Lucrările efectuate la clădirile nerezidenţiale au ridicat performanţele acestui sector economic.
Anul ce se apropie de sfârşit se caracterizează printr-o tendinţă de stabilizare a sectorului construcţiilor. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele nouă luni din 2011 volumul lucrărilor de profil a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,8% faţă de perioada similară a anului precedent. Scăderi au fost înregistrate la clădirile rezidenţiale (-11,9%) şi la construcţiile inginereşti (-1,3%). pe de altă parte, segmentul clădirilor nerezidenţiale a cunoscut o majorare de 11,5%.
Ca serie brută, declinul lucrărilor de construcţii a fost încă şi mai redus în perioada ianuarie-septembrie 2011, ajungând la 0,1%. Cea mai semnificativă scădere, de 14,5%, a avut loc pe segmentul clădirilor rezidenţiale, în vreme ce, la construcţiile inginereşti, scăderea a fost de 0,2%. La polul opus, în primele nouă luni ale anului volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 10,6% la clădirile nerezidenţiale.
În luna septembrie a acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de august 2011 cu 1,3%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Pe un trend ascendent s-au situat doar construcţiile inginereşti, cu un avans de 12,9%. Pe de altă parte, clădirile nerezidenţiale şi cele rezidenţiale au înregistrat scăderi de 13,5% şi, respectiv, de 6,2%.
Ca serie brută, avansul consemnat de sectorul construcţiilor în luna septembrie s-a ridicat la 17,1%. În acest caz, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (33,6%) şi la clădirile rezidenţiale (4,9%), în vreme ce, pe segmentul clădirilor nerezidenţiale a fost înregistrat un minus de 5,2%.
Citeşte şi Încetineşte declinul din construcţii. 2011, anul stabilizării pieţei?