Proiectul este compus din 270 de apartamente cu una, două, trei și patru camere.
Amplasat în sectorul 1 al Capitalei, în apropiere de parcul Herăstrău, ansamblul rezidențial Cortina Residence (foto) a câștigat, la egalitate cu un alt proiect (vezi detalii), premiul secțiunii „Arhitectura locuinței” din cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, ediția 2016. Complexul este format din 270 de apartamente, deservite de 426 locuri de parcare. Arhitectura ansamblului a fost realizată de Westfourth Architecture, proiectarea structurii de Pop & Asociații, iar construcția de firma Consal.
Un element distinctiv al proiectului, inovator pe piața autohtonă, este faţada ventilată, produsă de Agrob Buchtal și formată din plăci tratate cu dioxid de titan. Sub influenţa luminii, acestea produc oxigen activ, care, prin oxidare, distruge bacteriile şi virusurile, descompune noxele şi distruge mirosurile urâte din încăperi. Mecanismul este asemănător fotosintezei, astfel că 1.000 de metri pătrați de ceramică tratată cu dioxid de titan echivalează, ca putere de purificare a aerului, cu şaptezeci de arbori. Datorită fațadei speciale, cu o suprafață de 12.000 de metri pătrați, Cortina Residence produce, așadar, tot atâta oxigen cât un parc de două hectare.
„Structural, proiectul urmărește tradiția corpurilor lineare de clădire cu apartamente distribute pe circulații orizontale servite de o scară de evacuare și lifturi, grupate împreună pentru a constitui «blocul». În cazul nostru, patru segmente de clădire, servite de scări în foarfecă și câte o pereche de lifturi, sunt unite pentru a forma un T parțial. Această configurație «îmbrățișează» o mare grădină cu arhitectură peisajeră, deasupra a trei nivele de garaj subteran și a unui nivel de spa.
Luminatoarele din sticlă galbenă aduc lumină naturală spa-ului de la subsol.”Westfourth Architecture
Locuințele din cadrul ansamblului (cu una, două, trei și patru camere) au suprafețe cuprinse între 69,6 și 221 de metri pătrați. „Contrastul și fluiditatea exteriorului continuă și la interior în alcătuirea coridoarelor, unde pereții de beton buciardat ai nucleului de circulație se opun pereților din sticlă albă opacă ai apartamentelor. Configurația diversă a apartamentelor se adaugă multitudinii de spații arhitecturale din clădire, strânse sub o imagine unitară modernistă”, explică autorii proiectului.
ovidiu pospai
Trebuie sa mentionati ca este un ansamblu rezidential pentru cei cu venituri cu mult peste media nationala. Apartamentele sunt la preturi exorbitante, probabil din cauza acestui sistem foarte inovator..
Dana Maria
E atat de lipsita de caldura si de o personalitate cu totul insipida.
Daca asta inseamna ‘modern’, eu una m-as lipsi si m-as orienta intr-o alta directie cat de cat mai placuta.