Pe un teren de aproximativ 100 de metri pătraţi poţi avea o locuinţă cu grădină.
Dacă visezi la a-ţi construi o casă şi nu ai încă terenul pentru aceasta, poţi răsufla uşurat. Nu trebuie neapărat să ai la dispoziţie 1.000 de metri pătraţi pentru a avea o locuinţă decentă. Maeştri ai construcţiilor pe verticală, japonezii vin cu o idee de casă ce poate fi ridicată pe mai puţin de 50 de metri pătraţi.
Prezentată pe Freshome.com, locuinţa din imagini are o amprentă la sol de doar 45,55 de metri pătraţi şi o suprafaţă totală (construită) de circa 91 de metri pătraţi, potrivit datelor afişate pe site-ul biroului de arhitectură Eana. Desfăşurată pe două etaje, casa Hyioshi se distinge în primul rând prin exploatarea inteligentă a spaţiului disponibil, locuinţa fiind concepută pentru un cuplu tânăr.
Dacă eşti interesat de construcţia unei astfel de locuinţe, trebuie să ţii cont de faptul că vei avea nevoie de un lot ceva mai mare decât amprenta la sol a locuinţei, în funcţie de coeficientul de utilizare a terenului respectiv. Cu circa 100 de metri pătraţi vei avea însă suficient spaţiu pentru o casă cu grădină!
Având o formă simplă, paralelipipedică, casa creată de japonezi apare, din afară, ca o combinaţie neaşteptată între o structură grea, din beton, şi suprafeţele vitrate mari de pe laterale. La interior, efectul ferestrelor largi iese în imediat în evidenţă, prin lumina ce reuşeşte să se strecoare în fiecare colţişor. Comunicarea cu natura, cu exteriorul, se face nu doar prin intermediul ferestrelor, ci şi prin terasa amenajată la etajul superior, ce lasă deschisă calea spre cer. Un alt element distinctiv al proiectului este faptul că arhitecţii nu separă net zonele de „socializare” ale locuinţei, acestea fiind legate mai degrabă prin scări sau pereţi parţiali; camerele tradiţionale par astfel să curgă şi să se verse unele în altele, în mod cât se poate de firesc.
În ceea ce priveşte amenajarea interioară a locuinţei, un accent desosebit cade asupra lemnului, folosit din abundenţă, atât pentru podele sau scări, cât şi pentru corpuri de mobilier. Utilizarea acestui material natural este menită să contrabalanseze structura dură, de inspiraţie industrială aproape, a casei. Piesele de mobilier sunt cele strict necesare şi se disting prin simplitatea formelor. Albul ales ca (non)culoare dominantă contribuie la crearea unei atmosfere de calm şi relaxare.
Sursă foto: Freshome.com
Citeşte şi: Casa din… garaje de beton: o soluţie de construire ieftină şi inedită, premiată de către arhitecţi
Citeşte şi alte articole din secţiune Home & Deco
rotarubrindusa
Curajul face diferenta daca ne gandim la cladirile pe verticala.
Daniel
Daca vrei sa copiezi proiectul o sa ai tot o “casa de ghertoi” cum ai spus tu…
Japonezul a fost origilal din fericire pentru el.
Maria Popescu
Si eu vreau detalii (proiectul) si mai vreau sa-mi fac asa o casa. M-am saturat sa vad tot felul de case de ghertoi.
dragan mironel
interesant proiect vrea detalii
silvian
Super interesant! Trebuie mare curaj sa faci asa ceva.