Atât dezvoltatorii, cât și potențialii cumpărători se arată deschiși la nou – în anumite limite, desigur.
Tehnologia evoluează rapid, iar asta se simte și în domeniul construcției de case, inclusiv în România. Imobiliare.ro a organizat săptămâna aceasta, în colaborare cu CTP, dezvoltator internațional de parcuri industriale, un eveniment pe tema inovației în real estate, cu titlul Real Estate&Banking: driving innovation and creating a unique digital experience. Printre altele, discuțiile au evidențiat impactul noilor tehnologii asupra pieței rezidențiale.
„Pentru a aduce inovarea în piață, trebuie să ne întoarcem oarecum la partea de stabilitate economică. Nu putem să discutăm despre inovare decât dacă avem o piață în care lucrurile sunt stabile. Au fost stabile în ultima perioadă, chiar am avut o evoluție foarte pozitivă în domeniul imobiliar și asta nu poate decât să ne bucure, pentru că a fost un proces de lungă durată, un cumul de mai mulți factori, nu a fost o reușită întâmplătoare.”
Bogdan Ivan, secretar general în cadrul Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România URBANIS
Pe fondul stabilizării pieței rezidențiale, atât dezvoltatorii, cât și potențialii cumpărători manifestă în momentul de față o deschidere tot mai mare spre inovare, este de părere Bogdan Ivan, secretar general în cadrul Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România URBANIS. În opinia sa, anumite inovații, cum ar fi sistemul smart-home, spre exemplu, nu sunt suficient de bine dezvoltate pentru a putea fi implementate – cel puțin nu „în masă”. Pe de altă parte însă, sunt utilizate la scară largă tehnologiile moderne de construcție, precum și soluțiile de creștere a eficienței energetice a clădirilor. Potrivit reprezentanților Xella Ro, gradul de izolare termică al proiectelor rezidențiale noi – al căror număr este în creștere – poate fi de până la de două ori mai bun comparativ cu imobilele vechi. „Avem proiecte noi care încearcă să treacă în zona aceasta a clădirilor eficiente energetic, a clădirilor care folosesc surse alternative de energie”, subliniază Ivan.
Interesul pentru dezvoltarea de locuințe cât mai eficiente energetic este confirmat de jucătorii din construcții. Xella Ro, unul dintre principalii producători de BCA din România, a obținut recent, pentru blocurile de zidărie termoizolantă YTONG, certificarea pentru construcția de Locuințe Verzi (distincție acordată de Romania Green Building Council). Acestea permit construcția unor pereți exteriori peste care nu mai este necesar să se aplice strat termoizolator suplimentar pentru obținerea unor performanțe energetice optime. Zidurile primei case pasive recunoscute oficial în România sunt realizate cu YTONG, în vreme ce, în Germania, produsul a fost utilizat pentru construcția unui prototip de locuință care produce mai multă energie decât consumă.
„Investim de peste opt decenii în cercetare și în creșterea calității produselor pe care le oferim în piață. Ne bucură să vedem că eforturile noastre sunt răsplătite prin încrederea și interesul românilor pentru produse care asigură un nivel superior de eficiență energetică și condiții de locuire îmbunătățite.”
Marius Dragne, CEO Xella Ro
O cursă cu… obstacole
Bogdan Ivan precizează însă că, în general vorbind, pentru a introduce inovarea în domeniul construcțiilor de locuințe, dezvoltatorii trebuie să evite o serie de „bariere”. Dintre acestea, poate că cel mai important obstacol este cel legat de costuri, în vreme ce un altul ține de dificultățile întâmpinate în implementarea noilor tehnologii în procesul de construcție. „Pentru a putea să introduci tehnologiile noi (gen smart-home sau case pasive sau orice alt tip de inovări) trebuie să te gândești în primul rând la costuri, și anume dacă produsul final este vandabil. Nu trebuie să uităm că procesul de construcție al unei locuințe, al unui bloc, spre exemplu, este un proces contra-timp. Se investesc niște bani, iar întârzierile sunt destul de mari în domeniu – numai documentația durează circa șase luni, iar construcția încă 6-7 luni; ar trebui ca aceste tehnologii noi să fie foarte facil de utilizat și foarte bine stabilite”, spune reprezentantul URBANIS.
De la simple blocuri la proiecte „integrate”
Pe lângă toate elementele care țin de partea „tehnică” a unui proiect rezidențial, demnă de luat în seamă este și inovația în ceea ce privește conceptul, este de părere Viorel Mohorea, New Home Division Sales Coordinator în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. Din cel dintâi punct de vedere, există, într-adevăr, schimbări vizibile în piață; din cel de-al doilea, însă, puține ansambluri se impun – puțini dezvoltatori construiesc în momentul de față proiecte integrate, care să ofere un stil de viață. Se simte însă o tendință de trecere de la dezvoltările de mici dimensiuni la investiții de amploare, menite să ofere locatarilor nu doar o simplă locuință, ci și o serie întreagă de facilități.