  • Adriana Lefter

    Puteti pierde avansul in cazul in care nu va respectati prevederile contractuale – adica daca nu achitati restul pretului de vanzare in termenul precizat sau daca va rezganditi in ceea ce priveste incheierea tranzactiei.

  • Marius

    Care ar fi motivele pentru care as putea pierde tot avansul la antecontract?

  • anonim

    M-am adaptat la sistem, banii nu pica din cer nici la cumparator nici la vanzator. Cu bani cash se vand apartamente, cel care are un apartament ok nici nu sta la discutie fara un avans si e cel mai corect dupa parerea mea. Am muncit pana am avut un apartament asa ca nu voi risca sa astept fara avans.

  • prima casa

    Fondul de Garantare nu respinge din cauza cumparatorului de obicei, ci din cauza ca exista probleme cu imobilul. Daca ar fi probleme de ordin financiar ale posibilului cumparator, dosarul s-ar opri in banca, nici macar nu ar ajunge la fond. Proprietatea este blocata, e adevarat. Insa sansele ca cineva sa vina sa achite aprox 70 000 euro fara credit este foarte mica. E o casa, nu un laptop cumparat la gura de metrou de pe ocazii… Daca ambele parti isi dau interesul si lucrurile decurg cum ar trebui, nimeni nu pierde nimic. Vanzatorul isi ia banii si face ce vrea cu ei, si cumparatorul va fi fericit in casa de la Bucuresti… Toate bune!

  • nicoleta cristea

    nu este corect eu ca vanzator sa tin casa bloacata o luna jumatate sau doua .nu ma incalzeste cu nimik ca iau acel avans daca banca nu ai da banii eu treb sa ai dau avansul inapoi. a-r trebui banca sa spuna de la inceput cumparatorului daca se incadreaza sau nu , nu sa ne puna pe drumuri si sa nu facem nimik pana la urma.

  • Vlad

    Cred ce e important din culpa cui se respinge dosarul… sa nu devina o afacere pentru vanzator treaba asta :).. stiti voi un imobil cu belele!
    atunci vanzatorul nu ar trebui obligat la restituire ci la plata unor daune (in cazurile cu intentie….)

  • Neamtu Mihaela

    Ca sa vezi daca ti se aproba creditul trebuie depus antecontractul iar raspunsul bancii se primeste in maxim o sapt, nu mai dureaza 1-2 luni.
    O saptamana nu scade pretul locuintei iar un credit nu-l fac cei cei cu bani. Tot amaratii ca noi fac in rate si intretin banciile cu dobanzi asa ca intr-o saptamana mi se pare normal sa se restituie avansul.

  • Cumparator

    Da si asa ati putea sa va faceti o meserie continua din a primi avans. Puteti trai linistiti cu 2-3000 e la 2 luni. Cine credeti voi ca mai vine sa va cumpere cotinetele cu bani cash. Adaptati-va sistemului si nu mai incercati sa profitati, ca banii nu pica din cer cum au picat apartamentele pe care le-ati luat voi de la ceausescu pe firimituri de paine, si acum luati o avere pe ele. Rusine

  • anonim

    Ideea este urmatoarea :

    in momentul X banca iti spune ca te incadrezi la un credit in valoare de Y euro , dupa ce gasesti locuinta trebuie semnat un antecontract ,pe baza antecontractului un evaluator din partea bancii va evalua locuinta , dupa primirea raportului de evaluare dosarul este trimis la fond pentru aprobare ( dureaza cam 2 sapt ) , dupa aprobare urmeaza notarul si semnarea contractului de vanzare cumparare.

    faza cu avasul recuperat integral este o aberatie , dar pana la urma aceste contracte nu sunt standard , se pot include sau scoate caluze , asa ca in momentul semnarii contractului ochii mari , nu semnam ca primarul.

  • Vanzatorul

    Nu este ok sa ii restitui cumparatorului avansul in cazul neaprobarii de la banca sau fond. Eu tin proprietatea blocata, scoasa de la vanzare sa il astept pe el 2-3 luni si apoi el isi recupereaza toti banii? Eu raman sa incerc sa vand iar proprietatea la preturi mai mici cu 5000-6000 eur peste 3 luni? Deci el nu pierde un avans de 2000eur, dar eu pierd 6000eur. E vina sistemului ca pune pe drum oamenii pt orice visator care crede ca daca a facut rost de 3000eur pt avans devine proprietar la Bucuresti…

  • anka

    Ce aiurea!!!!Ce minti luminate au facut normele astea de doi bani facute parca anume sa incurce omul.De ce sa se faca precontract si sa se dea avans si numai dupa, sa stie omul ca primeste sau nu credit de la banca???? De ce banca nu face “bonitatea” eventualului cumparator inainte ca acesta sa caute casa si sa-i zica : da, omule poti lua un credit de X euro Da noi facem exact pe dos ca suntem mai smecheri. urata treaba sa incurce si cumparatorul si vanzatorul!!! Traim in RO

  • ana

    Cum sa se restituie avansul ?

    Atunci de ce mai primeste vanzatorul acest avans ?

    Doar ca sa-si scoata proprietatea de la vanzare timp de 3 luni ?

    Cate prostii se pot spune !

    Avansul se pierde atunci cand cumparatorul a incurcat degeaba vanzatorul , asa cum si vanzatorul ar trebui sa restituie dublu daca s-ar razgandi sa mai vanda cumparatorului .

    Asa este corect !

    Daca nu vreti sa pierdeti nimic , nu mai faceti antecontract .

  • Florian

    nu am spus niciodata ca nu se poate face o promisiune de vanzare-cumparare daca actele de proprietate nu sunt complete sau daca exista sarcini pe un apartament…
    pentru un credit prima casa fondul ferifica si firma la care lucrezi si in cazul in care aceasta firma are datorii catre stat sau “considera ei ca firma nu este solvabila” atunci nu acorda garantie, chiar daca de la Banca li s-au facut un scoring, deci este normal, cu acordul partilor, sa se restituie avansul.

  • popescu ioana

    1. certificatul fiscal arata ca imobilul este grevat de sarcini, ci EXTRASUL DE CARTE FUNCIARA.
    2. Se poate incheia antecontract si fara cadastru si intabulare. Acestea facandu-se in regim de urgenta-10 zile.
    INFORMATI-VA inainte sa spuneti prostii si nu mai DEZINFORMATI!
    3.Ce lege prevede ca avansul sa fie restituit, unde se stipuleaza asa ceva?

  • popescu ioana

    1. certificatul fiscal arata ca imobilul este grevat de sarcini, ci EXTRASUL DE CARTE FUNCIARA.
    2. Se poate incheia antecontract si fara cadastru si intabulare. Acestea facandu-se in regim de urgenta-10 zile.
    INFORMATI-VA inainte sa spuneti prostii si nu mai DEZINFORMATI!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce este o promisiune de vânzare-cumpărare și ce ar trebui să cuprindă aceasta? Recomandările expertului pentru o investiție protejată

Ce este o promisiune de vânzare-cumpărare și ce ar trebui să cuprindă? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun mulți dintre cumpărători. Obținem răspunsul de la Alexandra Jivan,...

citește mai departe
Antecontractul: un scut de protecție pentru cumpărător, dar și pentru vânzător. Când îl semnezi și ce trebuie să cuprindă?

Antecontractul este o promisiune la care se angajează atât cumpărătorul, cât și vânzătorul unui imobil. Acesta protejează ambele părți și este recomandat să îl semnăm pentru a ne asigura...

citește mai departe
Schimbarile din noul Cod Civil in privinta tranzactiilor cu locuinte!

De o luna de zile functioneaza un nou Cod Civil si acesta a adus modificari importante in privinta tranzactiilor de vanzare. Principala modificare este schimbarea denumirilor din antecontracte si...

citește mai departe