Investitorii imobiliari lasa Romania pentru Polonia si Cehia

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 11 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 11 Noiembrie 2009

Fondurile de investitii straine renunta la proiectele imobiliare din Romania, pentru a investi in tari precum Polonia sau Cehia, unii dintre acestia sistand investitiile din tara pentru un an, au declarat miercuri in cadrul unei conferinte de presa reprezentanti ai companiilor din domeniu.

“Desi suntem inca in cautare de cladiri de birouri pentru achizitie, in centrul Bucurestiului, Polonia si Republica Ceha raman in continuare tarile preferate pentru a investi, mai ales din cauza crizei politice din Romania”, a declarat miercuri, in cadrul unei dezbateri despre investitiile in segmentul real-estate din Romania, directorul de investitii al NBGI Private Equity (fondul de investitii al Bacii Nationale din Grecia), Valentin Cudric.

Reprezentantul in Romania al Azora Europe, Simona Gheorghe, a precizat ca firma spaniola de private equity in domeniul imobiliar s-a orientat, de asemenea, catre pietele din Polonia si Cehia.

“Azora s-a orientat catre aceste doua piete, din pacate. Principalele motive pentru care s-a luat decizia de a renunta au fost calitatea proprietatilor, calitatea contractelor si agitatia politica din tara. Astfel, reprezentantii companiei au decis sa se retraga de pe aceasta piata pentru cel putin un an, pentru a vedea cum decurg lucrurile. Nu vom renunta insa definitiv la Romania“, a spus Simona Gheorghe.

De asemenea, investitorii straini au discutat despre situatia “distressed assets” (active ale unor companii aflate in dificultati financiare) de pe piata autohtona de real-estate, un exemplu fiind cladirile pe care dezvoltatorii nu le mai pot finaliza din cauza lipsei banilor.

Potrivit lui Radu Luciano, managing partner CB Richard Ellis Eurisko, companie de servicii imobiliare comerciale, cei care vor sa vanda “distressed assets”, atat investitori, cat si dezvoltatori, nu sunt constienti ca activele pe care le au nu sunt in stare foarte buna si stabilesc un pret de vanzare prea mare.

“In ultimii doi ani am vazut foarte multe greseli in termeni de investitii. Am vorbit cu multi investitori si cred ca ar trebui sa fie constienti ca activele pe care le au nu sunt in stare prea buna, iar ei se asteapta sa le vanda la preturi prea mari. Cred ca acestia sunt foarte reticenti in a accepta valoarea reala a proprietatilor lor”, a explicat Luciano.

In plus, Simona Gheorghe a precizat ca Romania este mai putin atractiva decat alte tari pentru ca nu s-a adaptat la situatia economica, asa cum s-a intamplat in vestul Europei. 

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe