Luni incepe a doua etapa a programului guvernamental “Prima Casa”, prin care persoanele care nu au in proprietate o locuinta primesc garantii de la stat de 80% din valoarea unui credit ipotecar ca sa si-o cumpere.
In cazul construirii de locuinte in asociere, termenul se va amana doua saptamani, deoarece lipsesc procedurile necesare, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.
Pentru cei care vor sa cumpere imobile finisate sau la rosu, valoarea maxima a creditului poate fi de 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi creste la 75.000 de euro.
In ultimele 5 luni, concurenta pe piata creditelor pentru locuinte s-a intetit, astfel ca romanii pot alege acum intre mai multe imprumuturi ieftine. Bancile solicita insa aceleasi avansuri consistente ca in septembrie 2009.
21 de banci acorda credite pentru Prima Casa
21 de banci pot acorda credite prin noua formula a Programului “Prima Casa”, iar plafonul total de garantare este, in 2010, de 700 milioane de euro, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute premierul Emil Boc.
“A fost semnata conventia-cadru in Programul Prima Casa cu 21 de banci, astfel incat programul sa fie operational de luni. Solicit bancilor sa elimine birocratia si sa dea dovada de eficacitate, astfel incat cetatenii sa poata avea cat mai rapid locuinte noi”, a declarat premierul Boc, informeaza Romania libera.
Potrivit acestuia, fondul de garantare prevazut pentru 2009, de 590 milioane de euro, a fost consumat in totalitate.
In 2010, peste jumatate din suma a fost ceruta de BCR si BRD. Astfel, Banca Comerciala Romana are alocate aproape 216 milioane de euro pentru programul “Prima Casa 2“.
La o valoare medie a unui credit de 41.000 de euro (media in cadrul programului “Prima Casa 1”), BCR ar putea acorda peste 5.000 de credite. Banca acorda imprumuturile la o dobanda de 4,6% pe an, fara comisioane lunare sau de acordare.
Dobanzile sunt la acelasi nivel ca in 2009
La editia de anul acesta a programului “Prima Casa”, bancherii au venit cu aceleasi dobanzi ca in vara lui 2009, desi intre timp costurile lor de finantare au scazut considerabil.
In acest an, statul a cerut bancilor sa vina din nou cu oferte de pret pentru creditele ipotecare, insa in normele de reglementare a programului a prevazut aceleasi marje ca in vara lui 2009, respectiv 4 puncte peste nivelul indicatorului Euribor trei luni la euro si 2,5 puncte procentuale peste indicatorul Robor trei luni, la lei, informeaza Ziarul Financiar.
Asadar, din cele 21 de banci inscrise, majoritatea au venit cu aceleasi oferte ca si anul trecut, o mare parte fiind setate chiar la nivelul maxim admis.
Astfel, BCR, cea mai mare banca locala dupa active, care a obtinut si cel mai mare plafon de garantii in ambele editii ale programului “Prima casa”, vine anul acesta cu o dobanda de 4,6% la euro pentru creditele ipotecare in euro vandute cu garantia statului.
UniCredit Tiriac, o banca de mari dimensiuni care a avut insa o prezenta discreta in program, a ales sa mearga pe aceeasi structura de costuri ca si anul trecut, respectiv la limita superioara permisa de stat. La fel au procedat si Banca Transilvania, Alpha Bank, Bancpost sau Millennium.
Doar BRD-SocGen, care are al doilea plafon ca marime in program, de 162 milioane euro, a venit cu marje usor mai mici decat anul trecut. Pentru creditele cu perioade de rambursare mai mici de 20 de ani marja a scazut de la 2,5% la 2,4%, iar pentru perioade de 20 pana la 30 de ani marja este acum de 2,65%, de la 2,75%.
Articol preluat de pe bloombiz.ro