Ordinul nr. 10/2010, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care modifică şi completează Ordinul CSA nr. 5/2009, a intrat în vigoare pe 2 august 2010 şi prevede obligativitatea încheierii unei poliţe speciale împotriva riscurilor catastrofale.
Cine trebuie să încheie poliţa obligatorie de asigurarea a locuinţei?
Proprietarul locuinţei.
Cât costă asigurarea de protecţie a locuinţei?
- 10 Euro pentru locuinţele de tip A.
- 20 Euro pentru locuinţele de tip B.
Care este suma asigurată?
- 10.000 Euro pentru locuinţele de tip A.
- 20.000 Euro pentru locuinţele de tip A.
Care sunt asigurările de tip A şi care sunt cele de tip B?
- Tip A – construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
- Tip B – construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Ce riscuri sunt acoperite?
Riscurile catastrofale:
- Cutremur;
- Inundatii;
- Alunecări de teren.
Dacă posed o asigurare de casă facultativă trebuie să-mi inchei şi una obligatorie?
Da. Începand cu 1.08.2010, toate poliţele de asigurare facultative a locuinţelor emise cu aceasta dată, se vor încheia cu o fransiză de 20.000 EUR pentru riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii pentru clădirile de tip A şi cu o fransiză de 10.000 EUR pentru riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii pentru clădirile de tip B. Aceste riscuri vor fi acoperite pe poliţa de asigurare obligatorie.
Fransiza reprezintă o parte din valoarea daunei stabilită ca suma fixă sau ca procent din suma asigurată suportată de asigurat în cazul producerii evenimentului. În cazul de faţă, existând două poliţe de asigurare în vigoare, poliţa de asigurare facultativă va avea o fransiză de 20.000 EUR, respectiv 10.000 EUR, pentru că aceste riscuri sunt deja acoperite prin poliţa obligatorie.
În acelaşi timp, prima de asigurare finală pentru poliţa de asigurare facultativă se diminuează cu 20 de EURO pentru clădirile de tip A şi 10 EURO pentru clădirile de tip B.
Află cât costă asigurarea locuinţei tale aici.
LILIANA
articolul este bine venit, pentru ca lamureste cum stau lucrurile cu asigurarea obligatorie. Dar …. sunt cateva probleme:
– datele inscrise la inceputul articolului sunt gresite si ar trebui verificate inainte de a fi publicate
– agentiile de asigurari nu au primit inca NORMELE DE APLICARE a Legii, asa incat momentan nu se fac asigurari obligatorii si nu cred ca se va putea respecta termenul pana la care trebuie facuta asigurarea
Si eu sunt interesata de aceasta asigurare, deoarece am un apartament, pentru care nu am mai putut face asigurare pt cutremur, acesta figurand pe o lista de cladiri expertizate care ar avea ceva probleme, desi nu este incadrata efectiv la un grad de risc
Cu stima