Își recapătă vânzătorii curajul? Primul an de scumpiri, după 6 pe minus: ce orașe conduc topul creșterilor

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 10 Decembrie 2014, Ultima actualizare: 07 Ianuarie 2015

În Capitală, dinamica prețurilor este diferită față de celelalte centre regionale.

După șase ani de ieftiniri pe segmentul rezidențial, datele preliminare (pentru perioada ianuarie-noiembrie) arată că 2014 este primul an de la declanșarea crizei încoace în care se poate vorbi despre o tendință de creștere a prețurilor (solicitate).

Bucuresti iarna

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în primele 11 luni ale anului suma medie cerută de vânzători pentru apartamentele scoase la vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 2,6%, de la 898 de euro pe metru pătrat util (la începutul lui ianuarie) până la 921 de euro pe metru pătrat util (la finele lunii noiembrie). (Spre comparație, în 2013 a fost consemnat un declin de 8,2%, față de 1,3% în 2012 și, respectiv, 4% în 2011.) Datele Imobiliare.ro relevă o dinamică diferită a prețurilor în Capitală față de celelalte mari orașe ale țării analizate:

În București, valoarea medie de listare pentru apartamentele noi și vechi se ridica, la finele lunii noiembrie, la 1.061 de euro pe metru pătrat – nivel aproape identic cu cel consemnat la începutul lunii ianuarie, respectiv 1.062 de euro pe metru pătrat. Interesant este că locuințele noi din Capitală au continuat să se ieftinească anul acesta, de la 1.184 la 1.135 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un declin de 4,3%. Pe de altă parte, unitățile locative din blocurile vechi au cunoscut un avans de 2,3%, de la 982 la 1.005 euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca, apartamentele disponibile spre vânzare au înregistrat cea mai mare creștere dintre toate orașele analizate, respectiv 6,6% – de la 871 de euro pe metru pătrat la începutul lui ianuarie, până la 929 euro pe metru pătrat la finele lui noiembrie. Creșterea a fost dictată, în bună parte, de locuințele din blocurile nou-construite, care s-au apreciat cu 5,1% în perioada menționată, de la 797 la 838 de euro pe metru pătrat. Apartamentele vechi s-au scumpit și ele, însă cu 3,4%, de la 970 la 1.003 euro pe metru pătrat.

Timișoara este al doilea oraș în clasamentul scumpirilor consemnate anul acesta pe segmentul apartamentelor, cu un avans de 5,7%, de la 793 la 838 de euro pe metru pătrat util. Pretențiile vânzătorilor de locuințe noi au urcat cu 5,3%, de la 832 la 876 de euro pe metru pătrat, iar cele ale proprietarilor din blocurile vechi au crescut cu 5,7%, de la 786 la 831 euro pe metru pătrat.

În Constanța, Indicele Imobiliare.ro relevă o creștere de circa 3,5% a prețurilor solicitate de proprietari, de la 839 la 868 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative noi s-au scumpit cu circa 2,6%, până la o medie de 883 de euro pe metru pătrat (față de 861 de euro pe metru pătrat), iar cele vechi s-au apreciat cu 3,7%, de la o valoare de 832 de euro pe metru pătrat, până la un nivel de 863 de euro pe metru pătrat.

În Brașov, valoarea medie de listare a unui apartament (nou sau vechi) s-a majorat cu circa 1% în primele 11 luni ale anului, de la 823 la 831 de euro pe metru pătrat. Prețul mediu cerut pentru locuințele noi a crescut însă cu aproape 4%, de la 868 la 902 euro pe metru pătrat, în vreme ce, pentru blocurile construite înainte de 1990, avansul a fost de doar 0,5%, de la 814 la 818 euro pe metru pătrat.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe