Agenţii imobiliari resimt în ultimele luni o creştere semnificativă a cererii pe acest segment. Totuşi, de creşteri de preţuri nu poate fi încă vorba, spun ei.
În ultima perioadă mai toate sectoarele imobiliare dau semne – mai mult sau mai puţin evidente – de revenire. Excepţie nu fac nici închirierile. Aici, principalul indicator pozitiv este reprezentat de creşterea vizibilă a cererii, atât pentru apartamentele, cât şi pentru vilele din Capitală.
Deschidere mai mică pentru negociere
Daniel Dobre, managing partner al agenţiei City Dreams Realty, spune că, pe segmentul locuinţelor din blocurile vechi se simte o efervescenţă clară a solicitărilor din ultimele două-trei luni. „În ianuarie-februarie te chinuiai să închiriezi o garsonieră, acum în două-trei zile s-a dat”, spune Dobre. Acesta recunoaşte că nici agenţii imobiliari şi nici proprietarii nu-şi pot explica de unde vine această creştere vizibilă a interesului clienţilor. Deocamdată, volumul crescut de cereri nu se traduce şi într-o creştere a chiriilor, ci, mai degrabă, în scăderea disponibilităţii proprietarilor de a mai negocia. Astfel, tranzacţiile pot fi încheiate la preţuri finale mai mari decât la începutul anului, dar asta pentru că proprietarii nu mai lasă atât de uşor din preţul cerut iniţial.
Florin Lungu, consultant în cadrul agenţiei Gavriliu Imobiliare crede că de majorări ale chiriilor, indiferent de segment – apartamente sau case-vile – nu va putea fi vorba în perioada următoare. Asta pentru că deşi cererea a crescut, oferta este încă foarte numeroasă, pe piaţă existând multe spaţii vacante – atât unităţi locative, cât şi spaţii comerciale sau de birouri (în vile).
„Oamenii îşi ling rănile după criză şi pornesc iar afaceri”
Daniel Dobre spune că un alt segment în care închirierile merg bine în perioada actuală este cel al vilelor cu suprafeţe cuprinse între 400 şi 600 de metri pătraţi, cu o chirie lunară de 1.000-1.500 de euro. Lungu recunoaşte că în ultima perioadă se simte o revigorare a cererii pentru astfel de proprietăţi. Cei mai mulţi clienţi pe acest segment sunt mici companii: grădiniţe, after-school-uri, firme de catering sau IT etc. Este vorba atât de firme mai vechi, care îşi relochează sediul, cât şi de companii nou-înfiinţate. „Oamenii trec de sindromul crizei, îşi ling rănile şi vor să înceapă iar afaceri”, spune Dobre.
Stabilitate pe segmentul locuinţelor noi
La apartamentele noi, creşterea cererii nu este atât de vizibilă ca în celelalte sectoare, ci se poate vorbi mai degrabă despre o stabilitate. Pe acest segment, spune Dobre, solicitările vin preponderent din partea companiilor care caută locuinţe pentru angajaţii lor – expaţi sau chiar români relocaţi din alte oraşe ale ţării. Adesea, marile companii caută pachete de apartamente de închiriat. Când se negociază astfel de tranzacţii, este greu să se ajungă la o înţelegere – ceea ce poate dura, în medie, cam şase luni. Asta pentru că un punct comun între cerere şi ofertă este greu de atins – companiile au anumite bugete pentru închiriere, în vreme ce dezvoltatorii au şi ei propriile calcule.