Închiriezi sau cumperi? Iată ce spun datele că trebuie să faci

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 24 August 2023, Ultima actualizare: 07 August 2024

Ultimii ani nu au fost ușori, ne-am confruntat cu mult temuta pandemie, a urmat războiul din Ucraina, apoi incertitudinile pe segmentul de creditare. Chiar și așa, piața rezidențială nu a stat în loc.

La nivel național, prețurile sunt în creștere. Dacă în iulie 2022 proprietarii solicitau un preț mediu de 1.427 de euro/mp util, până luna trecută acesta a ajuns să se majoreze la 1.435 de euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Desigur, lucrurile variază de la un oraș la altul. În Cluj-Napoca, de exemplu, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare aproape a atins pragul de 2.420 de euro/mp util, în timp ce în București se menține la un nivel de 1.500 de euro/mp util.

Două dintre cele mai importante majorări ale prețurilor s-au înregistrat în iulie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în Constanța și Oradea, cu 4,4% respectiv cu 4,5%. În schimb, în Capitală a putut fi observată o scădere cu aproape 3% față de nivelul din 2022. Mai multe detalii despre mersul marilor piețe rezidențiale din țară pot fi găsite AICI.

Cele mai noi date referitoare la segmentul de închirieri arată, de asemenea, apariția unei tendințe de creștere în principalele centre regionale din România.

Cele mai semnificative scumpiri au apărut pe piața din Constanța. Garsonierele se închiriază cu 280 de euro/lună, după o majorare cu 20% de la începutul anului și până la mijlocul lunii august, iar apartamentele cu 2 sau 3 camere sunt cu circa 23% mai scumpe.

Chiar și așa, cele mai mari chirii se plătesc în Cluj-Napoca și în București, potrivit datelor Imobiliare.ro.

“Chiriile sunt în creștere în România. Chiar și lunile în care sezonalitatea ar fi dictat un nivel mai scăzut, acestea au continuat să crească”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, în cadrul unei apariții la postul Euronews România.

“Acest lucru apare pe fondul unui cumul de factori. În primul rând este un efect care vine din piața vânzărilor de locuințe unde numărul de tranzacții este în scădere. Nevoia de locuire există, numărul de livrări scade, deci cererea devine mai mare și oferta se restrânge pe chirii”, a mai adăugat el.

Ne puteam aștepta, totodată, să vedem noi majorări în următoarea perioadă pe segmentul închirierilor, odată cu apropierea noului an universitar. “În orașe universitare, precum București, Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, cererea va crește în mod organic cu 20%-25% în această perioadă, ceea ce va pune presiune pe prețuri. Chiriile vor avea tendința să crească, iar proprietarii vor avea tendința să speculeze această cerere mare mai ales în contextul în care oferta este, în continuare, mică”, a mai menționat Crainic în cadrul apariției televizate.

Deci ce este bine să faci? Să închiriezi sau să cumperi? Răspunsul nu poate fi generalizat. “Cred că este o perioadă în care putem găsi foarte multe oportunități în piață, prin urmare trebuie să facem vizionări și să facem oferte acolo unde simțim că este cazul. Pe de altă parte, răspunsul la această întrebare este mai degrabă unul personal și ține de stabilitatea financiară a fiecărei gospodării”, a explicat reprezentantul Imobiliare.ro pentru Euronews România.

“Dacă ne permitem să fim proprietari astăzi, dacă avem stabilitate financiară, da, este un moment foarte bun să cumpărăm. Dacă credem că nu avem siguranța veniturilor pe termen lung sau dispunem doar de avansul minim necesar, atunci probabil că este înțelept să mai așteptăm până când o să strângem mai mulți bani sau până când familia noastră va avea o stabilitate financiară mai mare”, a mai adăugat Daniel Crainic.

Dacă te gândești să-ți cumperi o locuință, poți afla ce credite poți obține prin intermediul Imobiliare.ro Finance. Ai acces imediat la peste 30 de bănci și instituții financiare și poți solicita în doar câțiva pași o ofertă personalizată. Află mai multe AICI.

Ți-am pregătit, totodată, ghiduri complete cu sfaturi și informații utile de mare ajutor atunci când te pregătești să cumperi sau să închiriezi o locuință. Le poți accesa gratuit AICI.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cât plătești chirie în funcție de vechimea apartamentului? Diferențe de până la 200 de euro lunar pentru cei care aleg locuințe noi

Chiriașii din marile orașe plătesc și cu 44% mai mult în fiecare lună, atunci când aleg un apartament într-un bloc nou în locul unei proprietăți similare dintr-un bloc vechi....

citește mai departe
Cum arată piața chiriilor la început de toamnă

Cel mai nou material Imobiliare.ro Expert, care îi are ca invitați pe Alexandru Apostu, cofondator Apostu Estate, și Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro, prezintă starea actuală a...

citește mai departe
VIDEO: La ce să ne așteptăm pe piața chiriilor înainte începerii anului universitar?

Septembrie este o lună de foc pe piața chiriilor. Odată cu întoarcerea studenților în centrele universitare, prețurile de obicei explodează în această perioadă. În cel mai nou material Imobiliare.ro...

citește mai departe
Analiză Imobiliare.ro: În patru zone din țară plătești chirie cel puțin 1.000 euro/lună. Cartierele unde chiriașii au cele mai multe șanse să găsească o locuință – GRAFICE

Sezonul de foc de pe piața închirierilor de locuințe se apropie cu pași repezi. Se plătesc deja chirii mai mari față de cele achitate în luna august a anului...

citește mai departe
Plătești sub 400 euro/lună chirie în cele mai multe cartiere din Iași. Prețuri și cu 11% mai mari față de anul trecut

Proprietarii din Iași au crescut chiriile față de sfârșitul verii trecute, atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere. Discutăm despre majorări cu...

citește mai departe