Achiziţia de către NEPI a complexului de birouri City Business Centre Timişoara a „salvat” piaţa de la un salt înapoi şi mai mare.
În cel dintâi semestru al acestui an, România a înregistrat cel mai scăzut volum al tranzacţiilor de achiziţii imobiliare din 2005 încoace. Potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de consultanţă CBRE România, în primele şase luni ale anului 2012 au fost încheiate doar două tranzacţii, în valoare totală de 55 de milioane de euro. Cea mai importantă dintre acestea a fost vânzarea complexului de birouri City Business Center din Timişoara către fondul de investiţii New Europe Property Investment (NEPI), deal estimat de reprezentanţii CBRE la o valoare de 45 de milioane de euro (pentru primele trei clădiri ale complexului de birouri, două finalizate şi alta în curs de construcţie; ultimele două imobile office urmează să fie realizate până în 2013). Cea de-a doua tranzacţie încheiată în primul semestru al anului este reprezentată de vânzarea fabricii Nokia (35.000 de metri pătraţi) către producătorul de electrocasnice De’Longhi, pentru suma de 10 milioane de euro.
Randamentele de pe piaţa locală, mai bune decât în ECE
Volumul investiţional consemnat pe piaţa autohtonă în primul semestru din 2012 se situează semnificativ sub cel al altor pieţe din regiune. Spre comparaţie, în Polonia au fost realizate achiziţii în valoare de peste 800 de milioane de euro, iar Cehia a atins un volum de aproximativ 180 milioane de euro. Cu toate acestea, consultanţii locali se arată încă încrezători în potenţialul ţării noastre. „Piaţa din România este încă atractivă pentru investitorii străini pe fondul diferenţei înregistrate la nivelul randamentelor prime în comparaţie cu ţările vecine din Europa Centrală şi de Est. Lipsa finanţării şi problemele din zona euro au condus însă la un nivel scăzut al volumului de investiţii în prima jumătate a anului, determinând creşterea riscului investiţional, o încetinire a procesului decizional şi mărirea timpului de finalizare a unei tranzacţii”, spune James Heyworth Dunne, directorul departamentului Capital Markets & Valuation al CBRE România.
marius
PRETURILE VOR SCADEA LA ACELASI NIVEL DIN 2000-2001,ORI CE INVESTITIE IMOBILIARA IN RONAMIA NU ESTE JUSTIFICATA TININD CONT DE PUTEREA DE CUMPARARE A UNIUI MUNCITOR CINSTIT, …..CAND SE VA CASTIGA MINIM 800 DE EURO PE LUNA ”CEL MAi mic SALAR” ATUNCI TE POTI GANDI SA INVESTESTI IN IMOBILIARE,PANA ATUNCI TRAIM INGHESUITI SI STRESATI.
SI EU SUNT UN OPTIMIST INRAIT!