Combinația cromatică trebuie adaptată la specificul fiecărei încăperi în parte.
Într-un proiect de amenajare, culorile joacă un rol fundamental în crearea atmosferei dorite. Pornind de la o paletă cromatică bine aleasă, piesele de mobilier pot fi folosite pentru a potența și a particulariza mesajul transmis de aceasta. Un astfel de exemplu este prezentat pe Freshome.com:
Situat în Polonia, apartamentul din imagini are o suprafață de 86 de metri pătrați și este compus din două dormitoare, living, bucătărie deschisă și baie. Încă de la un prim „tur” – fie și virtual – al locuinței, transpare în mod evident ideea unitară din spatele amenajării acesteia. Tabloul sugestiv din living – un colț de pădure brăzdat de razele soarelui – devine un fel de laitmotiv al întregului decor, prin jocul de lumină și culoare pe care designerii reușesc să-l recreeze, cu câteva variații, în fiecare încăpere – totul într-o variantă modernă, tipic urbană.
În zona de zi a casei (living și bucătărie) ideea de „pădure” este evocată prin alegerea unor piese de mobilier în tonuri închise de maro; duritatea acestora este „înmuiată” însă de parchetul cu aspect de lemn într-o nuanță vizibil mai deschisă. Gama culorilor pământului este completată de plăcile ceramice de un verde puternic din zona bucătăriei, ce se combină perfect cu maroul. Pentru a da luminozitate întregii camere – altfel întunecată – designerii apelează la alb: această (non)culoare este prezentă din abundență, dar nu în exces, de la pereții zugrăviți în alb până la dulapurile de bucătărie și la scaunele și fotoliul din living. Pentru un plus de vitalitate, se integrează perfect în decor o „pată” de violet.
În dormitorul matrimonial, se remarcă aceeași predispoziție către culorile pământului, dominate de maroul închis. Spre deosebire de living însă, aici prezența albului este subdimensionată, iar nuanțele diferite de violet sau roz depășesc limitele unor „pete de culoare”. Umbra și intimitatea astfel create sunt elemente esențiale într-o cameră de odihnă.
În celălalt dormitor, folosit pe post de birou, raportul culorilor se schimbă: dominante sunt, de data aceasta, albul și nuanțele apropiate, ceea ce face ca încăperea să fie deosebit de luminoasă și propice lucrului. Nu lipsesc nici accentele de culori tari, precum roz și turcoaz, ce conferă dinamism.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Magia albului: confort și eleganță la preț redus
LAURA SABO
IMI PLACE FOARTE MULT ,APRECIEZ CINE A REALIZAT ACEST DECOR ,CATI METRI PATRATI ARE UN APARTAMENT CA ACESTA.