Cu atenţie şi bun gust, poţi combina cu succes elemente specifice unor curente diferite în designul interior.
Alegerea stilului potrivit este un pas important în reamenajarea casei. Acesta ar trebui să ţină cont atât de personalitatea şi preferinţele tale, cât şi de tipul şi caracteristicile locuinţei. A te orienta într-o direcţie anume nu înseamnă să rămâi legat de o serie de reguli rigide, fără posibilitatea de a te mişca la dreapta sau la stânga. În funcţie de dorinţele şi nevoile tale, vei putea să combini cu succes elemente specifice unor curente diferite.
Prezentat pe Freshome.com, apartamentul din imagini este un exemplu perfect de amestec între stilul clasic şi cel modern. Locuinţa de tip duplex are o suprafaţă de 112 metri pătraţi şi este situată la ultimele etaje ale unei clădiri din anii 1600 din centrul vechi al oraşului Stockholm (Suedia).
Amenajarea etajului superior al apartamentului ilustrează cel mai limpede împletirea elegantă dintre cele două stiluri. Alura de „clasic” este dată în primul rând de detaliile arhitecturale specifice unei clădiri vechi de sute de ani. Astfel, construcţia de tip mansardă veche, completată de integrarea în decor a grinzilor originale din lemn, sunt elemente ce creează cu uşurinţă, fără mari adăugiri, o atmosferă grandioasă. Caracterul modern al decorului se compune, pe de altă parte, dintr-o serie de elemente specifice. În primul rând, iese în evidenţă amenajarea acestui etaj într-un singur spaţiu deschis, divizat doar la nivel vizual între bucătărie şi zonă de dining, pe de o parte, şi living, pe de altă parte. Pe plan cromatic, se distinge combinaţia contrastantă dintre alb şi negru. Piesele de mobilier, realizate din materiale moderne, sunt conturate în mare parte de linii simple, drepte, concentrate mai degrabă pe aspectul funcţional decât pe cel estetic. Un element interesant, ce focalizează din prima atenţia privitorului, este canapeaua de culoare roşie: aceasta reprezintă, în sine, un mix de clasic (prin culoarea şi materialul folosite, ce amintesc de somptuozitatea unui decor regal) şi modern (prin design).
La etajul inferior al duplexului se continuă îmbinarea dintre cele două stiluri, dar într-o manieră mai discretă, ce nu izbeşte atât de mult privirea – lucru firesc ţinând cont de faptul că acesta este un spaţiu privat, rezervat odihnei. Aici se află singurul dormitor al casei, ce înglobează un mic spaţiu de lucru şi se continuă cu un dressing amplu, dar şi baia. Amenajarea acestui etaj este simplă, dar elegantă, punând în valoare principiul „less is more” („mai puţin înseamnă mai mult”, n.red.) specific designului contemporan. Pe de altă parte însă, mobila şi podelele realizate din plăci (cu aspect) de lemn amintesc de preferinţa clasică pentru acest material. Simbioza dintre cele două stiluri este continuată şi la nivel cromatic, prin combinaţia caldă dintre alb – culoare neutră, specifică modernităţii – şi bej – ce se încadrează în categoria culorilor inspirate de natură, exploatate de regulă de către clasici.
Sursă foto: Freshome.com
Citeşte şi:
STILUL CLASIC: Trei idei pentru amenajarea casei tale, în funcţie de buget
STILUL MODERN: Trei idei pentru amenajarea casei tale, în funcţie de buget
ioana
Linistitor spatiu! Posibil la noi… imi rezerv indoiala! Marcel are mare dreptate!
Marcel
Nu ai sa vezi in romania asa ceva. Arhitectii si designerii romani sunt ca si compozitorii. Nu au scoala. Uitati-va la orice amenajare facut de romani.
Nu au princincipii de armonizare. Le lipseste ceva .
adriana mihaita
asa vreau
ilie forascu
asa vreau…