Schimbările bine gândite pe termen lung îți pot aduce și economii.
Fie că locuiești într-un apartament de ani buni sau doar ce te-ai mutat în casă nouă, va veni momentul în care, ca proprietar, te vei gândi la sporirea confortului locativ, prin mici (sau mari) schimbări periodice. Mai ales când vine vorba de investiții de amploare, este important să pornești la drum cu o viziune pe termen lung.
O astfel de decizie poate fi cea de instalare a unei centrale termice. Care sunt însă criteriile pe care ar trebui să le iei în calcul pentru aceasta? Pe lângă factorul preț, un aspect deosebit de important este reprezentat de performanțele tehnice ale produsului. Conform normativelor europene introduse pe piața locală în toamna anului trecut, în acest an pot fi comercializate doar centrale termice în condensare, cu o eficienţă superioară şi un impact redus asupra mediului înconjurător. Potrivit datelor Ariston Thermo România, acestea generează costuri cu circa 20% mai mici pentru încălzire şi producerea apei calde menajere, față de modelele convenţionale. Comparativ cu apartamentele branşate la CET-uri, centralele termice în condensare pot asigura, în anumite oraşe din ţară, economii de circa 50% din valoarea facturii.
Garanția contează!
Tot ca parte a unei viziuni pe termen lung a consumatorului, reprezentanții companiei precizează că românii sunt tot mai interesați de obținerea unei perioade extinse de garanție la cumpărarea unei centrale termice, acesta fiind unul dintre principalele criterii pe care le iau în considerare atunci când vor să facă o astfel de achiziție. Aceștia precizează că, în contextul în care durata de viață a unui asemenea produs este, în medie, de circa zece ani, serviciile post-vânzare au o importanță ridicată pentru cumpărători.
„Garanția este importantă la achiziţia unei centrale termice, iar comportamentul de achiziţie al românilor din ultima perioadă sugerează că tot mai mulți înțeleg acest lucru și îi acordă o atenție sporită. Observăm această grijă mai ales în rândul clienților care decid să își schimbe centrala termică veche cu una nouă, mai performantă.”
Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România
Potrivit unei analize realizate recent de Ariston Thermo, circa 50.000 de apartamente au fost debranșate anul trecut de la sistemul centralizat de încălzire, locatarii alegând un sistem individual. La nivel național, Bucureştiul însumează peste 40% din totalul apartamentelor care beneficiază de sistemul centralizat de încălzire. La polul opus, nouă județe din țară sunt total debranșate, iar alte 12 au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri.